Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Anděl smrti z Auschwitzu, i tak je nazýván neblaze proslulý nacistický lékař Dr. Josef Mengele, který má na svědomí více než 300 000 mrtvých v koncentračních táborech. Ve fiktivním příběhu režiséra Rolanda Susa Richtera je vyhrocen problém jeho morální odpovědnosti za veškeré spáchané zločiny. Mengele se zde jako starý a nemocný muž vrací z Argentiny do Německa a touží před soudem obhájit svoje činy a svůj vědecký přínos lidstvu. Jeho obhájcem se stává, více méně z donucení, mladý právník a novinář Peter Rohm, který sám sbírá léta informace o jeho zločinech. Převzetím případu Rohm vstupuje na tenký led, je ohrožen nejen okolím, ale svým vlastním svědomím, bojujícím s profesionalitou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že se bude hájit výzkumem a medicínskými objevy a byl na ně zvědavý. To že by se Mengele hájil humanitou a tím, že ulehčoval utrpení mi přišlo trochu přitažené za hřebínek. Závěrečná obhájčí řeč je však naprostá kokotina*. Obhájce nemůže takhle podrazit klienta, zvlášť ne po předchozí dokonalé obhajobě. To by žádný obhájce neobhájil, ale přišel o práci, diplom, manželku, tchýni, žigula, čivavu a kdoví co ještě.* Kokotinou se pochopitelně rozumí slepičí mluva... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý fiktívny príbeh o tom, že v podstate sa dá pred súdom hájiť (a celkom úspešne) úplne všetko, vrátane holokaustu, zločinov proti ľudskosti a podobných nechutností. Principiálne mi to miestami prišlo pritiahnuté za vlasy, aj čo sa postáv týka, no pozeralo sa na to dobre. Lepší priemer. 65/100 ()

Reklama

Faye 

všechny recenze uživatele

Má každý právo na přiměřenou obhajobu? I nacistický lékař Dr. Josef Mengele? Zločinec se dobrovolně vrací do vlasti, aby před soudem vysvětlil „Oprávněnost zničit život nehodný žití“ a své zvrhlé pokusy. „Budete-li každou odpověď považovat za lež, nic se nedozvíte“. Přestože soudní proces je fikce, je to děsivě přesvědčivé. Morální odpovědnost, lékařská etika a vraždění ku prospěchu vědy. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Chvilinku, prvních asi osm minut se nic neděje. A pak vypukne něco nevídaného, film, který strhává masku právního státu, který řeší obrovské otázky na malinkém prostoru, snímek, který se ptá na vinu a snad jediný, kdo jej z tohoto pohledu nezajímá, je právě Mengele. Ne jedinec, ale celek je tím důležitým stavebním kamenem pro to, čemu říkáme etické jednání. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nepochybuji o tom, že jsem narazila opět na jeden z velmi zajímavých německých počinů o fiktivním soudním procesu se světově známou osobností, kterou byl doktor Mengele. Nesčíslněkrát jsem byla nejen v mnoha filmech obeznámena s hrůzami, které se odehrávaly za druhé světové války, tak bych si mohla říct, že budu snad už téměř imunní, ale opak je pravdou, prostě to nejde a nikdy nepůjde. Takže jsem byla opět vtažena do těch hrůz a zvěrstev, které byly navíc předloženy svědky takovým způsobem, že jen pouhá představa obhajovat takového člověka, se mnou docela zacloumala. Asi podobně jako Peter Rohm, který tenhle proces nesl velmi těžce i kvůli své rodině. Ano, Mengeleho výpověď byla sice fiktivní, ale silně mrazivá a já věřím, že takhle nějak by se to mohlo odehrát i v reálu. I přes některá slabší místa si tenhle film zcela určitě zaslouží větší pozornost. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (1)

  • Počas natáčania bolo v novinách napísané, že film obhajuje Mengeleho postupy a robí z neho obetného baránka vtedajšieho systému. Výsledok však spomínané klebety nepotvrdil. (andykovac)

Reklama

Reklama