foto

Jackie Coogan

  • nar. 26.10.1914
    Los Angeles, California, USA
  • zem. 1.3.1984 (69 let)
    Santa Monica, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jackie Coogan sa narodil do umeleckej rodiny, otec bol tanečník a mama detská hviezda. Na javisko sa postavil už ako 4 ročný.

Počas vystupovania ho objavil Charlie Chaplin a naplánoval film, v ktorom budú hviezdy. Na skúšku mu dal malú rolu v snímke V NEDEĽU POPOLUDNÍ (1919). Jackie sa ukázal ako dobrý kandidát a s Chaplinom si zahral aj vo filme KID (1921). Stvárnil tu opusteného chlapca, ktorého sa ujal tulák. Po veľkom úspechu filmu sa z Jackieho stala detská hviezda.

Po roku 1923, keď natočil film DADDY (1923), sa z neho stal jeden z najlepšie platených hercov Hollywoodu. Odišiel od First national do MGM, kde mu ponúkli rolu vo filme LONG LIVE WITH KING (1923). Koncom 20. rokov však začala jeho hviezdička upadať.

V roku 1935 mu umrel otec a mama sa druhý raz vydala. Jej muž sa stal Jackieho obchodným manažérom. Keď chcel Jackie svoje peniaze za úspešné filmy z 20. rokov, rodičia to zamietli. Začal sa s nimi súdiť o rovné 4 000 000 dolárov, z ktorých napokon dostal iba 126 000.

Počas 2. svetovej vojny slúžil v armáde a po skončení konfliktu sa pokúsil o návrat na plátna. Neschopný návratu k zašlej sláve však hrával v béčkových filmoch.

V 60. rokoch prijal role v komediálnych seriáloch. Úspech mu priniesla úloha Festera v klasickom seriáli RODINA ADAMSOVCOV (1964), a potom začal opäť hrávať v televíznych show i filmoch.

Zomrel na infarkt.

Katarína "Colour" ...

Herecká filmografie

Filmy

1992 Chaplin - a.z.
1984 Prey, The
1982 The Escape Artist
1980 Dr. Heckyl and Mr. Hype
Human Experiments
The Kids Who Knew Too Much (TV film)
1977 Halloween with the New Addams Family (TV film)
1976 Sherlock Holmes v New Yorku (TV film)
Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood
1975 Double Take (TV film)
Lucy Gets Lucky (TV film)
The Specialists (TV film)
1974 The Phantom of Hollywood (TV film)
1973 Cahill, U. S. marshal
Záhada Mančuského orla
1972 Cool Million (TV film)
1969 Sestřička
1968 Rogues' Gallery
The Shakiest Gun in the West
1966 Clown Alley (TV film)
Krásné šílenství
1965 Girl Happy
John Goldfarb, Please Come Home!
1962 When the Girls Take Over
1960 Escape From Terror
Sex Kittens Go to College
1959 Big Operator, The
Night of the Quarter Moon
The Beat Generation
1958 High School Confidential!
Lonelyhearts
No Place to Land
The Space Children
1957 Eighteen and Anxious
The Buster Keaton Story
The Joker Is Wild
1956 The Proud Ones
1955 Flugten til Danmark
1953 Mesa of Lost Women
The Actress
1952 Outlaw Women
1951 Skipalong Rosenbloom
Varieties on Parade
1948 French Leave
1947 Kilroy Was Here
Screen Snapshots: Hollywood Cowboys
1939 Million Dollar Legs
Sky Patrol
1938 College Swing
1936 Královna ledu
Love in September
Sun-Kissed Stars at Palm Springs
1935 Home on the Range
1931 Huckleberry Finn
1930 Snadno a rychle
Tom Sawyer
1927 Buttons
Character Studies
Johnny Get Your Hair Cut
The Bugle Call
1925 Old Clothes
The Rag Man
1924 Boy of Flanders, A
Hello, 'Frisco
Little Robinson Crusoe
1923 Circus Days
Daddy
Long Live the King
1922 Oliver Twist
Trouble
1921 Kid
Můj chlapec
Peck's Bad Boy
1919 V neděli odpoledne
1917 Skinner's Baby

TV seriály

1974 Dirty Sally (TV seriál)
1973 Addams Family, The (TV seriál)
1964 Rodina Addamsova (TV seriál)
1962 McKeever & the Colonel (TV seriál)
1961 Holiday Lodge (TV seriál)
1960 The Best of the Post (TV seriál)
1952 Cowboy G-Men (TV seriál)

Dokumentární

2014 Chaplin bez masky (TV film) - a.z.
2005 The Forgotten Films of Roscoe Fatty Arbuckle - a.z.
2000 Lon Chaney: A Thousand Faces (TV film) - a.z.
1983 Neznámý Chaplin (TV film)
1982 Hollywood's Children - a.z.
1980 Hollywood (TV seriál)
1968 Silent Treatment
1961 Hollywood: The Golden Years (TV film) - a.z.
The Legend of Rudolph Valentino - a.z.
1939 Land of Liberty
1938 Screen Snapshots Series 18, No. 4
1933 Hollywood on Parade No. 11
1929 Players at Play
1923 Screen Snapshots, Series 3, No. 25
Screen Snapshots, Series 4, No. 5
1922 Screen Snapshots, Series 3, No. 15
Seeing Stars
1921 Screen Snapshots, Series 1, No. 25

TV pořady

1965 Hollywood Talent Scouts (TV pořad)
1951 The Red Skelton Show (TV pořad)
1950 The Frank Sinatra Show (TV pořad)
1949 The Benny Rubin Show (TV pořad)

Režijní filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace