Reklama

Reklama

Napoleon Dynamit

  • Česko Napoleon Dynamite (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Napoleon Dynamite je nový typ hrdiny s pevným afrem, rozkošnými měsíčními botami a schopnostmi, které nelze překonat. Napoleon tráví dny kreslením bájných zvířat, hádkami se svým bratrem Kipem a vyhýbáním se intrikánskému strýci Ricovi. Když do Napoleonova života vstoupí dva noví kamarádi, nesmělá Deb a kníratý Pedro, rozjede trojice kampaň, jejímž cílem je zvolit Pedra prezidentem třídy a splnit studentům jejich nejdivočejší sny. Ale pokud má Pedro porazit nafoukanou Summer, bude muset Napoleon uvolnit svou tajnou zbraň. (Paramount Network)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (301)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Prečítala som si komentáre iných, aby som si v hlave pokúsila vôbec urovnať, čo som to videla... Všetci štvor- a päť hviezdičkoví píšu o tom, že je tento film síce dementný, ale originálny, "iný", divný, absurdný... a úžasne k popukaniu. Ja som sa bohužiaľ od smiechu neváľala a tak ako kritickejší komentátori som prvú polhodinu tiež čakala, či sa niečo stane. Potom mi už bolo jasné, že také podružné záležitosti ako zápletka či dej tu vôbec nehrajú rolu. Pozerala som však ďalej, čiastočne zo zotrvačnosti, čiastočne v očakávaní, čo ešte v tomto filme uvidím. Oceňujem snahu tvorcov o inakosť, o vystúpenie z davu, o škodoradostnú sondu do života sociopatov. Ale aj škodoradosť má určité hranice a mať extázu pri filme len preto, že sa dívam na emocionálnych kriplov a debilov a cítim sa preto ako geroj, lebo som lepší ako oni, to je len masturbácia ega... - to je nie môj recept na filmové orgazmy. Plne však chápem zámery tvorcov a v tomto duchu musím uznať, že im vyšli do bodky. Výstižnosť scén sa pohybuje niekde medzi skutočnosťou a paškvilom, správanie postáv často vyvoláva ambivalenciu, ale postupne diváka naviguje k obľube švacnutých klaďasov. Čo teda u mňa veľmi nevyšlo, lebo aj vo chvíľach, keď ma už doslova tlačili, aby som Napoleonovi alebo Kipovi fandila, musela som myslieť na to, že hneď ako otvoria ústa, sú neznesiteľní. No páčil sa mi Napoleonov džamirokvajský výstup aj chutná Tina Majorino, ktorú som naposledy videla ako malé dievčatko. Pedro bol tiež celkom sympatický a hlavne o kus ľudskejší lúzer než Napoleon. A v podstate sa celkom dala užiť aj atmosféra filmu taká ospalá ako to mestečko, ktoré ani líšky nenájdu (ako krásne poznamenal Adrian:-). P.S.: hovorí sa, že Napoleona Dynamita si treba pozrieť o pol roka a človek zmení názor (ak bol nepriaznivý)... tak uvidíme. Keby sa mi to stalo, dám vedieť ;-) ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Napoleon Dynamit je přesně ten typ bizarní komedie, který mám ráda. Samozřejmě, že ne každý se u toho zasměje, ale mě osobně se tenhle outisder líbil. A to velice. Chodí vzpřímeně a pomalu, neustále přivřené oči a pootevřená ústa, chová se vyloženě stupidně a přitom je neustále v pohodě. Žije v domě se svým dvaatřicetiletým bratrem a babičkou, která se zranila na písečných dunách. Po dobu její nepřítomnosti se o ně stará jejich strýc, samozřejmě i ten je trochu "mimo". Napoleon uvazuje panáčka Ramba na provázek a vypouští ho z okna autobusu. Chodí na střední školu, kde - pokud zrovna jeho hlavou nemlátí do skříněk - hledá někoho, kdo by jej doprovodil na ples. Ve volných chvílích kreslí, učí se tancovat a pomáhá svému kamarádovi z Mexika ( jediném klukovi, co má na škole knírek) v kandidatuře na školního prezidenta. Cokoliv ho napadne, to udělá se smrtelně vážným výrazem, i když trochu opožděně. Alternativní způsob humoru ve vynikajícím prostředí. Jon Heder stanovil nový rozměr opravdu vynikajícího loosera. Nezdá se vám to vtipné? Já to miluju. ()

Reklama

Caszidy 

všechny recenze uživatele

„Vote for Pedro!“ Tak tohle je grandiózní úlet. Občas jsem si v průběhu sledování říkal, že na tenhle počin mám zřejmě příliš čisté výsledky toxikologických testů. Přesto s odstupem času musím uznat, že tohle „sociálně-existencionální drama“ z příhraničního prostředí má něco do sebe. Nejvíc top je samozřejmě taneční scéna, která je skutečně skvělá. Nejvtipnější okamžiky pak jsou samozřejmě stroj času, Kipova nápadnice, oběd na brigádě v slepičárně a nákup toho epesního obleku na ples. Asi sedm, nebo kolik vlastně, happy-endů už pak jen dokresluje atmosféru totálně absurdní komičnosti tohohle nezařaditelného pokladu. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nakonec docela příjemná, odlehčená komedie s humorem míjejícím střední proud. V podstatě všechny postavy jsou neuvěřitelní mimoni. Jejich srdce je ale ryze lidské, a tak ani ty nejvíc mimoňské scény nepůsobí umělě, ba naopak. V konečném důsledku dokáže film i malinko zahřát u srdce, aniž by působil pateticky. Za legendární taneční vystoupení náleží čtvrtá hvězda. 7/10 ()

DannyJ 

všechny recenze uživatele

Tak co říct o Napoleonovi? Už počáteční titulky jsou tak divný, že sou dokonale vtipný. A takhle by se dal vlastně definovat celej film. Celý to je tak moc divný, až se z toho stal jeden z nejvtipnějších filmů co sem kdy viděl. Ale zase na druhou stranu chápu lidi, kterejm se to nemusí zrovna líbit. Je to otázka humoru. Ale mě to přesně sedlo. Prostě TOP divnosti! ()

Galerie (15)

Zajímavosti (28)

  • Ve scéně, kdy Napoleon (Jon Heder) mluví po telefonu s Pedrovou (Efren Ramirez) sestrou, je v odraze okna možné vidět mikrofon. (moukey)
  • Jon Heder nakreslil všechny obrázky ve filmu kromě jednorožce. (Tygrys)
  • Přestože mají být hlavní postave teenageři, Johnu Hederovi bylo při natáčení 27 a Efrenovi Ramirezovi 31 let. (moukey)

Související novinky

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

12.05.2018

Fotbal na islandské sopce, superhrdinové na dvou kontinentech, koňské závody na mongolských pláních, bláznivá cesta malých rockerů, boj proti pradávným obrům, retro dobrodružství malých únosců či… (více)

Jack Black ministrem obrany

Jack Black ministrem obrany

18.05.2015

Režisér Jared Hess se proslavil komedií Napoleon Dynamit, svůj debut nicméně dodnes nezastínil. Boží zápasník ani Divnej týpek příliš kladných ohlasů neposbírali, Hessovu reputaci ale možná napraví… (více)

MTV Movie Awards 2005

MTV Movie Awards 2005

07.06.2005

Štrnásty ročník odovzdávania filmových cien MTV Movie Awards moderovaný hercom Jimmym Fallonom sa už tradične blýskal hviezdnými menami, no zároveň sa (narozdiel od vážnych Oscarov) niesol vo veľmi… (více)

Reklama

Reklama