Modrý drak (neoficiální název)

• Čína

Lan feng zheng

Blue Kite, The

Čína / Hong Kong, 1993, 138 min

Rozpočet $-miliónovTržby USA $355,974Tržby Celosvetovo $-(2.8.2010)

(český titul: Modrý drak) režisér: Tian Zhuangzhuang(1.4.2005)

• Revanx

Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.(22.2.2009)

V zemích s komunistickým režimem válcoval ideologický buldozer každého, kdo si troufl, ho s mávátky a nadšením neuvítat. Tento čistící manévr zmařil nespočetně životů a v Číně jsou na to kvalifikovaní machři dodnes. Modrý drak vypráví tragický příběh jedné pekingské rodiny v padesátých letech, jejíž martýrium nabralo svůj chod ve chvíli, kdy si otec v nepravý čas odskočil na toaletu. Rodinné štěstí bylo od základu rozcupováno, další pokusy o jeho znovuzískání opakovaně selhávaly a příbuzenstvo odpadávalo jeden za druhým jak černoušci v detektivce od Agathy Christie. Film má největší přednost ve své srozumitelné důvěrnosti. Nejedná se o suchá fakta politických událostí, nýbrž o všední radosti a strádání obyčejných lidí, jejichž životy byly těžce poznamenány vířivými dějinami. Mně se velmi zamlouval Tianův minimalistický a lyrický styl, jen trochu škoda nevyužité délky a nedůraznosti.(13.3.2012)

Docela dobře natočený náhled na dění v Číně v období tvrdé komunistické diktatury v 50. a 60. letech. Na čínskou tvorbu je film překvapivě normální a jediné co bych pak znovu vytkl, je délka. Zjednodušit a zkrátit a bylo by to lepší, ale za odvahu natočit v Číně takový film přidám i třetí hvězdu, některé scény jsou hodně silné a překvapivě explicitní. 50%(1.12.2010)