foto

Harvey Keitel

  • nar. 13.5.1939 (77 let)
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Na plátna kín priniesol niektoré z najnásilnejších a najbrutálnejších filmových postáv, no tiež stelesnil citlivé, milujúce duše otcov a manželov. To je Harvey Keitel. Zdanlivo nenápadný muž s nekonvenčným výrazom v tvári, ktorý má divákovi zakaždým čo nové povedať. Vyrastal v drsných podmienkach new yorského Brooklynu, čo mu neskôr umožnilo dokonale sa vžiť do postáv tamojších mafiánov a drsných chlapíkov (práve tie sú totižto pilierom jeho skvelej hereckej reputácie). Ako dieťa bol nemotorným a hanblivým introvertom navyše s koktavým dialektom. Škola ho príliš nebavila a tak sa, nevediac "čo ďalej", rozhodol v šestnástich narukovať do armády. Po návrate z Libanonu, kde pôsobil ako mariňák, začal pracovať čo by predavač topánok. A práve v tomto období zatúžil stať sa hercom.

Hodiny herectva navštevoval u Stelly Adlerovej a Lee Strasberga a zanedlho sa dostal na divácke javisko. Išlo síce iba o druhoradé hry na hony vzdialené broadwayskému lesku slávy, no predsa len bolo vidieť, že to niekam vedie. Jedného dňa Keitel zareagoval na inzerát v študentských novinách, v ktorom istý začínajúci režisér menom Martin Scorsese hľadal protagonistov do svojho filmu KTO TO KLOPE NA MOJE DVERE? (1968). Časom sa medzi nimi vytvorilo silné priateľstvo, Keitel sa stal druhým najčastejším Scorseseho spolupracovníkom (po Robertovi De Nirovi) a v budúcnosti spolu nakrútili množstvo ďalších úspešných filmov ako ŠPINAVÉ ULICE (1973) alebo TAXIKÁR (1976). Sľubne rozbiehajúca sa kariéra zaznamenala smutný zvrat, keď bol Keitel na poslednú chvíľu odstrčený od projektu APOKALYPSA (1979) Francisa Forda Coppolu. Jedinečnú príležitosť stvárniť hlavnú postavu v natoľko očakávanom filme mu vyfúkol Martin Sheen.

V priebehu osemdesiatych rokoch Keitelova kariéra príliš nežiarila. Tiché vody množstva nenápadných rolí v podradných filmoch, z ktorých mnohé nikdy neuzreli prítmie kín, však napokon v roku 1993 rozčerilo PIÁNO Jane Campionovej. Keitel síce na rozdiel od svojich spoluhráčok Holly Huntovej a Anny Paquinovej nebol ocenený Oscarom, no jeho výkon bol dosť výrazný na to, aby si ho všimli diváci po celom svete. Skutočných fanúšikov si ale Keitel získal vďaka filmom Quentina Tarantina GAUNERI (1991) a PULP FICTION (1994) a tiež vďaka postave kňaza bojujúceho proti upírom v Rodriguezovom horore OD SÚMRAKU DO ÚSVITU (1995).

Harvey Keitel sa v roku 1982 oženil s herečkou Lorraine Braccovou. O desať rokov neskôr sa s ňou rozviedol, a ich dcéra pripadla do matkinej opatery. Keitel Braccovej nastávajúceho manžela, herca - Edwarda Jamesa Olmosa odhalil ako obťažoval dcérinu spolužiačku a podal naňho žalobu. Proces nakoniec dopadol tak, že bolo Olmosovi zakázané tráviť čas s jeho nevlastnou dcérou v neprítomnosti inej dospelej osoby.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

