Reklama

Reklama

Já Kapitán

Trailer 1

Já Kapitán je epický příběh dospívajícího chlapce Seydua, který se spolu se svým bratrancem Musou rozhodne opustit senegalský Dakar a vydat se na cestu do Evropy. Příběh obou chlapců je současnou odyseou, v níž musí hlavní hrdinové překonat řadu překážek. Během své cesty se mění z lidí na zboží a zvířata, až se nakonec ze Seydua stává hrdina. V tomto velkém dobrodružství, které nás provede nebezpečím na poušti i na moři, nejednoznačností a rozporuplností lidského bytí a během něhož se sny, naděje a ambice hlavních hrdinů mění v boj o přežití, nezbývá místo pro zbožnost. (Pilot Film)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (7)

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Ano, tohle ožehavé až třaskavé téma produkuje silné lidské příběhy. Ať už na to mám jakýkoli názor, musím říct, že to byla chvílemi intenzivní podívaná. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Dva černoušci z Dakaru se rozhodnou jít do Evropy, putují přes poušť do Tripolisu v Libyi a pak jsou na člunu na moři...To všechno natočeno dojemně...Vhodné pro sluníčkáře a film jako kandidát na evropské ceny. ()

Reklama

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Seydou a jeho bratranec Moussa žijí v Senegalu s rodinami, ale chtějí ten fame v Evropě, protože umí trochu zpívat bubnovat a tomu logicky nikdo nemůže odolat - rozhodnou se, že na tajňačku odjedou (šetří si už nějakou dobu love) a pak se vydají na svoji odyseu, kde zjišťují, že vás cestou všude všichni jen chtějí omrdat o prachy, falešný pasy, podplacení policisty, který vám nežere vaše falešný pasy, strkání si peněz do zadku, aby je nenašli při kontrole, a následně kontrola, co do vás cpe projímák a je připravená odhalit váš podvod (člověk si skoro připadá jako když jeden článek navazuje na druhý a jsou spolu domluvení aby uprchlíky co nejvíc podojili - sebemenší možnost z nich dostat peníze, jako když vymačkáváte poslední kapky z citrónu). V jeden moment je Seydou dokonce odříznut od bratrance a zajat libyjskou mafií, která prodává lidi jako on do otroctví, podaří se mu ale skrze jednoho MVP dostat postupně do lepší a lepší pozice, zatímco pátrá po odloučeném bratranci... nakonec se mu podaří znovu jej najít, ale cesta z Afriky není levná a není snadná, Seydou nakonec musí řídit loď a tak na sebe převezme nejdřív příležitost, ale pak musí přijmout i zodpovědnost téhle příležitosti. Problém je, že v tom závěrečném klimaxu ten film prostě už tolik nefunguje, chápete tu motivaci postav, ale zároveň jste v kontextu současnosti asi tak nadšení z jejich "příjezdu", jakože "tak na vás jsme tady fakt čekali". Film má slušný napětí během cesty africkou částí, protože člověk chápe, že je to hodně o tom, dostat se z jednoho místa na druhý, má to pár pasáží, co jsou gud, ale zároveň je to vydírání: mám cítit sympatie? ()

DIATOR05 

všechny recenze uživatele

Io Capitano je film, který nikdo z vás nezná, nikdo neviděl a nikdo taky neuvidí. Na tomto filmu jsem byl v Římě, abych se podíval jak je italská kinematografie rozdílná od české.  No lehké to hodnotit úplně nebude, jelikož to bylo francouzsky s italskými titulky, takže jsem si musel celý film domýšlet, co kdo říká. No už z počátku jen to, že v celém Římě mají tak 3 kina a z toho je jedno multikino, nemají tam žádnou síť známějších multikin, co by měla i třeba nějaké občerstvení.  To neříkám, že je špatně nemít občerstvení, ale když se podíváte na třeba jen česká kina, tak v každém větším městě je nějaké multikino s nějakou značkou, co má občerstvení. Tohle ani nebylo v žádném obchodním centru. No prostě co tím chci říct, tak že se tam ani neobtěžují pořádnými moderními multikiny na každém rohu, natož aby vůbec se zajímali o kinematografii.  Tím krásně přejdu k režii Io Capitano, protože to byla katastrofa. Nejvíc basic záběry, žádné nápady, nejhorší střihy ve filmu, co jsem viděl v mém životě, doslova každý střih mezi scénami bylo prolínání mezi záběrami. Co absolutně nechápu je to, že scény v noci byly úplně úžasně nasvícené. Jako proč jsou tyhle scény tak dobře udělaný a zbytek je jako kdyby to natočil úplný amatér.  Co dále musím pochválit byla hudba, ta tomu dodávala alespoň nějakou hodnotu, každý tichý záběr na cokoliv s hudbou byl naprosto nádherný. Ale to je asi tak všechno dobré na tomto filmu, nevím jestli to je podle skutečné události, ale jestli ne, tak je i ten scénář katastrofa.  Upřímně tohle se docela špatně hodnotí, když nerozumíte těm dialogům, ale z technické stránky to byl jako těžký podprůměr, na druhou stranu to bylo lepší jak v Česku, takže těžko říct. Jelikož jsem tomu nerozuměl tak tomu trochu přidám, ale stále jsem na podprůměru. 4/10. ()

NJD 

všechny recenze uživatele

To, o čem poslední roky čteme, a z části už to i tak trochu ignorujeme, si teď můžeme zprostředkovaně prožít ve dvouhodinovém filmu. Autor věnoval hodně času přípravě, což se pozitivně projevilo na výsledku, který tak působí dost autenticky. Intenzivní podívaná. ()

Galerie (18)

Související novinky

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (více)

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

11.12.2023

V pondělí 11. prosince byly vyhlášeny nominace pro nadcházející 81. ročník slavnostního předávání Zlatých glóbů, které dosud každoročně pořádala Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (Hollywood… (více)

36. Evropské filmové ceny - nominace

36. Evropské filmové ceny - nominace

08.11.2023

V úterý 7. listopadu byly zveřejněny nominace pro 36. ročník Evropských filmových cen, jež by měly upozornit na nejvýznamnější filmové počiny z Evropy za rok 2023. V kategorii pro nejlepší evropský… (více)

Reklama

Reklama