Reklama

Reklama

Pohraniční pásmo

(festivalový název)
  • Jižní Korea Gongdong gyeongbi guyeok JSA (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V demilitarizované zóně rozprostírající se mezi Jižní a Severní Koreou došlo k zavraždění dvou severokorejských vojáků. Odpovědnost za jejich smrt je přičítána jihokorejskému seržantovi. Objasnit nešťastnou událost, která by mohla přerůst v opětovnou válku dvou znepřátelených zemí, přijíždí skupinka nezainteresovaných vyšetřovatelů z NNSC (Neutral nations supervisity commision). Úkolem není zjistit, kdo a jak zločin spáchal, ale proč k němu vůbec došlo.

V pořadí třetí celovečerní snímek jihokorejského režiséra Chan-Wook Parka (autora známé trilogie o pomstě: SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE, OLDBOY, SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE) posbíral množství nominací a ocenění nejen v Asii, ale i v Evropě a Americe. Jmenovitě byl nominován například na cenu za nejlepší režii na Berlínském filmovém festivalu, na FantAsii v Kanadě se umístil na třetím místě ve stejné kategorii. (kiddo)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (141)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Drama v politicky atraktivním prostředí hraničního předělu mezi Koreou a... A Koreou. Dojde tu ke konfliktu a každý tvrdí něco jiného, ostatně, vždyť tohle ohrané schéma jistě znáte odjinud. Čeká vás však překvapení. Zda pozitivní či přesně opačné záleží spíše na vašem vkusu. Ač námět přímo vybízí k hutné atmosféře, tak je výsledkem dosti poklidný humanisticky ladění příběh. Celé je to vyprávěno ve dvou liniích. Jedna je vyšetřování a druhá je jak se to událo. Nemohl jsem se však zbavit pocitu, že ta vyšetřovací část má zbytečně mnoho prostoru a dost klame tělem. Není totiž pro snímek nijak výrazněji podstatná a přitom dostane prostoru takřka shodně jako ta, kvůli které byl film natočen. A nikdo mi nevymluví, že pokrácení právě této linie by celku výrazně neprospělo. Přesto jde o film nadprůměrný a ani výše zmíněné, natož až příliš okatě sdělovaná hlavní myšlenka, mu nijak výrazněji na kvalitách neubírají. Na druhou stranu ani nepřidávají. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vztah Severní a Jížní Korei je v dnešní době jistě neutrální na první pohled. Otázka je jak na to hledí samotní vojáci obou stran. Rozhodně ne příliš poklidně jako to vnímá svět kolem nich. Když už se mezi nimi ale stane nehoda je třeba to vyšetřit a co udělat, když se pobijí vojáci obou stran? Pozvou právníky ze Švýcarska. Právníci ze Švýcarska si myslí bůhví jak to nebudou mít lehký, jenže oni na ně ostatně jako na okolní svět kašlou a stejnak to řeší po svém. Výborná sonda do života Korejců, kteří se nebojí sáhnout takhle hluboko do jejich politiky a povedlo se jim natočit tento excelentní politický thriller. Přiznám se, že na tyto filmy dvakrát tak nejsem, i tak mě dokázali svojí tématikou rozhodně zaujmout, sice chvílemi nudili, ale naopak určitě přiučili a donutili vnímat svět kolem nás.--- Ve stručnosti: tyhle diskuse mezi severem a jihem by se daly přirovnat ke hře v suchém lese. Stačí jedna malá jiskra a shoří celý les. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Mu-yeong Lee, Hyeon-seok Kim, Seong-san Jeong, Chan-wook Park .. Absurdní to doba v níž se tohle válečné drama odehrává.. Oddělení komunismu a demokracie „železnou oponou“ je i nám Čechům dosti známá záležitost. Její horší varianta byla v Německu a je dosud na Korejském poloostrově, kde je takhle politicky rozdělen jeden stát - rodiny, přátelé .. O to absurdnější je setkání několika „znepřátelených“ vojáků hlídajících společnou demarkační linii a jejich následně vzniklé přátelství, jenž přes mnohé krásy skončí tragedii. .. Formální stránka je bezchybná, od prvního záběru až do závěrečné detailní prohlídky fotografie (krásná pointa), je pořád na co koukat. Park má velice zajímavý styl, zejména cit pro kompozici a snímání scén je úžasný, přesto není ještě tak vrcholový jako později. Náplň snímku, vyšetřování tragického vojenského incidentu, se pozvolna prolíná tu s veselými tu s smutnými scénami ze společných setkávání vyšetřovaných vojáku. Překrásný film o hořkosti přátelství, kterému doba nepřeje. I přes vysoce hodnocenou "trilogii pomsty" si dovolím říct, že tohle je nejlepší Chan-wook Park. 100%. ()

DrBuznička 

všechny recenze uživatele

Zatímco Parkův film Sympatie pro pana Vendetu (2002) působí, že mohl být natočen klidně včera, oproti tomu jeho předchozí film JSA (2000) stihl za tu dobu v některých ohledech dost "zestárnout". Je to dáno ale především tím, že měl Park zřejmě potřebu si vyzkoušet efekty, které možná na svou dobu působily hrozně "cool", ale dnes již vypovídají čistě o režisérově tehdejší nevyzrálosti, používat něco efektního avšak bez významotvorné hodnoty (přiblblé prolínačky, unavující 360° švenky během hovoru, matoucí jumpcuty). Je však neuvěřitelné jak velký krok k první trilogii pomsty za ty dva roky učinil, protože v jeho dalších filmech již vždy zručně balancuje na hraně manýrismu a nikdy nepřepadává přes okraj. Jsou to tedy spíše maličkosti, nedotaženosti či samoúčelné frajeřinky (ze kterých však Park hned v následujícím filmu "vyrostl"), které mě během filmu rozptylovali. Ať už jde o naprosto zbytečné a spíše matoucí podtitulky; nevyváženost linie psychologické a detektivní, kdy ta druhá vlastně jen slouží k tomu, aby prohulubovala napětí jak to celé dopadne (ale její vlastní příběh, postavy /kapitán mluvící pravděpodobně naučenými anglickými replikami by zasloužil celý vystřihnout/ a proces pátrání jsou zcela postradatelné); či mi vadily pitomosti typu, že se kameramanovi podaří natočit záběr nakřivo. Dílo je však dojemné ve své upřímné naivitě a pro Korejce (jak jižní, tak i severní) musí představovat důležitý snímek pro své pacifistické poselství. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Prznitel lidských duší tentokrát předkládá kupodivu až dojemný příběh..ale nic jednoduchého jak by se na první pohled mohlo zdát. Rafinovaně vyprávěný příběh o síle přátelství, ale také nedůvěře a podezřívavosti. Tenhle film bych povinně pouštěl až do zblbnutí všem mocným na obou stranách této rozdělené země. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Film byl promítán severokorejskému vůdci Kim Čong-ilovi a jihokorejskému prezidentovi Ro Mu-hjonovi během korejského summitu v říjnu 2007. (villain)
  • Protože natáčení v Joint Security Area (Společná bezpečnostní zóna) je samozřejmě nemožné, byly kulisy postaveny ve filmovém studiu a dodnes existují. (villain)

Reklama

Reklama