2016 Gandhi of the Month
Chosen
Lies We Tell
Rio Heat (TV seriál)
2015 Mládí
The Ridiculous 6
2014 Grandhotel Budapešť
Kde vládne zbraň
La Voie de l'ennemi
Rio, Eu Te Amo
2013 Farewell to Fools, A
Futurologický kongres
The Power Inside (TV seriál)
2012 Až vyjde měsíc
Fatal Honeymoon (TV film)
2010 Beginner's Guide to Endings, A
Fotři jsou lotři
Last Godfather, The
2009 Hanebný pancharti
Neodvratná pomsta
Poslové spravedlnosti
2008 Polda z Marsu (TV seriál)
2007 Lovci pokladů: Kniha tajemství
My Sexiest Year
2006 Arthur a Minimojové
Obchodník se smrtí
Poslední tanec
Po stopách 11. září (TV film)
Zločin
2005 Buď v klidu
Ve stínu slunce
2004 Lovci pokladů
Most osudu
Únik z Puerto Vallarta
2003 Beyond the Skyline
Dreaming of Julia
Misterio Galíndez, El
Střílejte na Francouze!
Who Killed the Idea?
2002 Beeper
Červený drak
Ginostra - mafie nespí, mlčí
Nowhere
2001 Anděl na skřipci
Na miskách vah
Šedá zóna
2000 Malý Nicky - Satan Junior
Neodvolatelná mise (TV film)
Ponorka U-571
Prince of Central Park
Vipera
1999 Jako dým
Presence of Mind
Tři sezóny
1998 Graceland
Lulu na mostě
Mio West, Il
Otrok
1997 Pilní zloději
Pravdivá pohádka
Země policajtů
1996 Hlava nad vodou
Od soumraku do úsvitu
1995 Hra se smrtí
Chyťte ho!
Odysseův pohled
Smoke
Vztek
1994 Fiktivní zločiny
Pulp Fiction: Historky z podsvětí
Somebody to Love
Trable s opicí
Who Do You Think You're Fooling? - a.z.
1993 Hazardní hra
Mladí Američané
Piano
Vycházející slunce
Zabiják
1992 Gauneři
Poručík
Sestra v akci
1991 Bugsy
Thelma a Louise
Vražedné myšlenky
1990 Bitva trjoch korolej
Dva Jakeové
Dvě ďábelské oči
1989 Lednový muž
1988 Caro Gorbaciov
Down Where the Buffalo Go
Grandi cacciatori
Poslední pokušení Krista
1987 Sukničkář
1986 Blindside
Complicato intrigo di donne, vicoli e delitti, Un
Ellen Burstyn Show, The (TV seriál)
Mafiáni
Mimo službu
Mužský klub
Sposa americana, La
Vyšetřování
1985 Baciami strega (TV film)
Caballero del dragón, El
Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
1984 Bella Otero, La (TV film)
Nemo
Zamilován
1983 Bez šance
Příkaz k smrti
Une pierre dans la bouche
1982 Hranice
Noc ve Varennes
1980 Bad Timing
Saturn 3
Smrt v přímém přenosu
1979 Orlí pero
1978 Modré límečky
Prsty
1977 Soupeři
1976 Buffalo Bill a Indiáni
Taxikář
Tři ze sanitky
Vítejte v L.A.
1975 Shining Star
1974 Alice už tu nebydlí
Memory of Two Mondays, A (TV film)
Virginia Hill Story, The (TV film)
1973 Kojak (TV seriál)
Pueblo (TV film)
Špinavé ulice
1967 Kdo to klepe na moje dveře
N.Y.P.D. (TV seriál)
Páv se zlatým okem
1966 Dark Shadows (TV seriál)
1965 Hogan's Heroes (TV seriál)
The F.B.I. (TV seriál)

Dokumentární

2015 Dietro gli occhiali bianchi
2008 Speechless (TV film)
2005 Before, During and 'After the Sunset'
Outsider, The
2004 'Pulp Fiction' on a Dime: A 10th Anniversary Retrospect (TV film) - a.z.
2003 Director's Journey: The Making of 'Red Dragon', A
Imagine New York
2002 Jonas at the Ocean
2001 Adam Sandler Goes to Hell
Zehn Gebote der Kreativität, Die (TV film)
2000 Hollywood míří do pekel (TV film)
1999 Making 'Taxi Driver'
1998 Fine Art of Separating People from Their Money, The (TV film)
Wie man die Leute von ihrem Geld trennt (TV film)
1997 Full Tilt Boogie
1991 Miracle on 44th Street: A Portrait of the Actors Studio (TV film)
1990 Martin Scorsese Directs (TV film)
1988 Hello Actors Studio (TV film)
Location Production Footage: The Last Temptation of Christ
1987 Dear America: Letters Home from Vietnam (TV film)
1985 American Masters (TV seriál)
1970 Street Scenes

TV pořady

2008 Warren Beatty - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1997 Leute heute (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Hudební videoklipy

1999 Björk: Volumen (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace