foto

Geoffrey Rush

  • nar. 6.7.1951 (65 let)
    Toowoomba, Queensland, Austrálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kariéru zahájil jako divadelní herec ve své rodné Austrálii. Objevil se ve více než 70 divadelních inscenacích a ve více než 20 celovečerních filmech.

Rushe katapultovala ke slávě hlavní role ve filmu Záře režiséra Scotta Hickse,  za kterou získal: Oscara za nejlepší mužský herecký výkon, Zlatý glóbus® a ceny SAG™, BAFTA, Film Critics' Circle of Australia Award, Broadcast Film Critics, AFT a New York a Los Angeles Film Critics' Awards. Kromě toho Rush získal cenu Emmy®, Zlatý glóbus a Screen Actors Guild Award® za svůj podmanivý výkon ve snímku Život a smrt Petera Sellerse z produkce HBO.

Zároveň získal nominaci na Oscara za svůj výkon ve filmu Quills - Perem markýze de Sade od Philipa Kaufmana a nominaci na Oscara a Zlatý glóbus za roli ve ve filmu Zamilovaný Shakespeare.

Mezi jeho nejvýznamnější filmové projekty patří Králova řeč z produkce Weinstein Company, ve které ztvárnil postavu logopeda Lionela Loguea a také se zhostil role výkonného producenta. Za tuto roli získal cenu BAFTA za nejlepší vedlejší mužský herecký výkon, nominaci na Oscara, nominaci na Zlatý glóbus a nominaci SAG. Film vyhrál Oscara za nejlepší film. Za film Eye of the Storm získal nominaci AACTA v kategorii nejlepší herec a FFCA Awards.

Mezi jeho další filmy patří Cesta samuraje, Legenda o sovích strážcích, Mnichov, Královna Alžběta: Zlatý věk, Candy, Nesnesitelná krutost, Hledá se Nemo, Ned Kelly, Lantana, Frida, Agent z Panamy, Dům na Haunted Hill, Mystery Men, Bídníci, Ďáblova duše, Děti revoluce, On Our Selection, Twelfth Night, Oscar a Lucinda, Starstruck a Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna, které dohromady celosvětově utržily více než 2.7 miliard dolarů.

Rush vystudoval anglický jazyk na University of Queensland, poté studoval pantomimu a pohybové divadlo v Paříži na L'École Internationale de Théâtre Jacques Lecoq. Po návratu do Austrálie se věnoval divadelní práci. Získal roli v divadelní produkci Krále Leara a v Čekání na Godota po boku s Melem Gibsonem. V roce 2009 vyhrál cenu Tony za nejlepší mužský herecký výkon za své úspěšné ztvárnění nemocného krále v Ionescově dramatu Král umírá.

Rush se objevil v divadelních inscenacích Bláznovy zápisky v Brooklyn Academy of Music, Cestou na fórum se stala divná věc v Her Majesty's Theatre v Melbourne a v Jak je důležité míti Filipa. Všechny inscenace získaly nadšené recenze.

Na začátku 80. letech byl členem průkopnického Lighthouse Ensemble založeného Jimem Sharmanem, kde ztvárnil hlavní role v mnoha klasických hrách. Jeho práce na jevišti získala cenu Sydney Critics Circle za mimořádný herecký výkon, cenu Variety Club Award v kategorii nejlepší herec a cenu Victorian Green Room Award za jeho výkon v Bláznových zápiscích v režii Neila Armfielda. Zároveň získal nominaci na nejlepšího herce od Sydney Critics Circle Awards za svou roli v Gogolově Revizorovi, Čechovově Strýčku Váňovi a Oleanně Davida Mameta. V roce 1994 získal prestižní Sidney Myer Performing Arts Award za svou jevištní práci.

Rush byl v roce 2011 jmenován zakládajícím prezidentem Australian Academy of Cinema and Television Arts Awards, které jsou považované za australské Oscary, v současné době je stále jejich úřadujícím prezidentem. O cenách hlasují členové australské Akademie. Tyto ceny jsou nejvyšším oceněním filmové a televizní tvorby v Austrálii. V roce 2012 byl jmenován Australanem roku za svůj přínos umění, zároveň patří v Austrálii do tzv. „Velké čtyřky", označení pro čtveřici žijících nositelů Oscarů.

Rush je ambasadorem Melbournského symfonického orchestru a UNICEF v Austrálii, stejně jako patronem Mezinárodního filmového festivalu v Melbourne. Žije v Melbourne se svou ženou Jane a s jejich dvěma dětmi.

CinemArt

Herecká filmografie

2017 Final Portrait
Piráti z Karibiku: Mrtví muži mnoho nepoví
2016 Bohové Egypta
Consider Yourself
2015 Dcera
Holding the Man
Mimoni
Oscar Wilde’s The Nightingale and the Rose
2013 Nejvyšší nabídka
Zlodějka knih
2011 Green Lantern
Oko uragánu
Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna
2010 Cesta samuraje
Králova řeč
Legenda o sovích strážcích
Lowdown (TV seriál) - vyp.
2009 Bran Nue Dae
Just for Laughs (TV seriál)
2008 $9.99
2007 Bloopers of the Caribbean
Královna Alžběta: Zlatý věk
Piráti z Karibiku: Na konci světa
Selected Shorts #5: Comedy Shorts
2006 Candy
Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže
2005 Mnichov
2004 Život a smrt Petera Sellerse
2003 Harvie Krumpet
Hledá se Nemo
Ned Kelly
Nesnesitelná krutost
Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly
Plavat proti proudu
2002 Frida
Rockerky
2001 Agent z Panamy
Lantana
2000 Kouzelný puding
Quills - Perem markýze de Sade
1999 Dům na Haunted Hill
Mystery Men
1998 Bídníci
Ďáblova duše
Královna Alžběta
Zamilovaný Shakespeare
1997 Frontier (TV seriál)
Oscar a Lucinda
1996 Call Me Sal
Děti revoluce
Mercury (TV seriál)
Mrazivé příběhy (TV seriál)
Twisted Tales (TV film) - a.z.
Záře
1995 Dad and Dave: On Our Selection
1987 Twelfth Night
1982 Starstruck
1981 Hoodwink
1980 Menotti (TV seriál)

Dokumentární

2015 Unity
2012 Raising the Curtain (TV seriál)
2011 Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides 35mm 3D Special (TV film)
2007 Journey Behind the Scenes of 'Pirates of the Caribbean: At World's End', A (TV film)
2006 Looking Back at Hoodwink - a.z.
Whaledreamers
2003 Epic at Sea: The Making of 'Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl', An
2001 Perfect Fit, The

TV pořady

2011 Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2009 The 63rd Annual Tony Awards (TV pořad)
2007 The 2007 Australian Film Institute Awards (TV pořad)
2006 How the Hell Did We Get Here? (TV pořad)
2005 The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2004 At the Movies (TV pořad)
2003 The 2003 Australian Film Institute Awards (TV pořad)
2001 73. Annual Academy Awards (TV pořad)
1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Scenáristická filmografie

TV pořady

2004 At the Movies (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(671)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace