Reklama

Reklama

Dobrodružství Priscilly, královny pouště

  • Austrálie The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (více)
Komedie / Drama / Hudební / Road movie
Austrálie, 1994, 104 min (Alternativní 100 min)

Obsahy(1)

Život je hořkosladká show... Hrdiny svérázného road movie jsou dva transvestité a jeden transsexuál, kteří se ze Sydney vydávají v ojetém autobuse láskyplně nazývaném ženským jménem Priscilla přes poušť do australského vnitrozemí, aby v městečku Alice Springs účinkovali se svou show, v jejímž rámci muži tančí ve výstředních ženských kostýmech na populární hity ze 70. let. Cestou se trojice setkává s nejrůznějšími lidmi, z nichž ovšem ne všichni jsou ochotni jejich odlišnost akceptovat... Režisér a scenárista Stephen Elliott se ve svém snímku nevyhýbá pečlivě volené vulgaritě a křiklavé melodramatičnosti. Jeho snímek, odkazující ke klasickým, často kýčovitým hollywoodským muzikálům, je prokládán řadou tanečních čísel, jimž dominují vizuálně opulentní kostýmy ústřední trojice. Jeho hlavním tématem však zůstává tolerance k odlišnosti a hledání životní rovnováhy a naděje. V hlavních rolích excelují Terence Stamp, Hugo Weaving a Guy Pearce. Snímek, který byl premiérově uveden na věhlasném filmovém festivalu ve francouzském Cannes, získal Oscara za nejlepší kostýmy a celou řadu dalších cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

"Co to povídáš? Tohle že je hovno ABBY?" Guy Pearce vystupuje z autobusu s lahodným názvem Priscilla a div se nepřizabije. "Měli sme radši letět!" povídá poté, co se kamera vznese do výšky a zabírá australskou poušť, která nemá konce. V tu chvíli máte pocit souznění s těma třema transexuálama. Nemusíte nosit podvazky, aby jste jim porozuměli. Ona bohatě stačí životní zkušenost a pochopení k těm chlapům-ženskejm nebo má říct dětem? Obvzlášť role Guye Pearce je famózní. Jeho Felicia- žena bez závazků a někdy i rozumu- je napsaná fakt s citem a pobavíte se u ní královsky. Guy ji navíc zahrál tak, že mu jeho homosexuální polohu uvěříte. Je plnej energie a i když dostane přes hubu, budete mu fandit jako blázni. A u ABBA konce budete mít mega náladu :D ()

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Naprostá paráda, Terence Stamp byl přímo démonicky přitažlivej a Hugo Weaving zas neskutečně dojemnej. Podivná partička v podivným autobusu. Přestože "suché" hlášky pronášené Terencem byly senzační, tak v celkovém kontextu mi příběh vyzněl spíše jako "smutnej" a rozhodně jsem nejuchala. A právě proto - nádhera! ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tak třeba ta úvodní písnička (ač nazpívaná mnohem dřív, než vznikl námět na film) se povedla... nebo český dabing s Vladimírem Brabcem (ač zase nahrán později, než byl film dokončen). Opět značné míjení v tématu i podání, americká Ptačí klec na značně podobné téma mi připadala daleko povedenější a hlavně tolik nepřekypovala nudou skloubenou s trapností. (viděno v rámci "Challenge Tour 2020" – 30 dnů se světovou kinematografií) ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Priscilla, zazářila v kinech v době totality a naprosto mě vzala, pak jsem ji viděla dabovanou na VHS, trošku to ubralo na dojmu, ale těším se na ní znovu, jen co bude trochu času. Krásný lidský příběh naprosto JINÝ, kdo film viděl, určitě mu zůstane dlouho v hlavě z toho či jiného důvodu (tím myslím i ty hochy, kterým brknul na nějakou strunku a děsně je pobouřil...nebo snad pobouřil i nějaké holky?) ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Rozkošný gýč s úchvatnými výtvarnými nápadmi, štipľavým humorom a očarujúcimi hereckými výstrelkami ústrednej trojice, ktorý sa nevie rozhodnúť, či chce byť komédiou alebo drámou, a tak je výsledok trochu neistý. Hudobné čísla v extravagantných šatách, teatrálna a nesmierne vtipná exhibícia transvestitov, to všetko je síce pekné, ale občas je to prehnané natoľko, že už to vtipné nie je, alebo naopak prichádzajú dramatickejšie momenty. Asi najlepšie by poslúžila čisto komediálna forma s vypointovanejšími vtipmi. V tomto smere ma viac bavila francúzsko-talianska klasika Cage aux folles. 70% ()

Galerie (59)

Zajímavosti (1)

  • Julia Cortez v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama