foto

Nina Ruslanova

  • nar. 5.12.1945 (71 let)
    Bogoduchov, Charkovská oblast, Ukrajina, Sovětský svaz
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Nikdy nepoznala své rodiče, protože zahynuli těsně po jejím narození na sklonku války. Jméno a datum narození, které dnes užívá, jí bylo přiděleno až v dětském domově, kde strávila celé své dětství. Takže se Nina narodila zhruba 5.12.1945 na Ukrajině.

Pracovala ze začátku jako omítkářka na stavbách v Rusku a zároveň se také věnovala divadlu. Herectví studovala pouze dva roky na Divadelním institutu v Charkově, než přešla na moskevské Divadelní učiliště Borise Ščukina, po jehož ukončení v roce 1969 nastoupila na angažmá do Vachtangovova divadla a v roce1985 se stala členkou Divadla V. V. Majakovského.

Ve filmech začla hrát zhruba koncem 60. let, ale opravdové role přišly až v 80. letech. Jako první herečka byla poctěna Nikou v roce 1989 (sovětská obdoba amerického Oscara) za tři úlohy, které od sebe dělí dvacetileté tvůrčí období: mladičká venkovanka Naďa, kterou si najme jako pomocnici v domácnosti pracovitá a inteligentní funkcionářka (Kira Muratovová), v komorním psychologickém dramatu KRÁTKÁ SETKÁNÍ (r. K. Muratovová); pokořovaná, ale nepokořená venkovanka Stěpanida Bogaťkovová, která tváří v tvář hrůzám nacistické okupace zpytuje sama sebe, v psychologickém válečném dramatu na motivy stejnojmenného románu Vasila Bykava ZNAMENÍ ZLA (r. M. Ptašuk); matka komsomolské aktivistky Jiskry (Irina Čiričenková), která trýznivě prožívá deformace idejí, jež jako bývalá komisařka z občanské války vyznává s asketickou věrností, v psychologicko-historickém portrétu mladé generace z poč. 40. let ZÍTRA BYLA VÁLKA (r. J. Kara).

Roku 2005 ztvárnila postavu vedoucí jídelny ve filmu PRVNÍ PO BOHU. Je to neobyčejný film o hrdinech, námořnících z ponorky, kteří bojovali za vlast. Je propletencem válečné, detektivní a milostné linie. V tomto filmu není, stejně jako v životě, nic jednoznačně bílé nebo černé, řekla Nina Ruslanova.

Hynek "Dlee" Tříška

Herecká filmografie

2014 Viy
2012 Mamy
2011 Samyy luchshiy film 3-DE
Žila-byla odna baba
2010 Dom Solnca
O čjom govorjat mužčiny
2009 Kitajskaja babuška
Melodija dlja šarmanki
Noč bojca
2007 Dva v odnom
Ironie osudu II
Otěc
U reki
Vaněčka
V ožidanii čuda
2006 Kinofestival
Překladatelka
Zakoldovannyj učastok (TV seriál)
9 mesjacev (TV seriál)
2005 Mama, ně gorjuj 2
První po Bohu
Ubojnaja sila 6 (TV seriál)
2004 Francuz (TV film)
Ladič
2003 Učastok (TV seriál)
2002 Čechovskije motivy
Ivan-Durak
2000 Marš Tureckogo 1: Grjaznyje igry (TV film)
Marš Tureckogo 1: Kontrolnyj vystrel (TV film)
Marš Tureckogo 1: Opasnoje chobbi (TV film)
Marš Tureckogo 1: Ošejniki dlja volkov (TV film)
Marš Tureckogo 1: Sindikat killerov (TV film)
Marš Tureckogo 1: Ubijstvo na Něglinnoj (TV film)
Ubojnaja sila (TV seriál)
1998 Cirk sgorel, i klouny razběžalis
Chrustaljove, vůz!
Mama, ně gorjuj!
1997 Bědnaja Saša
1995 Zimňaja višňa 3 (TV film)
1994 Bulvarnyj roman
Gospoda artisty
Ja svoboděn, ja ničej
1993 Grech. Istorija strasti
Ka-ka-du
1992 Bolšoj kapkan, ili Solo dlja koški pri polnoj luně
Meloči žizni (TV seriál)
1991 Něbesa obětovannyje
Poka grom ne gryanet
Po Taganke choďat tanki
Russkije braťa
1990 Aferisty
Afgánský zlom
Avtostop
Gambrinus
Stěrvjatniki na dorogach
Zimňaja višňa 2
Zona - Mir v drugom uzmereniji
1989 Eto bylo u morja...
Kanuvšeje vremja
Kazjonnyj dom
Ruanskaja děva po prozvišču Pyška (TV film)
Smirennoje kladbišče
Tormoženije v nebesach
1988 Čjornyj monach
Chleb - imja suščestvitělnoje (TV seriál)
Sobačje serdce (TV film)
1987 Jedinoždy solgav
Na ischodě noči
Ona s metloj, on v čjornoj šljape
Zabavy molodych
Zítra byla válka
1986 Kin-Dza-Dza!
Pri otkrytych dverjach (TV film)
Udivitelnaya nakhodka, ili Samye obyknovennye chudesa
Za Vetlugoj-rekoj (TV film)
Znak bědy
1985 Dikiy khmel
Grjaduščemu věku (TV seriál)
Jako višně v zimě
Ně choditě, děvki, zamuž
Valentin i Valentina
Vot moja děrevňa...
Vozvraščenije Budulaja (TV seriál)
1984 Můj přítel Ivan Lapšin
Velmi důležitá osoba
Зудов, вы уволены!
1983 Podruhé narozený
Sredi serych kamněj
Unikum
1982 Chraňte muže!
Najti i obezvrediť
Ostanovilsja pojezd
Slzy padaly
1981 Dve stročki melkim šriftom
Elija Isaakovič i Margarita Prokofjevna
Kuda on děnětsja!
Staňte se mým mužem
1980 I věčnyj boj... Iz žizni Alexandra Bloka
Ličnoj bezopasnosti ně garantiruju
Ně streljajtě v bělych lebeděj (TV film)
1979 Cygan (TV seriál)
Poznávajíc širý svět
Rodnoje dělo
Vstreča
1978 Suprugi Orlovy
Trasa
1975 Afoňovo zmoudření
1974 Pašeráci
1973 Běsstrašnyj ataman
Druzja moji...
1971 Jegor Bulyčov i drugije
1967 Krátká setkání
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace