foto

Rose Byrne

  • nar. 24.7.1979 (37 let)
    Balmain, Sydney, New South Wales, Austrálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rose Byrne se narodila 24. července 1979 v Sydney v Austrálii. Její kariéra se rozvíjela pozvolna. Nejdříve si odbyla pár rolí v menších australských projektech (např. seriál ECHO POINT, TWO HANDS, MOJE MATKA FRANK) a její kariéra už hrozivě směřovala k tomu, že se stane jednou z mnohla blikajících hvězdiček na hereckém nebi. Pak se ale objevila v road movie THE GODESS OF 1967 a za tuto roli byla oceněna v kategorii nejlepší ženský herecký výkon na MFF v Benátkách v roce 2000. To už byl jeden z pomyslných schůdků k její hvězdné kariéře.

Prvním z jejích větších projektů se stal druhý díl Lucasovy ságy STAR WARS: EPIZODA II - KLONY ÚTOČÍ, kde si zahrála roli Dormé, služebné senátorky Amidaly. Její postava se sice na plátně moc neohřeje, ale Rose si spolupráci na tomto hollywoodském spektáklu velmi pochvaluje. Náramně si prý užila všechny ty účesy a kostýmy. Tento projekt ji však nemohl vystřelit ke hvězdám. Dormé se na plátně jen mihne v pár záběrech, a tak Rose žádné závratné nabídky od hollywoodských producentů neobdržela a stáhla se zpět do rodné Austrálie, kde se dál věnovala nezávislým snímkům.

V širší povědomí diváků vstopila až rolí Bríseovny v TROJI Wolfganga Petersena, kde se stala dokonce milenkou samotného Achilla (Brad Pitt), jehož velmi obdivuje a spolupráci s ním si nemůže vynachválit. Právě tento projekt ji otevřel dveře do "Továrny na sny". Hned poté se nám představila coby manipulátorka Alex v dramatu MILUJ MĚ, PROSÍM, která je posedlá láskou k mladíkovi v podání Joshe Hartnetta. Mezi její nejnovější projekty patří například role v dramatu MARIE ANTOINETTA Sofie Coppolové nebo SUNSHINE Dannyho Boyla, kde hraje pilotku zúčastňující se vesmírné mise.

Ačkoli Rose Byrne zatím nepatří mezi hvězdy první velikosti, vzhledem k pestrosti jejích rolí můžeme od této mladé Australanky čekat ještě velké věci.

Jitka "jjituska" Jirsová

Herecká filmografie

2018 Larrikins
Peter Rabbit
2017 The Something
2016 Sousedi 2
X-Men: Apokalypsa
2015 Špión
The Meddler
2014 Adult Beginners
Annie
Co by kdyby
Sousedi
2013 Dávám tomu rok
Insidious 2
Stážisti
The Turning
2012 Za borovicovým hájem
2011 Portlandia (TV seriál)
X-Men: První třída
Ženy sobě
2010 Dostaň ho tam
I Love You Too
Insidious
2009 Adam
Proroctví
2008 Tender Hook, The
2007 Just Buried
Patty Hewes - nebezpečná advokátka (TV seriál)
Sunshine
28 týdnů poté
2006 Marie Antoinetta
Mrtvá dívka
2005 Nájemníci
Vzpomínky Casanovy (TV seriál)
2004 Miluj mě, prosím
Troja
2003 Hrad bude můj
Jídlo s sebou
Nepíchejte do Frankieho
Proměna Placida Lakea
2002 Město duchů
Star Wars: Epizoda II - Klony útočí
2001 Pitch, The
2000 Moje matka Frank
The Goddess of 1967
1999 Date, The
Ruce pryč
1995 Echo Point (TV seriál)
1994 Dallas Doll
Škola zlomených srdcí (TV seriál)

Dokumentární

2015 Unity
2011 Children of the Atom: Filming X-Men: First Class
2009 Knowing All: The Making of a Futuristic Thriller
2007 28 Weeks Later: The Infected
2004 Making of 'Troy', The (TV film)

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
The 69th Annual Tony Awards (TV pořad)
2014 John Oliver: Co týden dal a vzal (TV pořad)
Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
2013 Hollywood Game Night (TV pořad)
19th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2012 84. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 62. Emmy Awards (TV pořad)
2006 The Chaser's War on Everything (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace