Reklama

Reklama

Hrob světlušek

(neoficiální název)
  • Japonsko Hotaru no haka (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ponurý příběh vypráví o dvou sourozencích, kteří se snaží přežít hrůzy Druhé světové války. Seita a jeho malá sestřička Setsuko jsou ponecháni osudu, když jejich maminka zemře na následky zranění po ničivém bombardování. Otec slouží u japonského námořnictva, ale rodina od něj už dlouhou dobu nedostala žádné zprávy. Dětí se ujme teta, avšak kvůli častým neshodám Seita se Setsuko odchází. Najdou si přístřeší, ale obstarat dostatek jídla je téměř nemožné... Hrob světlušek je založen na stejnojmenném románu podle skutečných událostí Akiyuki Nosaky. Bývá považován za jeden z nejpůsobivějších protiválečných snímků. V kinech byl promítán společně s pohádkovým anime Můj soused Totoro, který měl diváky po traumatickém zážitku povzbudit. (Fabienne)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (380)

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

97% - Co jenom mám napsat o filmu, u něhož jsem brečel už na začátku, a pak nárazově celou dobu? Nevím. Sice mé emocionální reakci na tento animák bohužel hodně napomohly osobní zážitky, ale že bych z filmu cítil -jak někteří píší -citové vydírání, tak to ani náhodou. Nezastírám, že se snadno dojmu, ale kde cítím kalkul, tam city odmítnou poslušnost. Toto rozhodně nebyl ten případ. Celý film je založen na smutném, a realistickém příběhu, na přesvědčivém stylu vyprávění bez známky pathosu, a na jemné mistrovské hudbě Yoshia Mamiyy. Hrob světlušek je nejpůsobivější anime studia Ghibli, jaké jsem zatím viděl. Update -den poté: ...a je to jeden z nejdrtivějších filmů vůbec. Ještě stále jsem z toho špatnej. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nebudu hodnotit, protože jsem tuhle totální sračku nedokoukal ani zdaleka do konce, ale jednoduše říkám, že tohle byl vážně vrchol. Asi je to můj cynický pohled na anime, asi moje rozpoložení, asi já, ale tohle já nedokážu. "Hrob světlušek je označován za nejlepší protiválečný film všech dob..." Ses posral, ne? ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Nikdy by som nepovedal, ze sa divam na dramu o krutosti druhej svetovej vojny a pocas filmu som si pomaly prestaval vsimat to, ze je to kresleny film. Ked si predstavim, ze podobnych pribehov sa muselo udiat viac, nez dost je velmi smutne, ale aj obdivuhodne, ze sa ho reziser Takahata rozhodol natocit prave animovanym sposobom. U mna to ma jednoznacne plne hodnotenie... 28.07.2010 ________ Hlasy v anglickej verzii: Rhoda Chrosite - (Setsuko) +++ J. Robert Spencer - (Seita) +++ Amy Jones - (Teta) +++ Veronica Taylor - (Mama) +++ Hudba: Michio Mamiya +++ ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3,7miliónaTržby USA $516,962Tržby Celosvetovo $25,700,000▐ Na kreslenú rozprávku sa tu podáva veľmi silná téma, venujúca sa dobe cez druhú svetovú vojnu v osídliach obyvateľov Japonska. Kde vykreslený vzťah dvoch súrodencov poprepletaný bežnými životnými potrebami je tak silno podaní, že samým záverom to vyústi v tak smutnú drámu až človek má na krajoch slzy. /80%/ ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Předem se omlouvám, že se bude moje hodnocení rozcházet s davovým šílenstvím, neboť se domnívám, že nastal ten správný čas vykřičet do světa pravdu o téhle odporné sračce. Úplně se všeho nejvíce mi vadilo, že tahle kravina není animovaná. Spíše by se dala označit, jako mnoho navazujících obrázků, mezi kterými je příšerná prodleva a iluze pohybujícího obrazu se zcela vytrácí. Jako druhý bod, který je zcela vhodný k nasrání je bezpochyby ten ošklivý, rozmazlený, uřvaný fracek. Nějaký snesitelný příběh na pozadí bezesporu je, ale je tak velmi upozaděn, že není těžké ho přehlédnout. Dalo mi mnoho práce se prokoukat až ke konci, který byl jen a pouze vysvobozením. Jeden z lepších odpádků. Tyhle debilní japonské sračky mi k srdíčku nikdy nebudou blízko. A všimněte si, že raději ani nezmiňuji, jak moc je tahle sračka sentimentální. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (12)

  • Režiséra Isaa Takahatu sme mohli vidieť ako pacienta, ktorý bol na rade po malej Setsuko. (Karush)
  • V rámci šedesátiletého výročí konce 2. světové války byla do kin uvedena hraná verze filmu. Děj se soustředil na tetu, kterou vidíme i v animované verzi a na to, jak může válka změnit hodného a jemného člověka v supa. (HellFire)
  • Ovocné bonbóny, které Setsuko ve filmu jí, byly ve skutečnosti vyráběny až v roce 1949 firmou "Sakuma Confectionary Company" (4 roky po událostech ve filmu). Před lety společnost vyrobila limitovanou edici bonbónů v plechovce, podobných těm, co se objevily ve filmu. Některé obměny měly na plechovce obrázek Setsuko, jak se dívá do plechovky pro poslední bonbón. (venus)

Související novinky

Studio Ghibli zamíří na Netflix

Studio Ghibli zamíří na Netflix

20.01.2020

Legendární japonské studio Ghibli zodpovědné například za filmy Princezna Mononoke nebo Hrob světlušek zamíří v zemích mimo USA na Netflix. Jeho kompletní knihovna animovaných titulů (s výjimkou… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno