foto

Terence Stamp

  • nar. 22.7.1938 (78 let)
    Stepney, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Anglický herec, vlastním jménem Terence Henry Stamp, se narodil 22. července 1939 ve Stepney v Londýně. Je nejstarší z pěti dětí jako syn Ethely Esterové, rozené Perrottové, a Thomase Stampa, který byl kapitán vlečné lodi. Mladá léta strávil na východě Londýna, ale později se jeho rodina přestěhovala do obce Plaistow v Essexu, dnešní "Greater London". Jeho bratr Chris dopomohl rock'n'rollové skupině The Who se v šedesátých letech prosadit. Když byl jeho otec s obchodním loďstvem na dlouhou dobu pryč, trávil malý Terence většinu času se svou matkou, babičkou a tetami. V mládí si za svého idola vybral filmového herce Garyho Coopera a inspiroval se také Jamesem Deanem. O školních prázdninách pracoval v reklamních agenturách v Londýně a jeho výkon mu přinesl úctyhodnou mzdu. Jenže si přál být hercem, to se mu splnilo po necelých dvou letech vojenské služby ve Velké Británii, kdy byl jednou ošetřen kvůli zranění na nohách.

V šedesátých letech sdílel společný byt s Michaelem Cainem, život s tímto hercem také popisuje ve svém životopise "Double Feature", včetně incidentu, kdy se ho Caine pokoušel přesvědčit, že na hlavní roli ve filmu ALFIE (1966) není Terence Stamp ten pravý. Roli v tomto filmu pak dostal právě Caine. Stamp získal oblibu díky romancí s filmovými hvězdami Julií Christie, Brigitte Bardotovou a supermodelkou Jean Shrimptonovou. Jeho romance s Julií Christie byla v šedesátých letech nejvíce spojována s písní Waterloo Sunset skupiny Kinks. On a Jean Shrimptonová byli jedním z nejvíce fotografovaných párů Londýna. To je dovedlo k rozpadu vztahu a Stamp se přesunul do Indie, kde žil na okraji společnosti několik let.

V roce 2002 o silvestrovském večeru se poprvé oženil. Vzal si tehdy devětadvacetiletou Elizabeth, se kterou se poprvé setkal během poloviny devadesátých let v Bondi v Novém Jižním Walesu. Má euroasijský a singapurský původ, v mládí se přesunula do Austrálie, aby studovala farmacii. Pár se rozvedl v dubnu 2008.

Ve své herecké kariéře je také výborným spisovatelem a autorem. Publikoval tři díly ze svých pamětí a s Elisabeth Buxtonovou vydal kuchařskou knihu poskytující alternativní recepty pro osoby, které nesmí požívat pšenici a mléko. Jeho aktuální projekty zahrnují videohru Elder Scrolls IV: Zapomenutí, ve které propůjčil svůj hlas Mankaru Camoranovi, vůdci hanebného kultu. Terence Stamp se také objevil v hudebním videoklipu "At the Bottom of Everything" od Bright Eyes. V létě 2007 pronesl řeč na téma o změně klimatu ve Wembley.

Terence Stamp debutoval v adaptaci Hermana Melvilla BILLY BUDD (1962) režiséra Petera Ustinova. Tato role mu vynesla nejen nominaci na cenu Filmové akademie, ale také mezinárodní pozornost. V témže roce se objevil po boku Laurence Oliviera ve snímku TERM OF TRIAL. Po boku Samanthy Eggarové si zahrál ve filmu SBĚRATEL (THE COLLECTOR) (1965) v režii Williama Wylera, kterou natočil podle knihy Johna Fowlese a ve snímku MODESTY BLAISE (1966) režiséra Josepha Loseyho. Stamp hrál a podílel se na produkci spolu s Joem Jannim ve dvou dalších projektech, LOCATION: FAR FROM THE MADDING CROWD (1967) podle adaptace Thomase Hardyho, kterou zrežíroval John Schlesinger. Zde se opět objevil po boku Julie Christie. Dalším filmem byla SMŮLA V PATÁCH (POOR COW) (1967), jakožto první hlavní film Kena Loache.

