Reklama

Reklama

KAM AŽ SAHAJÍ HRANICE LIDSKOSTI... - Charlie Smith (Jack Nicholson) se s manželkou stěhuje k mexickým hranicím v Texasu, kde Charlie začne pracovat jako pohraničník. Jeho nový parťák Cat je zjevně zapleten do špinavých kšeftů - tajně si přivydělává tím, že pašuje lidi přes hranice, a svádí ke snadnému zisku i nového kolegu. V drsném světě každodenní korupce to Charlie zprvu nevnímá, ale stále častěji si začíná uvědomovat, že kromě hranic, které střeží, by v každém z nás měly existovat i hranice lidskosti. Když pochopí, že se pohybuje na hraně, postaví se proti zkorumpovaným kolegům a pomáhá mladé Mexičance hledat dítě, které se zřejmě stalo obětí obchodu s nemluvňaty. Působivé drama osamělého hrdiny, které by se bez velké nadsázky dalo označit za moderní western, umocňují herecké výkony obou hlavních představiteků (po boku Jacka Nicholsona se v roli parťáka Cata představí Harvey Keitel). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (67)

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Hranice je film o jednom příslušníkovi hraniční policie,který toto místo veme za vidinou lepší životní úrovně a ,aby jeho si jeho žena mohla kupovat různé nesmysly,ale netrvá dlouho a Charlie Smith zjistí,že tamní hranice nemá jen kontrolovat a vracet běžence zpět,ale měl by podle Harveyho Keitela napomáhat jejich prodeji různým překupníkům s lidmi na území USA a to se našemu hrdinovu zajídá akor když se do toho zahrne,vražda,únos dítěte a jiné nechutnosti.Jack Nicholson se tedy musí rozhodnout jestli pro něj je více výdělek z této činnosti a nebo vlastní svědomí a slušné jednání.Od filmu jsem očekával větší zamyšlení,ale přesto jako příklad toho co má být mezi lidmi přednější snímek působí dobře.Za mě celkově tedy 75 % a čtyři hvězdy. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Charlie Smith (Nicholson) se stěhuje s manželkou k mexickým hranicím v Texasu, aby si ženuška mohla zařídit dvojdomek snů a on se přidává k místním pohraničářům. Jeho nový parťák Cat (Keitel) tak trošku vydělává bokem a Charlie si musí ujasnit, kde jsou mimo hranic mexických taky hranice lidskosti. Mňo. Tak by to nějak bylo. Režisér Tony Richardson (držitel Oscara, který zemřel na AIDS za necelých deset let po tomhle filmu) má své světlé i ty trošku nezvládnuté chvilky. Čekal jsem něco vy stylu Země Policajtů s pořádnou přestřelkou na konci. Bohužel právě střílení je Richardsonova slabá stránka a některé hlavní akce jsou krátké a působí vtipně. Situace utečenců a nahlédnutí do života amerických pohraničářů i se vší korupcí je zajímavá, a když k tomu připočteme správňáka Jacka balancujícího na hraně spravedlnosti, vychází to suma sumárum na 80% :-) ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Oldschoolové morální drama z hranice mezi Texasem a Mexikem, kam osud či náhoda zavane i postavu Charlieho Smitha, kterého bravurně ztvárnil Jack Nicholson a který mezi americké hraničáře tak úplně nezapadl... Zajímavý je post-westernový nádech i herecké výkony, stejně jako hudba Ry Coodera... Z dnešního pohledu ukázka typického filmu z Hollywoodu 80. let, pro uvědomění si kinematografické evoluce je dobré komparovat třeba s o dvě dekády mladším lokálně i tématicky velmi podobným filmem Tři pohřby - v 80. letech tradičně lineárně vyprávěný příběh, v novém miléniu příběh postmoderně rozbit do několika časových rovin s neostrými předěly, což zvyšuje vypravěčský efekt... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„I can't afford a fucking dream house!“ Finančně náročná slepice z líhně roztleskávaček, s kterou vás pojí manželský slib a nelegální činnost kolegů od pohraniční stráže, po které zůstávají mrtví. Tyhle mlýnské kameny by semlely kdekoho, takže je potřeba udělat něco dobrého, jen prostě proto, aby se člověk cítil dobře.. Neo-noir z mexicko-amerického pomezí, který si bez nějakého zásadnějšího vzrušení plyne až do konce, který mě, přiznávám se, vzhledem k dosavadnímu průběhu překvapil. A když už nic, kde jinde uvidíte rozněžnělého Jacka Nicholsona, jak si veze na sedadle spolujezdce mimino v koši na prádlo.. ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný snímek. Mám rád osamělé typy hrdinů (a zvlášť, když je hraje Nicholson), kteří mají dobrý důvod být v depresi . Moc se mi líbily i exteriéry, které jsou v tomhle filmu přiměřeně ošuntělé a prázdné. Některé scény, např. ty, kde zrovna probíhá party, na mě působily až surrálně. Pěkně je v nich zachyceny absurdita středostavovské společnosti v konfrontaci s absolutní chudobou o kus vedle. V tomto ohledu bylo bezkonkurenční házení jídlem. Ovšem nejvíc jsem se identifikoval se scénou, když se Nicholson (rozuměj jeho postava) probudí a hned se, ještě ospalý, natáhne pro cigáro. To je prostě srdcovka. Škoda, že konec nebyl trochu víc tragický. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (3)

  • V původním scénáři neměla postava Marii (Elpidia Carrillo) vůbec promluvit. (Terva)
  • Úvodní scénky ze zemětřesení byly natočeny v Guatemale. Dále se natáčelo v amerických městech El Paso a Los Angeles. (Terva)
  • O své písni "The Line" prohlásil Bruce Springsteen, že byla inspirována tímto filmem. (Terva)

Reklama

Reklama