Reklama

Reklama

Středoškolák Homer Hickam žije v hornickém městečku ve východní Virginii, kde jedinou možností obživy je práce na šachtě. Homer má velkou fantazii a touží objevovat vzdálené světy. Jednoho dne zahlédne na obloze přelétat první sovětskou družici Sputnik. Začne se zajímat o rakety, a dokonce se díky tomu spřátelí s opovrhovaným "šprtem" Quentinem. Spolu se dvěma dalšími kamarády pak začnou amatérsky konstruovat malé rakety. První pokusy jsou však zoufalé. Aby získali více znalostí, pustí se do studia chemie, fyziky a matematiky. Nakonec se jim podaří sestrojit překvapivě funkční rakety. Ty nepředstavují jen jakousi lepší hračku, ale pokud uspějí na mezistátní soutěži mladých techniků, i únik z rodiště. V cestě za splněním snu Homerovi stojí nepochopení otce. Přesto se nevzdává a snaží se naplnit svoji vizi. (Nova Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

movie 

všechny recenze uživatele

Naivní, předvidatelný (ale skutečný zároveň) a velice americký sníměk o tom, jak si máte tvrdě jít za svými sny, i když posledních 16 let váš osud nesměřoval jinam než do dolů, lemováný výkřiky "Na co vesmír, my máme rock´n´roll!" anebo "Fárat já nikdy nepůjdu." Nemůžu si ale pomoc, na to aby se ŘÍJNOVÉ NEBE dostalo až na čtvrtou hvězdičku, chtělo by to trošku víc zvládnutý scénář s menším počtem děr. Jinak režisér RAKEŤÁKA a JUMANJI Joe Johnston umně buduje příjemnou atmosféru a lá NÁVRAT DO BUDOUCNOSTI a Chris Cooper je tu coby Homerův (slibný Gyllenhaal) táta hodně zajímavý. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

October Sky je životopisný film a ak máte tento žáner radi, film vás nudiť možno nebude. Chlapec, ktorý si splnil svoj sen a jeho príbeh je obdivuhodný. Ale nič navyše. Ak si prečítate popis filmu, už na začiatku sa dozviete všetko a film obsahuje nulový moment prekvapenia. Od prvej minúty si tak domyslíte každý nasledujúci zvrat a tak to zostane do konca filmu. Navyše mi prekážali patetické momenty – režisér si naplánoval každú vašu slzu dojatia aj úsmev, všetko je prvoplánovo namodelované. ()

Reklama

Beatle 

všechny recenze uživatele

Skvělé :) Musím se přiznat, že mívám slabost pro filmy, kde se z obyčejného člověka s neobyčejným snem, stane neobyčejná osoba. OCTOBER SKY je rozhodně typ filmu pro prakticky každého, kdo někdy snil o něčem "nemožném". OCTOBER SKY prezentuje vše, co má film mít - naději, víru, drama, oběť, lásku a touhu uskutečnit, co se zdá nemožným. Tento film ve mne zanechal velice silnou stopu, která jen tak nezmizí. Nejenže je pro mne, jakožto Ostravačku téma uhelných dolů velice blízké - takže vím a znám, jaký je život horníka - ale zároveň honba za "nesplnitelným" snem, je rovněž něco, co se mě osobně týká. Snímky jako OCTOBER SKY dávají lidem naději, že zázraky se dějí. Chce to jen věřit a mít odvahu a energii - i když vám ostatní hází klacky pod nohy. Zatnout zuby a jít dál...a pak se z horníka, můžete stát třeba i astronautem :) ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Doják jako sviň. October Sky reprezentuje to nejlepší z hollywoodské tvorby 90. let. Silné herecké obsazení (především duo Gyllenhaal Cooper), pevná režie a opravdu výborně napsaný scénář, který ukazuje všem nudným a vyprázdněným životopisným filmům, jak se mají adaptovat skutečné životní příběhy (míň opravdové pravdy = víc opravdového filmu). Životopisný příběh chlapce, který se zajímá o rakety tak v sobě najednou nese několik silných rovin. Problém života na malém městě, ze kterého pro nikoho není úniku a vidina let strávených na šachtě, bez jakékoliv naděje na život svůj vlastní. A především úžasně vybalancovaná rovina archetypálního "daddy issue", která si pro sebe uzme i dokonale dojemný závěr. Skvělý scénář dělá z napsaných postav opravdové lidi, dává jim plasticitu, kladné i záporné vlastnosti a divák má tak neuvěřitelně snadný přístup k prožití celého děje. Krásný film, který ve své pohádkové podobě mohl vzniknout jen ve sladkých devadesátkách. 9/10 ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Milý malý film, který nám cestou dojemného příběhu plného těch nejkrásnějších lidských vlastností, činů a charakterů připomene to, že každý má šanci stát se tím čím chce, jen musí vytrvat. Jenže tenhle vypravěčský kýč je podán tak zajímavým způsobem, že většinou budete chlapcům s raketou držet palce a zamačkávat slzy dojetí, než aby jste kroutili hlavou nad do očí bijícím patosem. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Pravé jméno otce hlavního hrdiny není John Hickam, ale Homer Hickam Sr. (rodo)
  • V knižní předloze je Homerovi čtrnáct let, ve filmu je mu sedmnáct. (rodo)
  • Uhelné městečko bylo postaveno pro účely filmování v lokaci Petros, v Tennessee (USA). (herr_carter)

Reklama

Reklama