Král a skřítek

Animovaný / Krátkometrážní

Československo, 1981, 8 min

Lubomír Beneš

Petr Skoumal

Na Lubomíra Beneše nezvykle depresivnní loutkový film na motivy pověsti o králi Midasi.Ponurá atmosféra zříceniny a děj odehrávající se v první půlce hlavně v zatuchlém sklepení.Důkaz, že pan režisér dokázal i něco víc než dva nešiky!(5.8.2005)

Když jsem tenhle film viděl kdysi dávno, jako dítě, měl jsem z toho depresi. Velmi působivé.(16.1.2004)

Hudba: Zdeněk Liška, Petr Skoumal. Hodně sugestivní záležitost, především díky své jedinečné depresivní atmosféře a celkové působivosti. Snímek získal mimochodem mnoho prestižních festivalových cen a dodnes se jedná o režisérův nejúspěšnější animovaný film. Pro woodyho: S tou poslední větou mi nezbývá než souhlasit, psal jsem to i u Muzikantovi smrti, tedy v jeho dalším ponurém snímečku, který se opět tak trochu vymyká z jeho tvorby..(10.5.2007)

Jeden z klenotů české animované tvorby, nejlepší práce režiséra Beneše. Nesmírně ponurý, baladický příběh na téma lidské chamtivosti, viny a trestu. Dokonalá práce s loutkou, kde jediné gesto ruky vysvětlí víc, než dlouhý dialog. Film beze slov , atmosféru dokresluje výborně zvolená hudba. Sedmiminutový film, kdy ani jediná sekunda není zbytečná. Pozor-nevhodné pro malé děti. Celkový dojem 100 %.(7.5.2007)

Aneb jak král svou chamtivostí k neštěstí přišel.(23.3.2011)

Pekná balada o nenásytnosti po bohatstve. Naozaj, nie je všetko zlato, čo sa blyští.(28.8.2011)

Jednoduchá animace spojená s propracovanou a dokonalou výpravou. Plus geniální a jednoduchý nápad na děj provedený groteskou. A výsledek? Jedna z nejvtipnějších loutkových serií natočená nejen u nás. Každý díl si zaslouží plný počet, protože dokáže rozesmát i po stém vzhlédnutím(30.10.2009)

Souhlasím s Oskarem. Pro menší děti to může být dost depresivní (ostatně jako velká část animovaných filmů "pro děti"),ale film je vynikající.(25.1.2004)

Zlatý český ručičky... a květiny, halapartny, truhlice... kašny, hrady... LIDI?! Trochu depresivní ponaučení o tom, že kdo chce moc, nemá nic.(26.1.2012)

Velice dobře promyšlený námět s příběhem, který diváka pobaví a zároveň si z něj odnese ponaučení, že zlato není to nendražší. Výborný námět, dobrý děj s propracovanou animací a skvělými loutkami dělají z této pohádky velice krásný snímeček. [112. hodnocení, 12. komentář](21.9.2011)

Občas moc uspěchaný děj, pointa mi přišla špatně načasovaná. Animace a výtvarno pěkné. *** Ve zkratce: Král chce zlato a tak ho má mít.(14.1.2011)

Z cyklu Mistři českého animovaného filmu! Pro mě asi nejlepší animovaný film českě kinematografie! Krásný příběh, výborná práce s loutkami a perfektní kamera. Lubomír Beneš natočil úžasně promyšlený příběh, který mě naprosto dostal! [100%](28.3.2011)

ňnie je to síce rozprávka pre malé deti, ale staršie sa na tom určite slušne pobavia. Poučné zábavné, skrátka obsahuje všetko čo obsahovať má.(12.11.2011)

Skvělé. Nejenže obsahuje výborný scénář, ale i pohyb (váhavé pohyby, odhodlání) je dokonalý. Pohádka jenž je poučná, aniž by muselo zvítězit (bohužel v soudobých pohádkách povinně) dobro nad zlem.(15.4.2012)