Reklama

Reklama

Harvie Krumpet

(festivalový název)
  • Austrálie Harvie Krumpet
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie / Drama
Austrálie, 2003, 23 min

Obsahy(1)

"Plastelínový“ životný príbeh retardovaného Harvieho Krumpeta od jeho narodenia až po smrť. Pretože ho deti v škole týrali, rozhodla sa jeho rovnako retardovaná mama zobrať synovo vzdelanie do vlastných rúk. Vtĺkala mu do hlavy rôzne nezmysly, ktoré si písal do zošita s názvom "Fakty“. Po svojom ťažkom detstve v Poľsku emigroval, kvôli 2. svetovej vojne, do Austrálie. Avšak ani tam sa jeho útrapy neskončili. Nielenže mu diagnostikovali astmu, ale ho aj v sérií jeho životných nešťastí zasiahol blesk, ktorý zmagnetizoval kovovú doštičku po operácii lebky a stane sa z neho živý magnet. Aj napriek tomu, že ho nestále sužujú zdravotné problémy, nestráca chuť žiť...

Režisérovi Adamovi Elliotovi tento tragikomický príbeh priniesol Oscara v kategórii Krátky animovaný film. (riske)

(více)

Recenze (166)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Příběh Harvie Krumpeta, retardovaného smolaře, s nímž se osud příliš nemazlí. Již od útlého věku procházel útrapami a se svým Tourettovým syndromem byl všem pro smích. Postupně s ním prožíváme celý jeho těžký život, který je plný hořko sladkých momentů, tragikomických chvilek a faktů. V podání vypravěče Geoffrey Rushe nezapomenutelný zážitek. Samotnému je mi líto, že jsem tento roztomilý kraťas objevil až po zhlédnutí Mary a Max, pro něž mám jen slova chvály. Je vidět, že předlohou byl právě Harvie a tak už na mne tento neměl takový efekt. Jinak ovšem skvělá práce a oživení starých technik, pro něž, jak se zdá, v moderní kinematografii není místo. 80% ()

unagi 

všechny recenze uživatele

Predchodca Mary a Max...ked Vás napadne niečo dobré a vy to sprostredkujete...potom zistíte, že je to výnimočné a chcete ten istý nápad roztiahnuť, preformovovať, spraviť väčšiu reklamu...proste dotiahnuť do konca čo som pred pár rokmi nedotiahol ako som mal. S toho vznikol mary a max a možno toto celé si len myslim JA. ()

Reklama

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Krásný film. Harvie Krumpet byl sice retardovaný a jeho život rozhodně nebyl procházkou růžovým sadem, ale přesto film není laciný a sentimentální, ale naopak na všechno pohlíží z nadhledu, objevuje se černý humor... Animace mi byla velice sympatická, během celého filmu jsem se bavila. Tohle se prostě povedlo. ()

Kobitch 

všechny recenze uživatele

Film o jednom celoživotním smolařovi byl příjemným překvapením, z obrázků film vypadal tak trochu odpudivě a nevlídně. Ale opak je pravdou — ano, nemůžu říct, že by ty plastelínové figurky byly nějak krásné, ale film je to pozoruhodně vtipný a tragikomický, od začátku mě dokázal naladit svým humorem. Harvie je smolař a smůla se mu lepí na paty a někdy jí jde naproti doslova čelem, vypadá trochu jako retardovaný Homer Simpson a podle internetových zdrojů je i částečně autobiografický. Adam Elliot, autor snímku, o pár let později natočil stejnou technikou celovečerní (a povedený) film Mary a Max. [Oscary 2003] ()

codeas 

všechny recenze uživatele

Na první pohled by se dalo odhadnout, že se jedná o pohádku. Tato krátká úvaha, která shrnuje celý život jednoho nepříliš oblíbeného jedince, je shrnuta do 20 minut. Je neuvěřitelné, kolik špatných zkušeností prožije hlavní hrdina. Tento film dodá životu tu pravou náladu, že ne vše co se stane právě Vám, není to nejhorší. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (3)

  • Loď Dunera, ktorou sa Harvek plavil do Austrálie, skutočne existovala. V prevádzke bola v rokoch 1937-1967. (aesalus1976)

Reklama

Reklama