Zapálenou funkcionářku Valentinu trápí kvalita panelákové výstavby v Oděse a plynulé zásobování města vodou. Její manžel Maxim pracuje jako geolog, věčně působící někde v terénu. Na jedné z výprav potkává venkovanku Naďu, která se za ním jednoho dne vydá do města. Objeví se ve dveřích bytu obou manželů a nic netušící Valentina ji zaměstná jako hospodyni. (lena60)
...tohle muselo být zjevení podobně jako Abuladzeho Cizí děti - zde Nová vlna filtrovaná přes budovatelské téma (zírám na to, že se zde evidentně inspirovala Chytilová pro své scénky se schvalovací komisí v Panelstory - ještě si musím sehnat Strop, abych viděl, co si nabrala z Vardové Cléo). Ve filmu jsou hlavním vyprávěcím prostředkem flashbacky, vizuálně je tu hodně efektních švenků a zvláštních střihů - možná celé trochu raný Truffaut, rozhodně to není okoukané, Muratova byla velmi hezká a velmi dobrá herečka, Vysockij pro mě lehce iritující alfasamec, kterému žádná neodolá (asi bych borce, který ve vyhroceném bodě rozepře místo dalších argumentů začne hrát na kytaru a zpívat zkopal do kuličky-)). Stále se vracející otázky genderových rolí, atmosféra polorozbořené Oděsy. Beru to jako odraz k dalšímu. Příběh je podobný Láskám jedné plavovlásky, akorát místo rodičů je tu manželka. Ve filmu je řada kritických narážek na reálný socialismus - dobře, že už se za to tehdy nechodilo do lágrů.(8.2.2012)