Reklama

Reklama

Samaritánka

  • Jižní Korea Samaria (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvě soulské středoškolačky získávají peníze na cestu do Evropy zvláštním způsobem: Jae-young se prostituuje a Yeo-jin jí pomáhá hledat zákazníky. Dívky na tom nevidí nic divného. Jednoho dne se však Jae-young smrtelně zraní. Kamarádka ji sama donese do nemocnice a posléze se rozhodne nabízet své tělo jejím klientům, avšak s překvapivým záměrem, jehož cílem je vykoupení. K dalšímu zlomu v komorním, do sebe uzavřeném příběhu dojde, když dívčin otec, povoláním detektiv, náhodou zjistí, co dělá jeho dcera po škole. Vyprávění je rozděleno do tří částí a má nesporné náboženské konotace. Ponechává však divákovi značný prostor k domýšlení. Kim Ki-duk jako by ustoupil od razance své předcházející kontroverzní tvorby, jež mnohdy šokovala nečekanými naturalistickými zvraty. I v Samaritánce se objevuje násilí, sex a smrt, avšak v poněkud jiné poloze než dříve. Opět jsme však konfrontováni s podivným odcizeným světem, v němž zaujme zvláštní nálada, podporovaná lyrickou hudbou a atmosférou korejského podzimu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (166)

Radko 

všechny recenze uživatele

Premyslené obrazové kompozície, podmanivá hudba a viac, či menej skrytá symbolika sa odráža v príbehu so zvláštne posmutnelou náladou, ktorú dotvára atmosféra jesennej prírody. Vzťah dvoch najlepších kamarátiek, z ktorých sa jedna po smrti druhej rozhodne vykúpiť svojským spôsobom hriechy mŕtvej kamarátky, postupne vystrieda vzťah medzi dospievejúcim dievčaťom a jej otcom, ktorý prestáva mať kontrolu nad jej správaním. Protiklady hriech- čistota, spravodlivosť-vražda, priateľstvo-prostituovanie a pod. sú prítomné v priebehu väčšiny deja. Výnimočné dielo je zároveň filozofickým zamyslením sa nad mierou potrestania, či odčinenia hriechov, ktoré si druhá strana spôsobuje dobrovoľne. ()

numi 

všechny recenze uživatele

Lidská tragédie, kterou člověk může vyřešit tisícero různými způsoby, ale ani jeden z nich není ten správný. Film o beznaději, lítosti, seblítosti a verších. Hudba s kamerou totiž místy píše sonety. Zajímavě pojaté postavy, hlavně Yeo-jin a její "proměna" ve scéně se smíchem v motelovém pokoji, a pak také musím vyzdvihnout nádhernou scénu při přespání v chatrči a pojídáním brambor. Celkově jde ale o film, který asi devadesát procent diváků unudí k smrti a zbylých deset procent mu dá čtyři hvězdičky na ČSFD... ;) Já malinko uberu, protože už jsem viděl mnohem povedeněji zpracovaná lidská dramata. [březen 2006] ()

Reklama

*Elfík* 

všechny recenze uživatele

Nebudu tady spoilerovat, protože ta scéna, která se mi nejvíce líbila, je na konci a vlastně vystihuje celou myšlenku filmu. Těm, co se chystají ke zhlédnutí a jsou zvyklí na americká či česká dramata, říkám ,,ne, to není normální drama. To je přemýšlivý, psychologický film, od kterého vás jen tak někdo neodtrhne.'' ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Muži sú ako deti, keď majú sex.“ Po skúsenosti s Ki-dukovým predchádzajúcim filmom (LUK) a prečítaní si v súvislosti so SAMARITÁNKOU vetné spojenie „filozofická elégia“ (na toto treba školy), sadal som si pred SAMARITÁNKU s kŕčmi v bruchu. Preto ma prekvapilo, že tentokrát sa Kim Ki-duk (podobne, ako v atmosférickej dráme JAR, LETO, JESEŇ, ZIMA... A JAR, ktorá sa mi na rozdiel od LUKU páčila) nepredvádza. Naopak, "len" rozpráva „normálny“ príbeh. Bez podobenstiev, metafor a ja neviem čoho všetkého ešte. Najvýraznejším plusom rozporuplnej snímky, je nepredvídateľný scenár. Takže ak ste nečítali obsah, budete pravdepodobne každú polhodinu prekvapení zásadným zvratom, kvôli čomu je skutočne ťažké určiť žáner. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od tématicky příbuzného Drsňáka ve mně Samaria nevzbudila větší dávku emocí. Působila na mne krapet odtažitě, nic mě nenutilo, abych intenzívněji prožíval osudy hrdinů. Prvek odcizení a zoufalství je ve filmu obzvláště silný. V druhé polovině mi snímek vzdáleně evokoval Sympathy for Mr. Vengeance. O tradiční ingredience Ki-dukových příběhů, poetiku (v tomto případě už ne bezeslovnou), brutalitu a krásnou hudbu, v Samarii nepřijdeme. Poprvé musím Ki-dukovi udělit jiné než pětihvězdičkové hodnocení. 7/10 ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Podobne ako pri ostatných Kim Ki-Dukových filmoch, ani Samaritánka nezaznamenala veľký úspech doma, v Južnej Kórei. Musela najskôr získať niekoľko medzinárodných ocenení, aby sa stala vyhľadávaným festivalovým filmom. (Dr.Cilka)

Související novinky

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

11.12.2020

V noci na pátek v Lotyšsku nečekaně opustil filmový svět režisér a scenárista Kim Ki-duk. Podle dostupných informací populární a oceňovaný korejský tvůrce zemřel na komplikace spojené s nákazou… (více)

Reklama

Reklama