Reklama

Reklama

Hrob světlušek

(neoficiální název)
  • Japonsko Hotaru no haka (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ponurý příběh vypráví o dvou sourozencích, kteří se snaží přežít hrůzy Druhé světové války. Seita a jeho malá sestřička Setsuko jsou ponecháni osudu, když jejich maminka zemře na následky zranění po ničivém bombardování. Otec slouží u japonského námořnictva, ale rodina od něj už dlouhou dobu nedostala žádné zprávy. Dětí se ujme teta, avšak kvůli častým neshodám Seita se Setsuko odchází. Najdou si přístřeší, ale obstarat dostatek jídla je téměř nemožné... Hrob světlušek je založen na stejnojmenném románu podle skutečných událostí Akiyuki Nosaky. Bývá považován za jeden z nejpůsobivějších protiválečných snímků. V kinech byl promítán společně s pohádkovým anime Můj soused Totoro, který měl diváky po traumatickém zážitku povzbudit. (Fabienne)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (380)

Cubinho 

všechny recenze uživatele

U filmu jsem asi 10 let nebrečel. Ještě v životě jsem nebrečel u animáku. U Hrobu světlušek jsem brečel jako u žádného jiného filmu v životě... Tento film stejně silně prožijí spíše ti, kteří jsou citově vázaní na svou rodinu. Jen pomyšlení, že bych měl ztratit někoho ze svých nejbližších,... 10/10 ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Nikdy by som nepovedal, ze sa divam na dramu o krutosti druhej svetovej vojny a pocas filmu som si pomaly prestaval vsimat to, ze je to kresleny film. Ked si predstavim, ze podobnych pribehov sa muselo udiat viac, nez dost je velmi smutne, ale aj obdivuhodne, ze sa ho reziser Takahata rozhodol natocit prave animovanym sposobom. U mna to ma jednoznacne plne hodnotenie... 28.07.2010 ________ Hlasy v anglickej verzii: Rhoda Chrosite - (Setsuko) +++ J. Robert Spencer - (Seita) +++ Amy Jones - (Teta) +++ Veronica Taylor - (Mama) +++ Hudba: Michio Mamiya +++ ()

Reklama

Laxik 

všechny recenze uživatele

Tak dlouho se chodí s hrůzami války pro slzy, až se trpělivost protrhne. Nebudu lhát, Hrob světlušek se mi líbil, má silný příběh, ukazuje člověka v tísni z mnoha různých pohledů a oplývá tím jedinečným smyslem pro detail, jaký je snad jen japonským mistrům animátorům vlastní. Bohužel mám se Světluškami dva velké problémy. Jak už mnoho lidí podotklo přede mnou, film až moc tlačí na pilu. Líbivá smutná hudba, ač podmanivá a sama o sobě fungující jako zaručený zdroj melancholična, se tu podbízí jako gejša v gejšinci, a některé epizodické postavy plus tetička křičí "vykalkulovaný stereotyp" na celé kolo, což mi na patře zanechává něpříjemnou hořkou pachuť. Druhý problém vidím v tom, že jsme na slzavý závěr připraveni už v prvních minutách, takže ať už je Takahata v jeho realizaci jakkoli šikovný, ve mně vyvolaný výsledný dojem je oslabený. Neslzím, necítím prázdno, ani tíživý smutek. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

"21. září 1945... tu noc jsem zemřel..." Nevím, jak se na to díváte vy, ale já jsem pro sebe objevil jeden z nejlepších protiválečných filmů, jaké kdy byly natočeny... Jeho síla tkví v tom, že nezobrazuje řež na bojištích, ale válečné útrapy na místě nejbolavějším: mezi obyčejnými nevinnými lidmi, ba co víc... mezi dětmi. Nemůžu říct, že bych miloval japonské animé filmy, nesedí mi moc tento styl animace, ale v tomto případě jsem byl nucen udělat výjimku. Uchvátil mě tím neuvěřitelným citem pro detail! A navíc ten příběh!! Něco tak úžasně silného se vidí málokdy. Tragický příběh malé Setsuko a jejího staršího bratra Seita naplňuje diváka dojetím a při sledování tohoto díla není slza v oku ostudou! Chtěl bych se ohradit proti některým názorům, že jde o citové vydírání. V žádném případě!! Snímek je udělaný velice citlivě a nedělá nic jiného, než že bez patosu a přehánění zobrazuje utrpení dětí vprostřed nejstrašnější války. Navíc jde o adaptaci skutečného příběhu, jak ho napsal Akiyuki Nosaka, který během války ztratil sestřičku, jež zemřela na podvýživu. Výborná je propracovanost ústředních postav a také atmosféry válečného Japonska. Mentalita Japonců té doby byla myslím krásně ukázána na postavě tety obou hrdinů: "Oni těžce pracují pro naši zemi, zatímco vy se tady válíte..." - ten kdo se obětuje na obranu vlasti je adorovany hrdina, ten kdo bojuje o holé přežití je budižkničema... Říše a císař je nedevšecko... Hrob světlušek je smutný film o smutných věcech: "Proč musí světlušky umřít tak brzy...?" Co mají děti co dělat s válkami..? ***** ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Výborný protiválečný animovaný film, který však není tak úplně pro malé děti. Plný antimilitarismu, touhy přežít a chuti rozplakat diváka. Ta brekuchivost z toho asi úplně sálá, na druhou stranu, válka sama o sobě je tak strašně smutná záležitost, že pokud má ten film působit proti válce, tak pro jeho kladné přijetí od inteligentních lidí asi žádný jiný prvotní projev citu není možný. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (12)

  • V Koreji bylo vydání filmu odloženo, protože film údajně omlouvá úlohu Japonska ve 2. světové válce. (venus)
  • Režisér Isao Takahata chtěl pro hlas Setsuko najít dítě odpovídajícího věku, navíc z okolí Kobe, kde se film odehrával, aby dítě mluvilo příslušným dialektem. Ajano Širaiši byla vybrána na základě vyřknutí dvou vět: „Jmenuji se Ajano Širaiši. Je mi pět let.“ (HellFire)
  • V rámci šedesátiletého výročí konce 2. světové války byla do kin uvedena hraná verze filmu. Děj se soustředil na tetu, kterou vidíme i v animované verzi a na to, jak může válka změnit hodného a jemného člověka v supa. (HellFire)

Související novinky

Studio Ghibli zamíří na Netflix

Studio Ghibli zamíří na Netflix

20.01.2020

Legendární japonské studio Ghibli zodpovědné například za filmy Princezna Mononoke nebo Hrob světlušek zamíří v zemích mimo USA na Netflix. Jeho kompletní knihovna animovaných titulů (s výjimkou… (více)

Reklama

Reklama