Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmový režisér Jozef Zachar sa narodil v r. 1920 v Hlohovci Od r. 1950 pracoval v bratislavskom Štúdiu populárno-vedeckých a náučných filmov, kde nakrútil viac ako 120 autorských krátkych filmov. Vyvrcholením jeho dokumentárnej tvorby bol populárno-vedecký film Psychodráma, ktorý bol na tú dobu objavným autentickým popisom nového účinného spôsobu liečenia neurózy pomocou psychodrámy. Bol nakrútený v psychiatrickej liečebni v Šternberku pri Olomouci. Film po svojom dokončení nebol uvedený do distribúcie, dostal povolenie len k obmedzenému premietaniu koncom roku 1967, do širšej distribúcie sa na Slovensku dostal až v marci 1968. Film zachytáva hru pacientov a lekárov Psychiatrickej liečebne v Šternberku. Je v istom zmysle experimentom, a to nielen z hľadiska zachytenej témy, ale i jej formálneho spracovania. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

hippyman 

všechny recenze uživatele

snímek přibližuje zajímavou analytickou metodu psychiatrické studie pacientů poměrně unikátní formou, která navíc zveřejňuje tabu a "dává facku režimu", což je na dobu vzniku dost odvážný počin... nicméně film stihne diváka celkem záhy nudit . je to prostě originál a zas trochu něco jiného, než se točí dnes, a to se taky cení... aspoň na 70%. [Festival nad řekou, 2010] ()

Suki 

všechny recenze uživatele

Psychodráma Slovensky hraný dokument z prostredia psychiatrickej liečebne v Steinberku o tzv. metóde psychodrámy, kde si pacienti hrali sami svoje dramatické zážitky zo života. Takmer všetky scény boli snímane skrytou kamerou pre lepšiu autentickosť. A čo je na tom najzaujímavejšie, je to to, že pacienta,ktorý podstúpil tuto psychodrámu hral František Dibarbora, ktorý sa v tej liečebni predtým liečil a teda si to všetko znovu dobrovoľne zopakoval.Ostatne ostatní boli skutočný zdravotnícky personál a pacienti. ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Dokument nedokument, který je na hranici divácké únosnosti. Už dlouho jsem neměla takový problém u něčeho vydržet. Psychodráma ve mě vyvolalo velice nepříjemé emoce, pocit nicotnosti a zbytečnosti, lítost nad ztraceným časem. Přesně takhle vypadaly cca dvě svazácké schůze, kterých jsem byla nucena se účastnit. Děkuji Bohu, že je to za mnou a již se to nebude nikdy opakovat. Navíc nemám pocit, že by neustálé rozebírání a anylýzy někomu pomohly být šťastnější a spokojenější. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Psychoterapeutický postup, kedy pacient psychiatrie s pomocou lekárov a ostatných spolupacientov hrá divadelné scény obsahujúce dôležité momenty zo života je základom dokumentárneho filmu zaznamenávajúcom jedno zo skupinových sedení. Katarzia zo znovuprežitia dôvodov vedúcich k poruche a rozhovory o odohranom sú základom terapie. Hlavným hrdinom je smutný mladý muž. Má za sebou samovražedný pokus. Rekonštrukcia dôvodov vedúcich k rozhodnutiu ukončiť dobrovoľne život prebieha v inscenovaných výjavoch z minulosti. Nemožnosť zveriť sa rodičom, s ktorými má komplikovaný, odcudzený vzťah je zrejme prvotným zdrojom jeho ťažkostí. Smutné, ponuré a miestami zdĺhavé ladenie dokumentu podkresľuje čiernobiely obraz, nekomentované zábery priebehu psychodrámy a mrazivo pôsobiaci záver rekonštrukcie samovražedného pokusu. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Psychodráma je jedněmi podceňováno a druhými přeceňováno. Psychodráma je vskutku originálním vyjádřením osobního, společenského a politického postoje Jozefa Zachara v dokumentární formě. V první rovině jde o popis účinného a ve své době poměrně novátorského způsobu léčby úzkostí a emočních tísní, individuální psychoterapie je prováděna ve skupině, vychází z improvizovaného divadla a jedinec se za pomoci celé skupiny může osvobodit ze zakořeněné struktury strachu a nepříjemné životní role. Druhá rovina je z autorova pohledu důležitější, v ní Zachar poměrně otevřeně kritizuje společenské nešvary doby, způsobené nepříliš šťastně přirozeným vývojem nového politického uspořádání, která při veřejném hlásání a prosazování hesla rovnosti v praxi zavedla diktaturu a zdeformované zneužití moci na všech možných úrovních. Je nutné podotknout, že nejde o autentické zaznamenání léčby hlavního protagonisty filmu Viktora Vrabce. V té době byl studentem herectví a jde o vzpomínky na jeho dřívěji prodělanou psychoterapii ve Šternberku. Lidská osamělost je zhoubná pro lidský organismus i mysl a každý pocit nespravedlnosti může přetéci do extrémního výbuchu frustrace. Psychodráma je unikátní kritikou morálního stavu společenského soužití, v té je největší síla i přínos Zacharova hraného dokumentu. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (8)

  • Jde o první režisérův dlouhometrážní snímek, předcházelo mu několik desítek dokumentů. (hippyman)
  • Sám Viktor Vrabec film viděl teprve na Festivalu nad řekou roku 2010, tedy 46 let po vzniku filmu. Dojem z dokumentu v něm vyvolal velkou vlnu emocí. (hippyman)
  • Scénář měl jen hrubou kostru, ve velké míře šlo o improvizaci. (hippyman)

Reklama

Reklama