Reklama

Reklama

Taijó no ódži: Horus no daibóken

  • Japonsko 太陽の王子 ホルスの大冒険 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Statečný chlapec jménem Horus jednoho dne objeví v těle kamenného obra Sluneční meč. Umírající otec mu prozradí dlouholeté tajemství a řekne mu, ať se vydá do severních krajin, odkud s ním musel před lety prchnout před ničivou silou Ledového krále. Chlapec se vydává na cestu a doufá, že mu nalezená zbraň pomůže k vítězství nad mocným nepřítelem... První film režiséra Isaa Takahaty je považován za zlom v historii japonského anime. Byl vytvořen skupinou animátorů v období, kdy studiem Toei Douga otřásaly spory. Snímek silně odráží tuto situaci - hlavním tématem je jednota mezi lidmi a patrná je i inspirace socialistickým uměním. Natáčení trvalo tři roky. Kritika nešetřila chválou. Společnost Toei Douga ale mladé rebelanty potrestala – film byl promítán jen osm dní, a stal se tak nejméně výdělečným snímkem tohoto studia. (Fabienne)

(více)

Diskuze

Amarcord_1

Amarcord_1 (hodnocení, recenze)

Hornerovu Planetu Krull jsem neslysel a Hornera uprimne moc nevyhledavam. Svymi nekterymi pociny me vylozene nastval (spatne maskovane kopirovani cizich napadu...) Az na to ale nekdy narazim, tak to rad porovnam. Ale ten refren Haj hou, gou Horus gou, nebo jak je to v tom titulnim songu bude u me mit vzdycky naskok i na Basila ;o)

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Amarcord_1: S tou stylizací fantasy žánru máš naprostou pravdu a docela by mě zajímalo, jestli byl Yoshio Mamiya opravdu první, nebo jestli by se i u něho daly vystopovat nějaké filmové inspirační zdroje, v ,,Sněhurce a sedmi trpaslících,, jsem na nic podobného nenarazil :). Jinak Conan je pro mě výjimečný nikoli touhle ,,šablonovitostí,, ale především použitím hudby v kontextu filmu, kde z ní Poledouris dělá takovou filmovou symfonickou báseň. A docela by mě zajímal i Tvůj názor na Hornerovu ,,Planetu Krull,,. V žebříčcích popularity soundtracků často s Conanem soupeří a její dvoudisková verze je poměrně raritní a náležitě mastná záležitost. Ale znovu jsem si Horuse pustil a na rok 68 je to prostě úžasná záležitost. Sehnat ovšem soundtrack k tomuhle...

Amarcord_1

Amarcord_1 (hodnocení, recenze)

berg.12: To, co pises souhlasi, ale pri poslechu hudby v Horusovi mi z nejakeho duvodu v hlave prolitnul i Conan. Premyslel jsem cim to, a je to prave ve spolecnych prostredcich, jakou se autor hudby snazi nastolit atmosferu antasy stredoveku. Presneji jsou to bici, a hruba prace s cistymi intervaly. Oboje mi v podvedomi startuje predstavu sily a jakesi nalehavosti. Nerekl jsem, ze jsou si oba soundtracky podobne. Pouze jsem zaznamenal jiz u takto stareho filmu hudebni klise, kterym se dodnes ohani nejeden skladatel dobrodruzne fantasy hudby. Toto klise samozrejme najdeme i mnohem drive -v nasi klasicke hudbe, ale u filmu tohoto zanru mi pripadlo jeji uziti povedome nikoli tim, co bylo predtim, ale tim co bylo potom. Proto jsem se zminil...

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Amarcord_1: Docela by mě zajímalo, co jsi přesně myslel tou poznámkou o hudbě ke Conanovi. Mě to moc podobné nepřišlo. Conan nemá samostatné písně, je mnohem víc prokomponovanější, jestli by se nějaká podobnost najít dala, tak možná trochu v instrumentaci nebo určitých kvintových či kvartových paralelách, které ovšem Poledouris používá spíš jako barvu, kdežto Yoshio Mamiya tam má takřka čistokrevnou středověkou polyfonii. Jeden smyčcový motiv si dokonce půjčil Hisaishi do Mononoke (Demon), ale s Conanem jsem moc společného nenašel. Ale je to spíš první dojem, detailněji jsem to nezkoumal.

Reklama

Reklama