Ke konci šedesátých let Stamp odcestoval na několik let do Itálie, kde si zahrál v PODIVUHODNÝCH PŘÍBĚZÍCH (HISTORIES EXTRAORDINAIRES) (1968), Federico Fellini ho obsadil do role Tobyho Dammita. Jeho filmová práce v Itálii zahrnovala i film TEORÉMA (TEOREMA) (1968), kde režisér Pier Paolo Pasolini postavil vedle něj i Silvanu Mangano, o dvě léta později se objevil ve snímku UNA STAGIONE ALL'INFERNO. Měl také být určen do hlavní role ve filmu ALFIE, tu ale nakonec získal Michael Caine. Později se znovu vrátil na anglickou scénu, tam v roce 1970 vystoupil po boku Roberta Vaughna ve filmu MIND OF MR. SOAMES. Do všeobecného povědomí se však Terence Stamp dostal v roce 1978, když ho Richard Donner obsadil do úlohy zlodušského Generála Zoda ve filmu SUPERMAN. Zde vytvořil geniální roli mocného Kryptoňana, jenž se ve druhém díle SUPERMAN II. (1980) utká na Zemi ve spolupráci s jeho neméně zlými kumpány, Ursou a Nonem, se samotným Supermanem, tentokrát v režii Richarda Lestera. V roce 2003 se však k dílu Superman vrátil, ovšem v nové roli. Poskytl hlas Supermanovu otci, Jor-Elovi v televizním seriálu SMALLVILLE (2001), Terence Stamp si Generála Zoda zopakoval v šesté sérii tohoto seriálu.

V následujících filmech většinou ztvárnil anglické gentlemany, zahrál si ve filmu Stephena Fearse PRÁSKAČ A JEHO KAT (THE HIT) (1984), v témže roce dostal také příležitost ve SPOLEČENSTVÍ VLKŮ (THE COMPANY OF WOLVES). Z významnějších rolí to byl horor LINK (1986), ORLOVÉ PRÁVA (LEGAL EAGLES) (1986), při jehož natáčení mu zemřela matka. Aby si odpomohl od svého žalu, Stam na radu své známé, která byla schodou okolností čarodějka, sepsal své zesnulé matce dopis a ten pak v newyorkském Central Parku spálil. Pomohlo to. Díky této zkušenosti si Stamp podrobně připomenul své dětství. Ve filmu WALL STREET (1987) s Charliem Sheenem si zahrál vedlejší roli sira Larryho Wildmana. Ke konci desetiletí se objevil v SICILIÁNOVI (THE SICILIAN) (1987), v MLADÝCH PUŠKÁCH (YOUNG GUNS) (1988) a v pilotním filmu LEBKOUNI (ALIEN NATION) (1988), který pak pokračoval stejnojmenným seriálem. Ve španělsko-nizozemském dramatu BELTENEBROS (1991) hrál pod taktovkou Pilara Miroa a film byl oceněn Stříbrným medvědem na Berlínském filmovém festivalu.

V devadesátých letech Stamp ztvárnil postavy, které zanechaly v lidských myslích stejně silný dojem jako jeho Generál Zod. Jeho role transsexuála ve filmu DOBRODRUŽSTVÍ PRISCILLY, KRÁLOVNY POUŠTĚ (THE ADVERNTURES OF PRISCILLA, QUEEN OF THE DESERT) (1994) je hotovým klenotem. Následovalo několik dalších, většinou dobrých ale málo navštěvovaných filmů. Další trefou byl film ANGLIČAN (THE LIMEY) (1999). Tento film byl kritiky oceněn i na světoznámém filmovém festivalu v Cannes. Za je ho výkon získal Stamp nominaci na cenu za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli a na nejlepšího britského herce ceny London Film Critic Circle. Ještě tentýž rok ho George Lucas obsadil v prvním dílu HVĚZDNÉ VÁLKY I - SKRYTÁ HROZBA ( STAR WARS: EPISODE I - THE PHANTOM MENACE) sestalogie Hvězné války, zde vystoupil v roli kancléře Valoruma, o které řekl: "Je to jen malá role a natáčení trvalo jen dva dny." Připustil také, že by mnohem raději hrál ve Hvězdných válkách větší roli. Stamp také s úsměvem dodal: "Žárlil jsem na Ewana McGregora, Liama Neesona, protože by bylo mnohem zábavnější zůčastnit se celého natáčení."

