Reklama

Reklama

Albín jménem Noi

  • Island Nói albinói (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Príbeh sedemnásťročného Nóia, odohrávajúci sa v studenej zabudnutej dedine na okraji Islandu vyrozprávaný s otriasajúcou silou severského tragikomického poetického realizmu. Predstaviteľ hlavnej úlohy bol nominovaný na Európsku filmovú cenu pre najlepšieho herca a film Cenu FIPRESCI na festivale v Göteborgu. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (80)

bari68 

všechny recenze uživatele

Noi je typickým príkladom teenagerského nýmanda, ktorý má svoje problémy a sere ho celý svet.Albín menom Noi je zasa typickým filmom pre túto krajinu.Film budovaný tichom, hustou zimou a vedomím, že niet kam odísť.Aj keď je príbeh v podstate akousi čiernou komédiou, tak hrdina sa čím ďalej tým bližšie koncu rúti do očakávaného smutného, melancholicko-depresívneho finále. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Atmosférou dokonale islandské, mrazivé... postavy taktéž islandské, jenom otec hlavního hrdiny, jako by sem nepatřil a nebylo to jen díky košili. Samotný Noi potom zajímavý, nadaný, ale rebelující... cesta k němu se nachází těžko, já si ji vlastně po celý film nenašel. Možná také proto jsem z filmu necítil žádné depresivní pocity, naopak jsem se výborně bavil. Třeba taková scéna návštěvy banky a hned dvou možností výběru peněz, dokonalost. Při sledování filmu mě vlastně několikrát napadlo to, co se stane v závěru. Ne že bych tuhle možnost v dění očekával, ale při pohledu na místo prostě napadnout musí. Dagur Kári v typicky jeho komedii nezklamal, stejně tak Tómas Lemarquis v hlavní roli. 75% ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Typický severský nezávislý artový festivalový milý filmík. Ak ich máte radi, Albín vás musí osloviť, ak sú vám ukradnuté, môže vás ako prekvapiť, tak sklamať. Žáner dráma a komédia v tomto prípade skvele koexistujú, nikdy počas filmu som nemal pocit, že by boli nevyvážené. Kári má výborne premyslený scenár a na konci nám ukáže, že presne od začiatku vedel, čo chcel Albínom povedať. ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Chladivý příběh outsidera žijícího na chladivém Islandu, který má docela působivou poetiku a dramatický konec. // Stojí za zhlédnutí, už kvůli hlavnímu představiteli. Tómas Lemarquis má silné charisma, jako tápající a proti běžnému stereotypu bojující Noi zaujme a svým vystupováním podtrhuje podmanivou atmosféru snímku... Jinak je to ale lehce zapomenutelný příběh. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nói je albín (albinói), pěkně to zní a zajímavě vypadá (ten Nói albinói), avšak jeho zájmy a chování, a reakce na ně a komunikace s ním se nijak neliší od ostatních rebelujících středoškoláků po celém světě, kteří se díky tomu nikdy nedozví, že "žloutek je ve Francii žlutý a na Islandě červený!. Albíni v říši zvířat a u primitivních kmenů to mají mnohem horší, než bělovlasí a červenoocí na Islandě. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (4)

  • Ocenění: Edda (výroční islandská cena) 2003: nejlepší film, nejlepší režie, nejlepší scénář, nejlepší herec (Tómas Lemarquis), nejlepší herec ve vedlejší roli (Thröstur Leó Gunnarsson), nejlepší výprava (Jon Steinar Ragnarsson). [LFŠ 2010] (Krouťák)
  • Gerard Lemarquis byl učitelem francouzštiny i ve skutečnosti, režisér Dagur Kari byl jeho studentem. (Marek#33)
  • Gerard Lemarquis, který ztvárnil učitele francouzštiny, je otcem Tomase Lemarquise, představitele Noie. (Marek#33)

Související novinky

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno