Reklama

Reklama

Starodávné apokalypsy

(seriál)
  • Velká Británie Ancient Apocalypse
Trailer
Velká Británie, 2022, 4 h 11 min (Minutáž: 29–33 min)

Režie:

Marc Tiley

Kamera:

Will Fewkes

Hrají:

Graham Hancock (průvodce), Joe Rogan
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Novinář Graham Hancock hledá po celém světě důkazy o záhadných ztracených civilizacích, které na naší planetě žily v poslední době ledové. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (30)

cyright 

všechny recenze uživatele

Doporučuji nesoudit Grahama Hancocka jen podle této minisérie. Je velice stručná a dost povrchní, zřejmě proto, aby ji strávil i průměrný netflixový divák. Ale díky Bohu za to, protože to, co popisuje, se musí dostat do mainstreamu, který se jí zuby nehty brání, ač fakta jsou dnes již nepopiratelná a ve vzájemné souvislosti tak zřejmá, že jim archeologická věda odolává jen díky tomu, že se uzavřela ve svém pyšném dogmatu.  Hancockovu práci sleduji minimálně 15 roků a vidím, jak se vyvíjí, jak hluboko sahá, jak je poctivá a upřímná. Kdo chce, snadno se k ní dostane a najde mnohé hlubší důkazy a souvislosti, na které v seriálu nebylo místo, rozebírané dopodrobna. Je velmi důkladný a seriózní, pochybující o všem. V sérii to nejde vidět, protože na to není čas, je pouze stručným kompilátem výsledků. Odvedl obrovský kus práce za mnohé z těch, jež na to mají vysokoškolské tituly, kariéry a platy, které uplatňují jen na udržení bubliny, která jednou musí prasknout. Bez ohledu na Hancocka, archeologie je od svého vzniku plná artefaktů, které se nehodí obecně přijímané teorii a plní zasuté depozitáře muzeí po celém světě. To je fakt. A právě tyto artefakty, jsou-li zkoumány v souvislosti, vypovídají o historii Země a lidstva něco jiného, k čemu se z nějakého těžko pochopitelného důvodu bojíme postavit čelem. Otázkou za milion je PROČ. Hrdinným obráncem jediné pravé víry je tu právě moderní archeologie, vědní obor, který ve své základní tezi o historii lidstva připomíná dogmatickou církev s několika pány profesory coby arcibiskupy / inkvizitory, přes jejichž názor nejede vlak. Vědní obor, který ještě před pár lety např. odmítal uznat dnes již uznaný fakt, že Amerika byla osídlená dávno před údajnou migrací přes Aljašku, což mnohem dříve rozporoval a zpochybnil mimo jiné právě pan Hancock. ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

V recenzích archeologové dost prudce odmítají teorie tohoto seriálu. Autor nechává mluvit legitimní archeology (z nichž někteří následně odmítli použití svých výroků na podporu tezí, s nimiž nesouhlasí). Ale zčásti tam vystupují i evidentní šarlatáni. A teda taky Joe Rogan. Ale i když autor není moc věrohodný co do datace těch staveb, ukazuje i tak krásná místa - a z určitého pohledu je jedno, jestli jsou staré 5 nebo 10 tisíc let. Asi nejslabší jsou soustavné útoky na etablovanou archeologii: autor se domáhá vstřícnějšího přijetí svého vyprávění. Ale akademická věda je cenná (a taky krásná a hrozná současně) právě tím, jak nemilosrdně potírá vše, co není prokázané. To není spiknutí, ale metoda. ()

Reklama

Kvasekus 

všechny recenze uživatele

Zajímavá série...sedět s pánem někde u piva, tak by u mě možná semínko pochybností zasel. Ostatně kdo nemá rád záhady? Já jo. Zároveň sedět u piva s někym z druhýho břehu, tak by u mě pochybnost snadno vyvrátil. Moje znalosti v oboru totiž nejsou příliš velký. Každopádně dokument ukazuje zajímavý a pro mě neznámý místa. Otvírá zajímavý otázky a všechno tam pěkně vypadá. Zároveň by to možná chtělo zapracovat na scénáři...některé věci se tam hodně opakují... ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Zajímavý "pseudo-archeologický" putování planetou do nalezišť jako turecký Göbekli Tepe, indonéský Gunung Padang a nebo ohijský Serpent Mound, ve snaze poukázat na množství otazníků, nesrovnalostí a posbírat důkazní materiál pro existenci vyspělých civilizací z doby před neolitickou revolucí / apokalyptickou katastrofou. Chápu výsměch expertů v případě, když si investigativní reportér nakráčí do jejich oborů a začne razit vlastní pop-teorie, 8 epizod je zbytečně moc, sám jsem iritovaný při přemíře vět typu "could this site be much older". Jistě, berte s rezervou (x). Hancock ale nepůsobí jako konspirační šášula. Je-li tu validní možnost, že se v dávné mytologii (x) a troskách záhadných megalitických staveb skrývá důležité varování před další globální pohromou, nestojí snad za přístup s otevřenou myslí, důkladná přezkoumání, eventuelně aktualizaci časové osy dějin lidstva a náležitá preventivní opatření? ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

I kdyby to byl 100% bullshit a vše jen psychedelické bláboly senzacechtivého Brita, tak je to jednak nesmírně chytlavě odvyprávěno a krásné rendery toho jak vybrané (pre?)historické monumenty mohly dříve vypadat jsou prostě poutavé a druhak - to s jakou agresí někteří akademici reagují na vše mimo jejich pravdu nutí k zamyšlení jak věda funguje... protože mainstreamově uznávaní "vědci" se ještě nikdy v historii nezmýlili, vždy měli pravdu, nikdy nám cíleně nelhali a nikdy necenzurovali a neočerňovali opozici (*cough* *cough* covid anyone?). Tak jako tak - opět - i kdyby to vše byly totální bláboly - tak jezdit si po světě, zkoumat fascinující monumenty, potápět se, objevovat podzemní tunely, to je prostě snovej Indiana Jones-like život a tady je kousek z něj moc pěkně nasdílen i s námi. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama