Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejsou to už děti, a přesto touží po pochopení a lásce vlastních rodičů...  Snímek, ve kterém James Dean ztvárnil svou typickou roli mladého rozervaného hrdiny, se po více než čtyřiceti letech stal filmem téměř kultovním. Jako jeden z prvních se zaměřil na svět problematické dospívající mládeže, která nemůže najít kvůli chybějícímu zázemí své místo ve světě kolem. Citová otupělost a zločinnost těchto stále ještě dětí je tu ukazována jako důsledek naprostého nepochopení rodičů, kteří nedokáží překročit hranice svého světa a naslouchat svým ratolestem. Jak otřesně zní komentář jednoho z mladých hrdinů: "Děti ovšem nejsou nijak zvlášť žádoucí. Jsou hlučné a obtížné, nemyslíte? Proto je dětský pokoj umístěn stranou. Až budete mít děti, oceníte toto zařízení. Mohou vyvádět a vy to ani nezaznamenáte. Zavřete je tu a do smrti je už neuvidíte..." Vedle životní role Jamese Deana si tu připomeneme i neméně slavnou a půvabnou Natalii Woodovou v postavě Judy. Ti pozornější poznají v jednom z chlapců z party mladistvých i Dennise Hoppera. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (288)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Postava Jamese Deana nie je ani príliš rebel, príčin na nasratosť má ale dosť. Takže názov klame. Možno sa jedná o prvý film, ktorý skutočne do hĺbky rieši úprimne problémy a pocity mladých stredoškolákov. Za jeden deň by samozrejme k takémuto vývoju postáv nemohlo dojsť, ale Ray a scenárista to zvládli perfektne, keďže presne vedia, čo chcú povedať. Podobne ako v Bigger than life ide Ray priamo do rodiny a rieši v nej to, čo ostáva susedom skryté. ()

Brygmi 

všechny recenze uživatele

James Dean toho moc za svůj krátký život nenatočil, ale filmy, kde se objevil, se dají bez nadsázky označit za „nezapomenutelné“. Rebel bez příčiny je z nich nejznámější a snaží se o generační výpověď let padesátých. Hlavní hrdina Jim je nešťastný mladík, který touží po přátelích, možná i dívce, chce jen zapadnout a být konečně úspěšný. Silný. Rozhodně nechce, aby ho někdo považoval za zbabělce. Jenže okolnosti mu to nechtějí dovolit. Jak můžete být normání, když vám osud do cesty přihraje krásnou slečnu s tváří Natálie Wood kvůli níž daleko více riskujete a chováte se jako pitomec? Jak být součástí společnosti, když se okolo vás motá podivný kluk, který ve volném čase střílí štěňata? Příběh, který by se klidně mohl odehrávat i teď. Dnešní znuděná mládež, která nemá žádné starosti a hledá si zábavu všude, kde se dá. I když je to často nebezpečné a už vůbec ne správné... Oni jsou vlastně ti dospívající pořád stejní. Rodiče jim nerozumí, upínají se ke zdánlivě nesmyslným věcem, nechají se strhnout partou, dělají hlouposti... Je jedno, jestli žijete v roce 1955 nebo 2007. Některé věci se nemění. ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

On to není rebel tak docela bez příčiny. Těch důvodů je ve skutečnosti dost:) Dílo je považováno za generační výpověď, ale jeho myšlenky jsou pochopitelně dodnes platné, na tom se nikdy nic nezmění. Příběh je zkrátka i dnes aktuální a zajímavý, ale film jako celek velmi zastaral. Vadilo mi na něm hned několik věcí: hrozné herectví většiny zúčastněných, fakt, že 24 letý James Dean představuje žáka střední školy, přílišná ukecanost, a hlavně - celý snímek byl neskutečně přímočaře vystavěný, jako z nějaké učebnice. Z dnešního pohledu se dá říct, že bez špetky invence. Film prostě vznikl ve správný čas, ale jeho kultovní status je dán především tragickou předčasnou smrtí Jamese Deana. Takže jediná věc, která to alespoň trochu zachraňuje, je doba vzniku. Filmu z roku 1955 leccos odpustím, navíc tento "rebelský" příběh musel tehdy obecenstvo docela šokovat:). Ačkoliv třeba Hitchcock tehdy natáčel hodně drsné filmy... No ale zase Ed Wood natočil Plan 9 až v roce 1959! Silné 3*. PS: Jízda Valkýr na 9:40. ()

Pan Filuta 

všechny recenze uživatele

8/10 Je tomu už sice pár let, co jsem byl velký fanda Červeného trpaslíka a dal jsem si jeden závazek. Postupně vidět všechny filmy o kterých tam byla řeč. Díky tomu jsem viděl Bezstarostnou jízdu při niž se Kryton učil být bezstarostný. Nejoblíbenější film Krytona a Listera Casablancu. Čelisti, Občana Kanea. Rebel bez příčiny, Kryton se při něm učil rebelství, je nic víc, než skvělý film, který velice trefně a vystižně okomentoval Tsunami_X. P.S. Škoda, že neexistuje Noc v dámských sprchách nebo Pomsta surfujících sexywampů v bikinách. Nemluvě o Útoku smrtících angreštů..... ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Jamese Deana jsem poprvé viděl v Na východ od ráje, a jelikož mě jeho výkon upoutal, tak jsem si sehnal Rebela bez příčiny. A říkám to co mnoho lidí - odešel tak brzy do herecké nebe, po pouhých třech filmech, ale svůj odkaz zde otiskl navěky. Jako rebel byl opravdu přesvědčivý a prostě jsem mu to věřil. Během filmu měl ve tváři tolik výrazů, a ani jeden falešný. Mladičká Natalie Wood mu skvěle sekundovala a Sal Mineo byl jako psychicky narušený člověk nepřekonatelný. Celý film doprovázela nepatrná hudba a dotvářela skvěle atmosféru. Zkrátka James Dean byl opravdu rebel a hlavně herecký borec, teď už mi zbývá jen jeho Obr. P.S. Už tehdy se znuděná mládež, která nevědala co dělat, bavila "jízdou strachu". ()

Galerie (103)

Zajímavosti (50)

  • James Dean nosil ve filmu podobně jako v dalších džíny značky Lee. Módní odborníci se dlouho domnívali, že má ve filmu na sobě džíny značky Levis. Těm ale dával přednost v osobním životě. (Fenk)
  • V líbající se scéně jsou vidět Jamesovi umělé zuby. Přední zuby si vyrazil jako dítě. (Nalien)
  • Slavné zvolání "You're tearing me apart" bylo časopisem Premiere zvoleno jako 97. nejlepší filmová hláška všech dob. (candy_daze)

Související novinky

Režijní legenda ožívá

Režijní legenda ožívá

10.01.2006

Od konce 40. až do poloviny 70. let vedl režisér Nicholas Ray dlouhotrvající válku s hollywoodským průmyslem, kterému neseděla nejenom jeho forma vyprávění, ale i styl života, jemuž vévodily alkohol… (více)

Reklama

Reklama