Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nočními ulicemi Moskvy se řítí černé BMW ujíždějící pronásledovatelům. Řetězec osudových událostí, končící střelbou, postavil čtyři přátele mimo zákon. V životě bez pravidel pro ně není cesty zpět a černý bavorák – silný a spolehlivý vůz, jenž se jim stal domovem, hrdiny odváží daleko od Moskvy, do nelítostného vyhnanství ruských nekonečných dálav… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

MI-380 

všechny recenze uživatele

Ostří hoši z Moskvy na dramatickém útěku ruským venkovem: sníh, břízky, ošuntělé domy, rezavá auta, zarostlí chlapi, vodka. A v patách konkurenční gang a dobře vyzbrojená zkorumpovanáná policie. Jejich černý bavorák je nenápadný jak americký tank v irácké vesnici a zrovna tak na sebe přitahuje problémy. Poučná exkurze mezi bratry Slovany je vyšperkována poutavým příběhem a originálními skoky do budoucnosti některých vedlejších postav. 70%. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bavorák mi připomněl vtip o cizinci, který projíždí Ruskem vlakem a po několikahodinovém čekání na nádraží se znechuceně ptá vlakvedoucího, v čem vězí problém. Strojvůdce mění lokomotivu. Tak dlouho?! Mění ji za vodku... Upřímně, Bavorák je naprosto průměrná gangsterka, tak průměrná, že jsem zjistil, že jsem ji už kdysi před lety viděl, což by nebylo nic divného, kdybych si to neuvědomil při poslední scéně. Tak dokonale jsem ten snímek vytěsnil z paměti. Má nevyrovnané tempo s řadou hluchých míst, ale boduje svou atmosférou země, kde se hroutí státní struktura a převládá všeobecný marasmus. Všudypřítomná korupce, nezaměstnanost, alkoholismus. Typická je absurdní scéna, kde raněný gangster zastaví sanitku a požaduje odvoz do nemocnice, aby se ukázalo, že sanitka je už pět let "privatizovaná" a drobný podnikatel v ní právě převáží náklad zelných hlávek. Celkový dojem: 55 %. ()

Reklama

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Překvapivě svižné gangsterské béčko ve stylu v Číně jedí psy či Blikajících světel s lehkou příchutí ruského venkova, jak by ho asi viděl Guy Ritchie. Spousta originálních nápadů (náhledy do budoucnosti postav, hrátky se zvukem), dobře sladění herci, ucházející černý humor a nespočet bizarních nástrah, které tuhle našlapanou road-movie komplikují. 70%. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Film sice není nijak naspeedovaný akcemi, ale dobře vykresluje náladu a život v Rusku = brutální. Korupce, zločinost a beznaděj. Parta kluků, co si ani nepřiznávají, že jsou smrtelní a zločin je pro ně prostě živobytí. Zajímavé jsou flashbagy ostatních postav, co se s nimi stane (viz chlapeček s basebalkou) ()

Barybal 

všechny recenze uživatele

Jedná se o velice zajímavou sondu do dnešního Ruska, jeho metropole a jejích obyvatel, hlavní hrdinové nejsou kdovíjak sympatičtí, ale děj nás vtáhne a člověk jen nevěřícně zírá, co se to na tom plátně děje. Být tam o něco více mrtvol a střílení, bylo by to příliš „americké“, být to o něco drsnější, bylo by to nevěrohodné, každopádně tento snímek je poměrně vyvážený a děj ubíhá stejně rychle, jako dálnice pod koly sedmičkového BMW. Určitě je to zajímavý snímek, který nám ukáže, jak se probít v dnešním Rusku, ukáže, že není dobré v opilosti chtít vylovit peníze z hromady dřeva, nebo, že „psí máma“ je neocenitelnou bytostí v takových končinách, nebo že člověk má občas poslechnout ženský instinkt. Mohu tento film doporučit všem, kterým nevadí ve filmu sprostší výrazy a trocha skutečné surové reality, nečekejte ani potoky krve, ani „lidového“ hrdinu, který zachrání vše a všechny. Tento film bych určitě nepřirovnával k žádnému jinému snímku, ačkoliv by to svádělo, ale Bavorák je film, který stojí sám o sobě a nesnaží se přikrášlovat svět. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama