Reklama

Reklama

Harvie Krumpet

(festivalový název)
  • Austrálie Harvie Krumpet
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie / Drama
Austrálie, 2003, 23 min

Obsahy(1)

"Plastelínový“ životný príbeh retardovaného Harvieho Krumpeta od jeho narodenia až po smrť. Pretože ho deti v škole týrali, rozhodla sa jeho rovnako retardovaná mama zobrať synovo vzdelanie do vlastných rúk. Vtĺkala mu do hlavy rôzne nezmysly, ktoré si písal do zošita s názvom "Fakty“. Po svojom ťažkom detstve v Poľsku emigroval, kvôli 2. svetovej vojne, do Austrálie. Avšak ani tam sa jeho útrapy neskončili. Nielenže mu diagnostikovali astmu, ale ho aj v sérií jeho životných nešťastí zasiahol blesk, ktorý zmagnetizoval kovovú doštičku po operácii lebky a stane sa z neho živý magnet. Aj napriek tomu, že ho nestále sužujú zdravotné problémy, nestráca chuť žiť...

Režisérovi Adamovi Elliotovi tento tragikomický príbeh priniesol Oscara v kategórii Krátky animovaný film. (riske)

(více)

Recenze (166)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

S Wallace a Gromitom to má spoločné len tu plastelínu a stopáž, a tým to končí. Dadel to v podstate celé vystihol (aj titulky dobré spravil). Spôsob akým tu Elliot prepiera tabu spoločnosti (nudismus, retardácia, smrť) je naozaj dosť liberálny, naturalistický až krásne krutý. Ako aj sám život. Asi začnem fajčiť. ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Fakt 914: "Alkohol může způsobit opilost a nahotu." Skvělé a nápadité. Příběhy Adama Elliota jsou podávány tak osobitě, neotřele a krásně, že se tomu ani nechce věřit. Trošku naivní, trošku šílené, trošku halucinogenní, trošku naturální, ale uplně bombové. Humor a drama lépe skloubit nelze. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

5* u nás doma nejoblíbenější a nejčastěji pouštěný krátký film i návštěvám, a to je myslím dostatečně jasný komentář ;-) Animovaný skvost o životě jednoho (ne)obyčejného človíčka. Z těchto pár důvodů ho mám zařazen i mezi své nejoblíbenější filmy a zastupuje tak v něm i ostatní kraťasy, které patří mezi mé oblíbené filmové žánry. [ PŘÍBĚH: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Krátký snímek od tvůrce Maryho a Maxe, na kterém jde vidět, že to je od režiséra Maryho a Maxe (Adam Elliot) a vypráví příběh mentálně postiženého Harvieho Krumpeta, jenž i přes svůj těžký život si vždy najde světlo, pro které je dobré žít. Opět svým způsobem melancholický film, jenž nejde proti proudu, hrdina nebojuje proti společenskému řádu, naopak, smiřuje se s nevyhnutelností svého osudu. Ovšem metodou, při které vám dojde, že i v nejtěžších chvílích života můžeme najít dobré důvody pro to nejen dále žít, ale i se smát.. Tento příběh je totiž přesně tak vypravován. I přes pesimisticky laděný život, který Harvie má, je to komediální, dojemné. 85% ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Film navazuje na Elliotovy zhruba pětiminutové snímky o členech rodiny - strýčkovi, bratranci a bratrovi, jen je zajámavější a působivější. Nese se ve stejném duchu vyprávění životního příběhu zdánlivě prostého a obyčejného člověka. Ve skutečnosti je jejich život vnitřně nesmírně bohatý, na místě je přirovnání k Forestu Gumpovi. Příběh přináší nejen příjemnou, trochu melancholickou atmosféru, ale i mnoho pousmání a zamyšlení nad vlastím životem. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (3)

  • Loď Dunera, ktorou sa Harvek plavil do Austrálie, skutočne existovala. V prevádzke bola v rokoch 1937-1967. (aesalus1976)

Reklama

Reklama