Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V České republice přetrvává jednolitý stereotypní pohled na cizince - Rusové jsou mafiáni, Ukrajinci námezdní dělníci a Vietnamci stánkaři. Osobní příběhy jednotlivců, jejich důvody pro odchod z vlasti, jejich problémy s životem v České republice i jejich drobné denní radosti se z tohoto obrazu vytratily. Jednotná nálepka pro celý národ či etnikum však činí z každého příslušníka zločince a vyvolává nedůvěru, přehlížení a strach v celé společnosti, které mohou přerůst až v otevřeně rasistické projevy vůči příslušníkům jiných národností.

Série šesti dokumentárních filmů Cizinci u nás, kterou přináší Česká televize ve spolupráci se společností Člověk v tísni, odkrývá individuální osudy lidí, kteří se rozhodli žít v České republice, a ukazuje, že jednotná nálepka pro všechny neexistuje. Vietnamský obchodník může žít v České republice, protože je geniální matematik a našel zde větší uplatnění, ruský umělec proto, že se zamiloval do české dívky. Arménská rodina v Česku získala politický azyl a našla tak vytouženou ochranu před režimem své vlasti. Různé jsou jejich důvody pro příchod do České republiky, různý byl i způsob, jak je přijali Češi v jejich okolí. Mnozí z nich zde mají přátele, jiní museli kvůli své národnosti čelit opovržení. A většina z nich prožila obojí. Dokumentární série tak podává náhled, jak se žije cizincům v České republice.

Dokumentární série Cizinci u nás je součástí projektu Migrace, který realizuje společnost Člověk v tísni s cílem objektivně vysvětlit fenomén migrace, popírat etnické stereotypy a přispět k toleranci mezi menšinami a českou majoritou.

Seznam jednotlivých epizod:  1. Vietnamci
2. Účel cesty
3. ... aby syn tohle nemusel
4. Přišli z Kavkazu
5. Indové v Čechách
6. Jak Rus... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dokument o tom, že imigranti nepochází ze zemí, kde se žije na stromech a o tom, že cizinců žijících v Česku bude přibývat. Celkový dojem 50 %. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

Milé. Osobné príbehy do Čiech sa prisťahovavších cudzincov, väčšinou sympatických. Mafiáni sa do TV dokumentov asi príliš nehrnú. Videné so 17 ročným oneskorením, niektoré veci sa odvtedy dosť zmenili. Napríklad Vietnamci už nie sú len stánkari alebo ITčkári. Pekný moment je arménska rodina v obývačke na videu sledujúca Aznavúra. ()

Reklama

Reklama