Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před sto lety byli brutálně zavražděni tři studenti Hellestadské školy. Vrah se pak sám utopil v blízkém jezeře a jeho tělo nebylo nikdy nalezeno. Příběh se stal legendou pro generace studentů, stejně tak jako každoroční slavností. Studentka Sara objeví při psaní eseje o této legendě další nová fakta, která vrhnou stín na jednoho z hlavních školních benefitorů. Při oslavách stého výročí se zhatí plány, studenti zmizí a něco tajemného a neznámého se začne procházet po chodbách školy... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Film Strandvaskaren je dle mého film dvou tváří a především dvou zcela odlišných polovin. Zatímco ta první dokáže diváka zaujmout svým mysteriózním nádechem a především pojetím v němž divák může zapojit svou divokou představivost, tak v té druhé ztratí veškeré iluze a docela se nudí. Falešná iluze jenž tvůrci dokázali vytvořit se rázem změní v tvrdou realitu, že šlo jen o obyčejný klam a podprůměrný slasher už nikoho nevytrhne. Takto zpackaný film však není žádnou realitou a o to víc mě mrzí, že je pod tím podepsán Mikael Håfström. Kvůli rozporuplným pocitům nemůžu dát ani průměrné ohodnocení, protože tohle už míst zavánělo i odpadní příchutí. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Kingovka IZBA 1408 Švéda Mikaela Håfströma ma zaujala natoľko, že som pri najbližšej príležitosti siahol po jeho takmer prvotine, doma nakrútenom horore DUCH JAZERA a kúpil som si ho na originálnom DVD. Dobrovoľne som zabudol na strašné kritiky, upokojujúc sa tým, že možno recenzent film ani nevidel. Výsledok ma naozaj prekvapil skôr pozitívne. V riedkej zápletke á la „urban legend“ (pred sto rokmi sa na internátnej škole odohrala niekoľkonásobná vražda a teraz každý rok... poznáte to) sa síce dobre darí klišé, ale predstaviteľka hlavnej dievčenskej úlohy je sympatická a temná atmosféra sa v „európskom“ jesennom prostredí robí takpovediac sama. Ak sa vám páčili LESY alebo PRÍZRAK UNIVERZITY, mohli by ste byť spokojní. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak tady mě Håfström poprvé zklamal. Strandvaskaren se vlastně ničím neliší od Vřískotu či Tajemství loňského léta. Máme tu stoletou legendu, rok starou sebevraždu studentky a agilní žákyni, která se po objevení maskovaného řezníka snaží dát tyhle dvě věci do souvislosti. Takže scénář je všechno, jen ne nějak objevný. Ale to by mi ani tak nevadilo, protože severský rukopis dokáže spolehlivě změnit i to nejšablonovitější téma. To se tady bohužel nestalo. Je to povětšinou nuda, která místy přechází v nudu strašnou. Za něco stojí vlastně jen závěr, který zpomalit nešel. Těch 30% dávám za herce, kteří se snažili seč mohli. Především hlavní představitelka. V rámci Håfströmovy tvorby je to výkyv, který se ale dá vzhledem k další režisérově tvorbě odpustit. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv se jedná o hodně chudý snímek z hlediska rozpočtu, obsahem i zpracováním si myslím, že nejhorší není. Ba naopak. Herci jsou jiní než v nekonečném množství amerických hororů a neokoukaní. Temná atmosféra severu dodává Duchu jezera tíživou studenou atmosféru. Podle mého názoru nejsou nutné velké finance na počítačová monstra a hektolitry krve. Stačí troška chutě a nápadu. Jsem tu asi sám, ale já byl maximálně spokojený. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Všimol som si, že tento snímok režíroval švédsky režisér Mikael Hafstrom. Jeho tvorba mi nie je neznáma. Mal som možnosť vidieť tri jeho režisérske počiny ("Izba 1408", "Rituál", "Útek z väzenia"), ktoré sa mi celkom páčili. Sú to filmy, ktoré vznikli v americkej produkcii. Boli natočené pre americké publikum za americké doláre. Na titule "Duch jazera" (Standvaskaren) ma najviac upútalo to, že sa jedná o čiste švédsku záležitosť. Škandinávsku filmovú produkciu sledujem len veľmi sporadicky, takže som sa potešil, že si po dlhšom čase pozriem niečo z chladného severu Európy. Bohužiaľ moje počiatočné nadšenie sa pri sledovaní tohto horrorového thrilleru postupne menilo na rozčarovanie a ku koncu až na trpké sklamanie. Toto sa Mikaelovi Hafstromovi nepodarilo. Zdá sa, že sa cíti lepšie v USA ako na domácej pôde. * ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Jesper Salén byl zasažen pod pravé oko jednou vrtulí motoru motorového člunu. Okamžitě byl převezen do nemocnice a hned další den byl schopný natočit scénu znovu. (Cheeker)
  • Natáčení probíhalo ve švédském Stockholmu. (Terva)
  • Na hororovém filmovém festivalu Screamfest v Los Angeles získal snímek dvě ceny, a to za nejlepší režii a nejlepší soundtrack. (Terva)

Reklama

Reklama