Reklama

Reklama

Svatba v korálovém moři

  • Německá říše Hochzeit im Korallenmeer (více)

Obsahy(1)

Historicky první český kreslený film. (oficiální text distributora)

Recenze (18)

honzic 

všechny recenze uživatele

Na první barevný animovaný film to nebylo špatné, navíc v době protektorátu a válečném stavu to bylo zajímavé, vzniklo to v době, kdy už Německo ustupovalo a celkově se čekalo na ukončení bojů a války. Premiéra byla až po válce, Trnka sice pak přešel hlavně na loutky, ale tohle bylo dobrým začátkem. Hodnocení: 60 % ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Žonglující perlorodky neměly chybu. Nejvíce mě pobavila želva chytající svítící rybku do lucerny a záporák chobotnice, tancující kozáčka, taky stála za to. Příběh je velmi jednoduchý, ale vykouzlily z něho pěkné drama. V těch jedenácti minutách je obsaženo úplně všechno, co má takový film mít. Animace by se neztratila ani u věhlasného Disneye. Naši animátoři byli prostě klasa a hlavně průkopnící, kteří hodili laťku hodně vysoko. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Animovaný filmeček Svatba v korálovém moři je sladkou podobou fantazie v ladném souladu pohybu. Hlavním režisérem byl Horst von Möllendorff a pokud by se měli všichni animátoři vtěsnat do kolonky režie, byl by seznam jmen o dobrých dvacet položek delší. Zneuznaný varietní umělec je situován do úlohy padoucha, vynucuje si pozornost v nevhodnou dobu na dosti nevhodném místě a proti mnohonásobné přesile nemá nejmenší šanci. Precizní cirkusová halasnost je prostředkem, gejzír radosti je cílem. Animace je kvalitní, je to stará dobrá ruční práce a víření veselí. ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Od začátku mi na tomto filmu něco nesedělo. Plochý prázdný, bez nějaké osobité myšlenky, líbivý, na pohled pěkný, ale vevnitř prázdný, napodobující americkou animaci. Cirkusové představení bez nějaké jednotící myšlenky, bez vtipu a autorské vize. Některé pasáže jsou krásné (např. žonglující perlorodky) a jako samostatným kraťasům bych jim dal i vysoké hodnocení, ale jako celek to nefunguje. Když jsem si po zhlédnutí otevřel profil filmu na ČSFD a přečetl zajímavosti, začalo mi to dávat smysl. Nad dílem totiž držel ochranou ruku samotný vůdce Třetí říše a jeho poskok Goebbels, chtěli aby se lid bavil animovanými groteskami v americkém stylu a tvůrce Horst von Möllendorff vytvořil přesně to co žádali. Normálně bych tomu dal jednu hvězdu, ale díky výborným začínajícím animátorům, kteří dostali během války práci a opravdu se snažili, dávám dvě... Nyní jsem si vyhledal ještě další informace a zjistil, že čeští animátoři pracovali na filmu bez nároku na honorář, zásluhy prý měl získat pouze němec. Ach jo, tak alespoň praxi získali, když už ne peníze a uznání. Režisér filmu je neznámý, byla to velmi kolektivní práce. Za celek zodpovídal Horst von Möllendorff, ostatní co jsou zde uvedeni jako režiséři byli výtvarníci a možná i režiséři jednotlivých scének. Také bych ho nenazýval prvním českým kresleným filmem, protože od roku 1925 už jich bylo natočeno celkem dost. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Historicky první český kreslený film? Oficiální text distributora pěkně kecá, ve skutečnosti nejmíň dvacátý (resp. přibližně sto čtyřicátý, pokud by se počítaly i reklamy) – viz zde nebo koneckonců část i zde. Nicméně hravý, nápaditý, půvabný a s dobře zvládnutou „podmořskou“ animací. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (3)

  • Válečný konflikt mezi Německem a USA znamenal přerušení dodávek amerických snímků včetně kreslených grotesek. Adolf Hitler věděl, že veselé kreslené filmy povzbudí morálku, a tak byl náhradou amerických kreslených filmů pověřen Joseph Goebbels . Filmová společnost Pragfilm pro tento úkol zajistila Ateliér filmových triků, ve kterém pracovali mj. Zdeněk Miller, Jiří Brdečka či Jiří Trnka. Jako první vznikla právě Svatba v korálovém moři pod vedením uměleckého šéfa Horsta von Möllendorffa, kterého dosadili samotní Němci. Dále následovaly krátké filmy Povětrnostní domeček a Čarodějův učeň. [Zdroj: film-nostalgicky.estranky.cz] (zdeny99)
  • Snímku režíroval Horst von Möllendorff a je považovaná za prvý český animovaný film, inak je to čisto nemecká, resp. treťoríšová produkcia, ktorá ale kompletne vznikla v Prahe. Sem bolo z bombardovaného Nemecka presunuté animačné štúdio, ktoré malo za úlohu vytvoriť celovečerný kreslený film. Prvý koncept vznikol v roku 1943, o rok neskôr sa naplno spustila produkcia, ale svoju premiéru si užil až po skončení 2. svetovej vojny. (BlueNeon81)

Reklama

Reklama