Reklama

Reklama

Kroky a skoky české animace

(seriál)
Česko, 2024, 2 h 41 min (Minutáž: 26–27 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Český animovaný film je tu s námi bezmála 100 let. Jeho historie se začala psát už ve 20. letech minulého století. První animované filmy byly spojeny zejména s manžely Dodalovými a vznikaly převážně jako zakázkové reklamy. V jednom z nich si zahrál například i tehdy ještě kreslený Hurvínek. Prvním českým animovaným filmem skutečně světové úrovně, který nastartoval éru české animace, byla Svatba v Korálovém moři z roku 1944... Kam směřuje současná česká animace? S průvodcem Sašou Michailidisem a režisérem Michaelem Kabošem se diváci setkají s tvůrci, kteří dnes utváří obraz českého animovaného filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Anianna k tomuto seriálu (3)

Poetika animace (2024) (E01) 

Čekala jsem víc. Nebo jsem možná nepochopila, o čem úvodní díl je. Pár výtvarníků animátorů mluví krátce o své práci. Každý pracuje jiným způsobem. Někdo kreslí na papír, někdo maluje na sklo, někomu je blízký linoryt a přizpůsobí se mu výrazově... No, a jakou informaci mi tento úvodní díl vlastně dává? O tvůrcích se dovím málo. O tom, že české animované filmy mají stále vysoké renomé ve světě, vím. Při rozhovorech s tvůrci mě navíc ruší ty světelné šmouhy, to hýbající se rozostření. Kdysi dávno jsem viděla dokument o Hermíně Týrlové, spoluzakladatelce českého animovaného filmu. Dokument neklouzal po povrchu, byl obsažný, a já si toho od té doby o HT docela dost pamatuji. Tento seriál, resp. první díl, na mě zatím nezapůsobil tak, abych ho mohla považovat za nadprůměrný. ()

V zajetí plošky (2024) (E02) 

Od série jsem si hodně slibovala. V tomto díle jsme měla pocit, že koukám na Artmix. Ano, mozaika několika současných tvůrců animovaných filmů... Každý řekne nějakou svou pravdu a hotovo. Hotovo? Pro mě málo. ()

Ze života loutek (2024) (E03) 

Zatím nejlepší epizoda. Nahlédnutí do procesu tvorby a ukázky z filmů, které mě tedy dost zaujaly. Viděla jsem z nich dosud jen Dceru. Je intimní, emotivní... Z těch nových, letos vzniklých, mě na první pohled upoutala barevnost. Těším se na ně. ()

Reklama

Reklama