Reklama

Reklama

Kid

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Kid vznikl na počátku dvacátých let jako první Chaplinův celovečerní film. Svým dojemným a současně velmi vtipným příběhem sklidil ihned po premiéře ohromný ohlas diváků a nadšení kritiky. Tulák Charlie se v něm ujímá nalezeného dítěte, jež se snaží s upřímnou láskou vychovávat. Ani v nejdramatičtějších momentech však film neslevuje ze skvělé zábavy... (Levné knihy)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (327)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, některé momenty byly přímo kouzelné (doktor, noclehárna) ale některé mě vyloženě nudily (hlavně ten sen o nebi). Jinak vše šlape jak má a film moc nenudí. Jistě, z pohledu dneška, je snímek dost naivní, ale to mi nijak nevadilo. Takže za mě dávám 80 % s tím, že Charlieho vrchol pro mě zůstává The Great Dictator. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Chaplin si vše udělal sám a po svém, navíc měl šťastnou ruku při výběru dětského hrdiny, takže vznikl film, který pobaví a i po letech možná někoho rozpláče. Já sám cítil při některých scénách něco jako úsměvnou něhu. Snad jediné, co bych vytkl, je ta snová scéna s anděly. Ta mi tam moc neseděla, možná by to šlo udělat nějak lépe. Moc rád mám scénu, kdy se prcek pere, a když je přestávka v souboji, posadí ho Charlie do okna, on hodí ruce na provaz...no prostě jak v rohu ringu. A pokaždé si vychutnám i jednu okrajovou scénu, v níž si starý boháč odvádí z kostela mladičkou, viditělně nešťastnou manželku, které upadne na zem květ ze svatební kytice, na který posléze v detailu boháč šlápne. Jasně čitelná poeticky krutá symbolika. Klobouk dolů, co Chaplin v tomto filmu dokázal nejen před kamerou. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

[původní verze] Nejlepší létající pes v dějinách filmu! Jinak s Chaplinem kamarádi asi nebudeme. Ta jeho postava mi připadá šíleně creepy, k čemuž pomáhá asi i povědomí o komikově osobním životě. Nicméně dát do jeho okolí malé dítě mi nějak z přirozenosti přijde jako holý nerozum. Většina plebsu, kdyby měla k dispozici stroj času, tak ho využije, aby varovala své staré já, zabila Hitlera nebo podobný klišé. Kdo má ale skutečné srdce, tak ten by se přenesl na natáčení Kida a zabránil tomu, aby se Chaplin ocitl na stejném place s Litou Grey. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Ani se mi nechce věřit, že něco tak skvělého vzniklo tak brzy. Dechberoucí groteskní tragikomický příběh o tulákovi, který shodou náhod dostane do péče dítě. Film jsem viděl rovných 91 let po jeho vzniku a zasmál jsem se u něj víckrát než u mnoha komedií současnosti. Hrozně se mi líbil také hudební doprovod, který se dobře poslouchal a výrazně dopomáhal zcela plně pochopit jednotlivé situace. Po zhlédnutí tohoto film se naprosto nebojím vrhnout se na další Chaplinovu tvorbu ranné kinematografie. Jsem nucen dát 4*, a to opět nepřihlížím na stáří filmu. Kdybych na stáří filmu čirou náhodou přihlížel, tak by udělení i 5* bylo pro tenhle film urážkou a ničím jiným. P.S. Tento film je k dnešnímu datu tím nejstarším, jaký jsem v životě viděl. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

1 film, 2 herci, 3 písmena = jedna nestárnoucí klasika. Chaplinův celovečerní režijní debut je stejně dobrou komedií jako tragédií, která s nebývalou otevřeností nejen zobrazuje, ale také kritizuje dobové sociální poměry. Ze dvou dějových linií – “chudinské“ a “buržoazní“ – sice dostala výrazně větší prostor ta první s tulákem (pobavit diváka, o to šlo především), ale obratnost jejich závěrečného protnutí by Chaplinovy mohli závidět mnozí dnešní „bojovníci za práva lidu“. Výhradně situační humor umí překvapit vhodným načasováním i nečekanou pointou. Komediální talent Charlieho i Jackieho je obdivuhodný, prostor jim věnovaný zasloužený. Ve filmu je mnoho scén, kdy oba před někým utíkají, někoho provokují… vzájemně se skvěle doplňují, což je nejlépe zužitkováno v dlouhé scéně jejich úprku před policistou. Málo, opravdu málo filmů mě natolik nadchlo svou upřímností. 95% Zajímavé komentáře: berg.12, Kirké, xmojses, Borec3 ()

Galerie (37)

Zajímavosti (17)

  • Poměr natočeného a skutečně použitého filmového materiálu je v Kidovi ze všech Chaplinových filmů daleko nejvyšší (53:1). (džanik)
  • Kvůli Kidovi měl Charlie Chaplin neshody s firmou First National: „Byl to sedmidílný celovečerní film a oni jej chtěli distribuovat jako tři dvoudílné komedie,“ uvedl král komiků v publikaci "Můj životopis". (everlong)
  • Ide o jednu z dvoch najznámejších rolí Jackieho Coogana, ktorý hral Kida. Tá druhá prišla o vyše 40 rokov neskôr a s postavou malej siroty bola v ostrom kontraste. Stvárnil totiž strýka Festera v seriáli Rodina Addamsovcov (1964). (milhouse86)

Reklama

Reklama