V novém tisíciletí si zahrál po boku Vala Kilmera a Toma Sizemora ve filmu RUDÁ PLANETA (RED PLANET) (2000). I když je Stamp nyní ženatý muž, svou filmovou kariéru nezanedbává. V roce 2003 hrál Lorda Asriela v dramatizaci Pullmanových His Dark Materiále na rádiu BBC. V posledních letech se objevil ve filmu ŠÍLENÝ RANDE ( MY BOSS'S DAUGHTER) (2003) spolu s Ashtonem Kutcherem, dále opět s Eddiem Murphym v disneyovce STRAŠIDELNÝ DŮM (THE HAUNTED MANSION) (2003), ve snímku ELEKTRA (2005) s Jennifer Garnerovou a v novince Petera Segala DOSTAŇTE AGENTA SMARTA (GET SMART) (2008), kde se objevila jeho postava Conrada Sigfrieda.

Bronislav "A.L.E.S." Gabryš ml.

Herecká filmografie

2016 Bitter Harvest
Neverafter
Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
2014 Big Eyes
2013 Loupež na úrovni
2012 Song for Marion
2011 Správci osudu
2010 Ultramarines: A Warhammer 40,000 Movie
2008 Dostaňte agenta Smarta
Valkýra
Wanted
Yes Man
2007 Krvavý úsvit
2006 Superman II: Verze Richarda Donnera
11. září
2005 Elektra
Stůj, ten mobil není tvůj
Ve stínu matky
2003 Polibek
Strašidelný dům
Šílený rande
2002 Hollywood, Hollywood
2001 Má žena je herečka
Smallville (TV seriál)
Vykradači hrobek
2000 Rudá planeta
1999 Angličan
Polib nebesa
Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba
Trhák pana Bowfingera
1997 Doteky
Dráždivé intriky
The Hunger (TV seriál)
1996 Tiré à part
1995 Mindbender (TV film)
1994 Dobrodružství Priscilly, královny pouště
1993 Riskantní plán
1991 Beltenebros
1990 Ryzí riziko
1988 Lebkouni
Mladé pušky
1987 Sicilián
Wall Street
1986 Alamut Ambush, The (TV film)
Cold War Killers (TV film)
Deadly Recruits (TV film)
Hud
Link
Orlové práva
1984 Práskač a jeho kat
Společenství vlků
1983 Chessgame (TV seriál)
1982 Morte in Vaticano
1981 Tajemství ostrova příšer
1980 Superman 2
1979 Amo non amo
Licanthropus, il figlio della notte
Meetings with Remarkable Men
1978 Superman
Zloděj z Bagdádu (TV film)
1977 Black-Out
1976 Strip-tease
1975 Divina creatura
Hu-Man
1970 Stagione all'inferno, Una
The Mind Of Mr Soames
1968 Blue
Fade-In (TV film)
Podivuhodné příběhy
Teoréma
1967 Daleko od hlučícího davu
Location: Far From the Madding Crowd
Smůla na patách
1966 Modesty Blaise
1965 Sběratel
1962 Billy Budd
Období zkoušek

Dokumentární

2014 Lambert & Stamp
2010 Norman Wisdom: His Story (TV film)
2007 Live Earth (koncert)
Schau mir in die Augen, Kleiner - a.z.
2006 You Will Believe: The Cinematic Saga of Superman
2002 Fame, Fashion and Photography: The Real Blow Up (TV film)
2001 Fellini: Je suis un grand menteur
Magic Behind the Cape, The
1993 Hollywood U.K. (TV seriál)
1986 Directed by William Wyler

TV pořady

1996 Scene by Scene (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace