Reklama

Reklama

Strašák

Trailer

Na prašné silnici kdesi na jihozápadě se potkají dva tuláci. Propuštěný trestanec Max (Gene Hackman), který má rád teplo (a proto má na sobě několik vrstev svetrů) a taky hospodské rvačky, kvůli nimž se často dostává do konfliktu se zákonem, a bývalý námořník Lion (Al Pacino), křehký důvěřivý mladík, který cestuje za svým dítětem, jež nikdy neviděl. Oba muži spojí své síly a cestují ve dvojici, stopem, na nákladních vlacích, jak se dá. Nejdřív do Denveru za Maxovou sestrou, pak do Detroitu za Lionovou ex-manželkou a nakonec do Pittsburghu, kde má Max našetřené peníze a hodlá si za ně otevřít umývárnu aut. Jejich tragikomická anabáze za štěstím v netečném světě má však víc zákrut, než oba předpokládali. Nakonec to nejcennější, co na své cestě získají, je vzájemné přátelství... Snímek Strašák (1973) režíroval bývalý fotograf Jerry Schatzberg (nar. 1927), jenž předtím zaujal působivým portrétem narkomanů Panika v Needle Parku. Do hlavních rolí obsadil nastupující herecké hvězdy Hackmana a Pacina, kteří se mu odvděčili mistrovskými výkony, překonávajícími i slabší místa v původním scénáři Garryho Michaela Whitea. Film měl svou mezinárodní premiéru na MFF v Cannes, kde byl oceněn Zlatou palmou (ex aequo s britským snímkem Námezdní síla). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (178)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Gene Hackman (Max) a Al Pacino (Lion) zamlada. Setkají se náhodou na stopu a jejich cesty se spojí. Zažijí spolu hodně dobrodružstí, dobrých i špatných. Max sní o tom, že si otevře myčku aut. Lion by chtěl vidět svého syna, o kterém skoro nic neví. Max a Lion se chovají jako opravdoví přátelé. Jeden pro druhého dokáží obětovat cokoliv. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť, ale celý príbeh mi prišiel ako trápna hlúposť a ako taká šedivá a nudná báchorka o dvoch akože smoliaroch, ktorí si všetku smolu ale privodili svojou detskou naivitou. No môžete mať k takým postavám vzťah? Napríklad to, ako sa dal Pacino oklamať tým blonďákom... Iba slepý by nevidel, že to nedopadne dobre, ak sa s ním spaktuje. Záver tiež taký od veci, dosť trápne povedal by som, žiadne emócie, možno tak prevracanie očami nanajvýš. Na druhú stranu film má pozitívum v ohromných hercoch, ktorí snímok svojim majstrovstvom ťahajú aspoň do toho priemeru, aj keď scenár stojí za starú bačkoru. 60/100 ()

Reklama

RAiken 

všechny recenze uživatele

Nejdřív po zhlédnutí filmu jsem hledal jeho vyšší smysl, nějaké úžasné moudro či motiv, který by se táhnul celým filmem. Snažil jsem se přesně rozluštit, jak je to vlastně s oním strašákem a hledal jsem odpověď na otázku, jak je lepší žít svůj život. S dobrou náladou, dobrým slovem a úsměvem podle Al Pacina či snad jej emotivně vypít až na dřeň podle Gena Hackmana? Jsem si jistý, že na to vám odpověď nedám, protože na to má každý svou odpověď. Potom mi však konečně hlupákovi trklo o čem ten film vlastně je, a co je vlastně explicitně očividné po celou stopáž filmu, ale čemu už možná tolik nepřikládáme význam, a proto na to zapomínáme, a to, že ten film je o PŘÁTELSTVÍ. O tom krásném citu, který je někdy silnější než láska... P.S.: "Maxi, proč se se mnou vlastně taháš a kamarádíš?" - "Protožes mi nabídl svou poslední zápalku." ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Film, který mě nijak zvlášť neoslovil. Nudné putování dvou nesympatických existencí, jejichž osudy i minulost mi byly lhostejné. Vzhledem k jednoduchému ději mi Strašák přišel i zbytečně dlouhý. A ani relativně slušný závěr u mě nevytáhnul celkový dojem z předchozí nudy výš, a tak hodnotím čistým průměrem. Zapomenutelný, krapet nadhodnocený a tak trochu zbytečný film, který bych podruhé rozhodně vidět nechtěl. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Mam moc rád americký road movies se záběrama tamní krásný krajiny. To je u mě vždycky bonus, taky hlavní představitelé jsou bonus. Co mi nesedí, je určitá plochost hlavních postav v tom smyslu, že jsou docela primitivní, nefilosofičtí, nemaj takovej ten rozměr filosofů, kterej lidi na cestě mívaj. Nemusí ho mít vždycky, ale tak nějak přirozeně se tam vždycky objeví. Svádí k tomu už ta cesta. Ovšem film v celku už částečně tenhle rozměr má. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (7)

  • Ještě před natáčením se Gene Hackman a Al Pacino oblékli jako tuláci a stopovali napříč Kalifornií, aby se lépe vžili do svých rolí. (D3VIL)
  • Ve scéně, kdy jsou Max (Gene Hackman) a Lion (Al Pacino) vyhozeni z kuchyně, kde žádali o práci, Liona polije jeden z kuchařů vodou. V dalším záběru, když dvojice odchází, má však Lion košili suchou a následně zase mokrou. (Marator)

Reklama

Reklama