Reklama

Reklama

Rhythmus 21

všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný / Experimentální
Německá říše, 1921, 3 min

Režie:

Hans Richter

Obsahy(1)

Curyšský abstraktní malíř Hans Richter vytvořil ve dvacátých letech sérii Rhytmus, která se pokoušela abstraktní umění převést do podoby filmu. Primitivní animační postup vycházel z malovaného základu kubistických tvarů. Svitková série nepatrně obměňovaných obrazů se skládala z roztodivně se měnících obdélníků a čtverců. Ofocené svitky se pak ve studiu Ufa proměňovaly do pohyblivých obrazců. První z nich vznikl údajně už v roce 1921, ale promítán byl až o rok později, proto je všeobecně za první abstraktní film považovaný OPUS I Waltera Ruttmanna. (Hwaelos)

(více)

Recenze (16)

Webb 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli tady byla nějaká spojitost obrazce s hudbou nebo jestli pohyb obrazců měl vyvolat určitý dojem, nicméně musím opět hodnotit stejně jako snímek "Opus I" a to těsně nad průměrem. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Neviem, či obdĺžniky vo filme boli symbolom/metaforou/metonýmiou alebo bohviečím všetkým premietacieho plátna a asi to ani nechcem vedieť. Skôr si Hans Richter poriadne zablbol a mňa to ako človeka, ktorý má k podobným tvarom slabosť (na škole ma bavila deskriptívna geometria a rád som ju doučoval) celkom oslovilo. Či to nazývať filmom, je asi úplne jedno. Ak je niečo experimentálne, tak sa k tomu predsa žiadne škatuľky nehodia. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru jde o názorného zástupce abstraktního umění, v historickém kontextu o důležitý snímek, ale divácky jde spíše o dosti odtažitý a nezáživný film. ()

Ilicka

všechny recenze uživatele

Já tomuhle druhu umění pravděpodobně nerozumím, pohybující se čtverečky ve mně nezanechaly žádné pocity. (bez hodnocení) ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Takýto druh filmom nemám rád. Snaha o vytvorenie pocitu cez geometrické útvary nie je zrovna ľahká úloha a Richter v nej bohužiaľ neuspel. Tie tri minúty sa vlečú neskutočne dlho. ()

mau 

všechny recenze uživatele

Pro milovníky abstraktního výtvarného umění, především Malevičova suprematismu jako stvořené.. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Pohybujúce sa hranoly vo mne nevyvolali veľmi pozitívne dojmy. Nebudem sa hrať na to že tam budem hľadať hlbší zmysel. Pretože je na milión percent isté že tu žiadny nie je. Aspoň keby ma vizuál trocha nadchol, ale nie.Aspoň keby sa tie hranoly pohybovali rýchlejšie a v závratnej rýchlosti by vyvolávali epileptický pocit zvrátenia, tak by som aspoň prižmúril oko.. s úcty k roku 1921- 2* ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Dost podobné Opusům od Waltera Ruttmana, až na to, že on to měl barevné (a taky to, jenom v prvním díle, nesmyslně natahoval na 10 minut). Ale přiznám se, na ty tři minuty mě to celkem bavilo. 3* ()

Jim_Beam 

všechny recenze uživatele

Čtverce a obdélníky, mizej a zase se objevujou, zvětšujou se a zmenšujou... Změna barev - čtverec na černou, pozadí na bílou - někdy kolem 3/4 filmu, možná ve 4/5 byla vážně efektní... Ale vzhledem k tomu, že děj byl krapet monotónní a nemám se moc čeho chytit, ve filmu hledám přece jen trochu něco jinýho, hvězdičkovat nebudu... A omlouvám se za prozrazení zápletky a děkuji Iggymu za odkaz v jeho komentáři... :) Po zhlédnutí podobně laděného Anémic cinéma přece jen přidávám hodnocení - 3*. ()

ŇY!!! 

všechny recenze uživatele

Animovaný abstraktní snímek Hanse Richtera, který často bývá srovnáván s Diagonální symfonií Vikinga Eggelinga. ()

Reklama

Reklama