Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Melinda Sordino je mladá dívka chodící do deváté třídy. Nyní začal nový školní rok. Je samozřejmé, že nikdo se na školu netěší, ale ona obzvláště. Všichni její přátelé se k ní totiž po té osudné noci otočili zády a dívají se na ni skrze prsty. Dokonce i její nejlepší kamarádky, s nimiž se přátelila už mnoho let. Melinda je otřesená zážitkem a snaží se na to zapomenout a žít dál, jenže nic nejde tak lehce. Vzpomíná na ten osudový den, ve kterém se to všechno stalo, a vzpomínky vyplouvají na povrch. Ve škole se s ní nikdo nebaví, Melinda se zhorší v učení. Nejstrašnější na tom však je to, že její rodiče nic netuší a myslí si, že je vše v naprostém pořádku. Chudák dívka marně hledá někde oporu. (Ssimca)

(více)

Recenze (243)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ten film má velmi výstižný název. Jeho hlavním posláním by mělo být sdělit, naladit společnost na vědomí, že řvaní ve skříni ničemu moc nepomůže. Protože jak vidno, vnitřně živené semeno roste, prorůstá a tlačí. Na druhou stranu, co tě nezabije, to tě posílí, jen by to nemusela být jediná cesta a ne vždy je to ta dobrá a obecně přijatelná cesta. Film z toho nakonec vychází poměrně dobře, byť se nelze vyhnout jakémusi kašírovanému "happy endu". Tohle téma je ale neuvěřitelně komplikované a prakticky u něj jsou možné veškeré možné varianty. Jsem rád, že existuje dost důskazů pro to, že Stmívání bylo herecky pro Kristen jen nějakým úletem, za který pravděpodobně nemohla ona sama. 3.5* ()

nithiel 

všechny recenze uživatele

Celý film stojí na vynikajícím výkonu představitelky hlavní role. Od první chvíle je evidentní, že tady nejde o nějakou tuctovou patnáctku ze střední. Film sice pojednává o velmi zásadní životní situaci, ta však není hlavním tématem. Tím je snaha, nějak se s tím vším vyrovnat a hrdinka zjišťuje, že nebude jiná možnost, než ze sebe všechno dostat a konečně promluvit, což ji nebetyčně děsí, a hledá útěchu v útěku z reality a v umění, které jí sice pomahá, ale nakonec ke konfrontaci stejně dojde. ()

Reklama

Zíza 

všechny recenze uživatele

Wow. Tohle je takové to jemné wow, které nikdo nekřičí, jen možná přeletí ztichlý pokoj. Kristen byla skvělá, skoro jako by to sama zažila, jako by prostě jen někdo zachytil na pásku, co se děje. Jako by to nikdo nehrál, jako by prostě všichni žili ty své bezútěsné životy. Takhle mě takové komorní drama ještě nezaujalo, nezískalo si. Krásný film. Ještě jednou, wow. Ačkoliv to tak nemusí vypadat, tenhle film přináší naději a to je umění. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený snímek. Akorát nechápu, proč se všichni tak rozplývají na Kristen Steward, když se téměř od první do poslední minuty tváří depresivně. Zahrát jednu polohu a obvzlášť tu depresivní není zas takový problém bez ohledu na to, že jí bylo třináct. Navíc je hrozně ošklivá :D Ale ještě jednou opakuju, film je to skvělej. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Nenápadný snímek o mladé dívce, která si prožila své životní trauma a život na střední se pro ní stal přímo peklem. I takových už ale vzniklo mnoho a Speak mezi nimi popravdě ani nijak nevyniká. Mladičká Kristen Stewart je sice hubená a zbědovaná až až, jenže mě dění nedokázalo nijak více pohltit. Závěr bohužel nabízí klasický americký (téměř) happyend. Doporučil bych raději evropskou produkci a to hlavně estonskou Klass a také švédské Zlo mezi námi, co se týče daného tématu. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Autorka předlohy Laurie Halse Anderson si ve filmu zahraje kuchařku, která na začátku filmu podává bramborovou kaši. (HellFire)
  • Natáčení ve škole muselo být nakrátko zastaveno kvůli vydatnému dešti, který ji zatopil. (HellFire)
  • Sordino, Melindino příjmení, v překladu znamená "potichu". (Kreeki)

Reklama

Reklama