Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý bankovní úředník dr. Dvořák se zamiluje do dcery ředitele banky. Jeho cit je opětován a ani zaměstnavatel sňatku nebrání. Kolega prokurista Reich vyláká budoucího ženicha do svého oblíbeného nočního podniku, aby se tam rozloučil se svobodou. V baru se Dvořák seznámí s tanečnicí a příležitostnou prostitutkou Mimi a v alkoholickém opojení podlehne jejím svodům. V bytě oba posléze zastihne Mimin milenec Gustav Kraus, který se pokusí mladíka vydírat... (CS Film)

(více)

Recenze (4)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

S plakátem na tento film jsem se poprvé setkala před 20 lety v tehdejší stálé expozici ve Veletržním paláci věnované prvorepublikovému filmu. A skutečně stačilo prožít mnohé peripetie dvou životních dekád a sledovat, jak se tento raritní film pomalu stává dostupným artiklem. Všichni asi chápeme ostych dramaturgů Osudnou chvíli zařadit mezi pamětnické filmy, ale fakt, že film nebyl dlouhá léta dostupný ani na vysokých školách (jeho znalost by se hodila mnohým oborům, nejen filmovým), je standardně alarmující. Takto Osudnou chvíli předběhl o mnoho let i Její hřích též zpracovávající téma syfilis, který se mi podařilo zařadit do plánu k vydání na DVD. Každopádně mám radost, že se ledy prolomily a každý si tak může zpracovat vlastní divácký zážitek z tohoto nevšedního kulturního filmu, jehož filmové kvality jsou značné. Kamera a pragensie jsou skvělé, herecké výkony průměrné, ale nikoli nezajímavé, poselství zřejmé a ona neslavná didaktická pasáž velmi potřebná a bez obalu užitečná i dnes. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Jako zdravotnický film z první republiky velmi odvážné a v tehdejší době asi velmi užitečné. Některé záběry byly skutečně morbidní, přesto právě tuto část filmu musíme ocenit. Samotný děj je primitivní. Bankovní úředník podlehne v rámci rozlučky se svobodou prostitutce, od níž se nakazí, o čemž se ale dozví až v Bělehradě, kam unikne ze strachu, že ve rvačce zabil Mimina milence. Naštěstí nalezne v Srbsku českého (!) odborníka na pohlavní choroby, který ho nejen vyléčí, ale ještě mu poskytne zmíněnou zdravotní přednášku... Možná by se dal najít pravděpodobnější příběh než ta rvačka a útěk do ciziny. ()

Reklama

rivah 

všechny recenze uživatele

Tuhý až naivní melodram vystřídá školení či osvětový film o projevech a léčbě pohlavních chorob, podaný drsným způsobem. Ale i ten příběh nakonec skončí šťastně. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, zejména téměř půlhodinová "osvětová" přednáška o pohlavních chorobách, která je dokumentárně zpracována. Dodnes jsem neviděl podobné explicitní znázornění ve filmu pro široké publikum. Mohu říci, že mě při sledování všech těch měkkých i tvrdých vředů nebylo dobře kolem žaludku. Navíc ukázka drastických léčebných metod nebyla také zrovna echt. Brát druhou půlku filmu jako ponaučení pro promiskuitní - povinné sledování. Dnes je mi jasné, proč tolik oblíbený cyklus filmů pro pamětníky České televize se příběhu vyhýbal, je to tak na vysílání po 22:00 hod. Pozorného diváka zaskočí i závěrečné titulky: "Zdravá rodina - Zdravé dítě - Zdravý národ", což je tak trochu ve stylu filmů, které se v té době točily v sousedním Německu ve jménu árijské rasy. ()

Zajímavosti (2)

  • Filmovanie prebiehalo v Prahe na dostihovom závodisku Chuchle. (dyfur)

Reklama

Reklama