foto

Horst Buchholz

  • nar. 4.12.1933
    Berlín, Německá říše
  • zem. 3.3.2003 (69 let)
    Berlín, Berlin, Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Horst Buchholz se narodil v Berlíně 4. prosince 1933. Během druhé světové války žil v Československu, ale po válce se vrátil do Berlína. Dokončil všeobecně vzdělávací školu a dalšího studia se musel vzdát, protože musel vydělávat peníze pro rodinu (otec byl ve válečném zajetí).

V roce1947 stanul poprvé na jevišti jako operetní statista v berlínském divadle Metropoltheater a o rok později hrál již v inscenaci podle populárního dětského příběhu Ericha Kästnera Emil a detektivové. Současně daboval americké filmy a pracoval v rozhlasovém vysílání pro školy. Z výdělků za malé role a dabérskou činnost si platil herecké kurzy u Marliese Ludwigové. Začátkem 50. let vystřídal několik berlínských scén (např. Schlossparktheatre a Schillertheatre).

Svou filmovou kariéru zahájil snímkem MARIANNA MÉHO MLÁDÍ (r. J. Duvivier, 1955). Další role, postava sovětského vojáka Míši ve filmu NEBE BEZ HVĚZD (r. H. Käutner, 1956) mu vynesla Německou filmovou cenu 1956 jako herecké naději. Prosadil se však teprve filmem CHULIGÁNI (r. G. Tressler, 1956) kde ztělesnil vůdce party válkou vykolejených dospívajících chlapců. Další roky vytvářel role v německých, ale postupně stále častěji také v zahraničních filmech. Pro nás bude asi nejznámější role frajerského pistolníka Chica, nejmladšího ze sedmi nájemných obránců mexické vesnice, v legendárním westernu SEDM STATEČNÝCH (r. J. Sturges, 1960).

Následně vytvářel role střídavě pro hollywoodský i evropský film. Počátkem 70. let se vrátil do německé kinematografie a začal účinkovat také v TV (1980 se ujal načas moderování TV pořadu Astro-Show). V rocw 1997 se zúčastnil v Praze slavnostní premiéry pohádky PTÁK OHNIVÁK (r. V. Vorlíček), ve které ztělesnil krále Jorgena. Za svou přibližně padesátiletou kariéru (1952-2002) vytvořil více jak šedesát rolí.

Horst Buchholz zemřel 3. března 2003 v Berlíně na zápal plic. Zůstala po něm jeho manželka, francouzká herečka Myriam Bru (vzali se v roce 1958) a dvě děti. Syn Christopher a dcera Beatrice.

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

2003 Život na rozcestí (TV film)
2002 Atlantic Affairs (TV film)
Detective Lovelorn und die Rache des Pharao
2001 Der Club der grünen Witwen (TV film)
Nepřítel
Traumfrau mit Verspätung (TV film)
2000 Heller als der Mond
Únos v Riu (TV film)
1999 Minefield
1998 Dunckel (TV film)
Legenda o Mulan
Plavba smrti (TV film)
1997 Der kleine Unterschied (TV film)
Geisterstunde - Fahrstuhl ins Jenseits (TV film)
Maître Da Costa (TV seriál)
Pták Ohnivák
Život je krásný
1995 Clan der Anna Voss, Der (TV seriál)
1994 Princezna Fantaghiró 4 (TV film)
Tödliches Erbe (TV film)
1993 Sylter Geschichten (TV seriál)
Tak daleko, tak blízko!
1992 Dotknout se a zemřít (TV film)
Železný orel 3
1991 Réquiem por Granada (TV seriál)
1990 Fuga dal paradiso
1988 I skrzypce przestaly grac
1986 Affari di famiglia (TV film)
Crossings (TV seriál)
Der Schatz im Niemandsland (TV seriál)
Fräulein von damals, Die (TV film)
1985 Krycí jméno: Smaragd
1984 Funkeln im Auge (TV film)
Wenn ich mich fürchte
1983 Sahara
1982 Aphrodite
1981 Berlin Tunnel 21 (TV film)
1979 French Atlantic Affair, The (TV seriál)
Lavina expres
Z pekla k vítězství
1978 Báječný kapitán Nemo (TV film)
Return to Fantasy Island (TV film)
1977 Dead of Night (TV film)
Frauenstation
1976 Die Klempner kommen (TV film)
Divoké včely (TV film)
Operace Blesk (TV film)
1974 Derrick (TV seriál)
Zabójstwo w Catamount
1973 ...aber Jonny!
1972 Great Waltz, The
1971 Sauveur, Le
1970 Letci útočí
1969 Astragale, L'
1968 Come, quando, perché
1967 Cervantes
Johnny Banco
1965 Dobrodruh z Istanbulu
La Fabuleuse aventure de Marco Polo
1963 Nine Hours to Rama
Noia, La
1961 Fanny
Raz, dva, tři
1960 Sedm statečných
1959 Gala de l'union (TV seriál)
Korunní svědek
Totenschiff, Das
1958 Auferstehung
Endstation Liebe
Nasser Asphalt
1957 Ein Stück vom Himmel
Herrscher ohne Krone
Miláček z Paříže
Přiznání hochštaplera Felixe Krulla
Robinson nesmí zemřít
1956 Halbstarken, Die
Regine
1955 Himmel ohne Sterne
Marianne, meine Jugendliebe
1952 Stopa vede do Berlína

Dokumentární

2005 Horst Buchholz... mein Papa
2000 Guns for Hire: The Making of 'The Magnificent Seven' (TV film)
1972 Stars in der Manege (TV film)
Strauss and Vienna: On Location: The Great Waltz
1965 Love Goddesses, The

TV pořady

2003 75. Annual Academy Awards (TV pořad)
1991 Boulevard Bio (TV pořad)
1974 III nach neun (TV pořad)
1971 Dalli Dalli (TV pořad)
1966 Gala de l'Unicef (TV pořad)
1965 Gala de l'union des artistes, Le (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace