Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Waldo je nadšený průkopník létání, vydělává si pořádáním vyhlídkových letů, jenže rostoucí konkurence ho nutí vymýšlet stále atraktivnější postupy. Při jednom z nich, jakési letecké revue však zahyne dívka jeho přítele a Waldo čelí nařčení z neúmyslného zabití. Vzápětí při předvádění letounu vlastní konstrukce zahyne jeho přítel a Waldo konsternovaný jeho smrtí udělá další malér, po němž má doživotně zakázáno létat. Se změněným jménem se objevuje mezi leteckými kaskadéry, kde se setkává s německým válečným esem a svým idolem Ernstem Kesslerem. (Robbi)

(více)

Recenze (59)

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Letadla, působivá evokace leteckých cirkusů 20. let, sympatický "rošťák za kniplem", tak proč ne pět hvězdiček? Protože film se nedokáže velice dlouho rozhodnout, co je vlastně za žánr. Retrokomedie nebo vážné drama o nevyhnutelném konci posedlosti? A když se rozhodne pro to druhé, začne tlačit na pilu tak vehementně, až to bolí. ()

Primavera 

všechny recenze uživatele

Kto má rád letectvo, príde si na svoje. Vo filme sa objaví aj legendárny nemecký stíhač "Rudý barón", takže obdivovatelia Richthofena si prídu na svoje. Ja som si prišla na svoje pri scéne, kedy pri leteckom nešťastí zahynie Waldov kamarát za okolností, ktoré dokazujú, že ľudská zvedavosť môže byť vražedná a ľudia radšej nechajú niekoho zahynúť, aby sa pobavili, než by sa ho snažili zachrániť z trosiek lietadla. Zas som si mohla zafilozofovať o tom, aké je ľudstvo vlastne poľutovaniahodné. No nemiluj takýto film! ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Inspirace kousky Báječní muži na létajících strojích a Na řvoucích strojích do Monte Carla je alespoň pro mě patrná. A tyhle formáty mě věru nebaví. Tady dominuje mladičký Redford, a pak už nic. Akrobatické scény mě neberou, souboj s Kesslerem jakbysmet. Když nemůžeš uhasit oheň, přilož! Solidní dabing z ČT, na Kavčích horách se po rozdělení televize na tyhle filmy houfně zaměřovali. A kolegyně Jinny to s tím uhořením trefila přesně. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Zpočátku průměrný úsměvný příběh z prostředí "Leteckého cirkusu", kde se majitel tohoto stánku s nebezpečnou atrakcí živí docela slušným způsobem na nebezpečném umění zkušených aviatiků. S přibližujícím se koncem snímku nabírá příběh na zajímavosti svým podtextem. Vyvrcholením nesporně zajímavého střetu dvou válečných pilotů znepřátelených armád (nyní již po mnoha letech po válce) je v podstatě dokončení jednoho, tenkrát ve válce, nedokončeného souboje. Tentokrát však v určitých mezích civilní slušnosti a ne "na život a na smrt". Všechna čest, salutuji tomuto scénáři a Robertu Redfordovi v roli "poblázněného" aviatika. ()

Udet 

všechny recenze uživatele

Příběh z počátků letectví a jeho průkopníků... Robert Redford v roli vysloužilého pilota z 1. světové války, který si po návratu domů vydělává na živobytí vyhlídkovými a akrobatickými lety. Letadla, donedávna pouhé vražedné stroje- jsou objevována pro zábavu, dopravu, film. Nadšenci z různých zemí a společenských vrstev kteří mají jedno společné- vášen¨ pro létání. Skvělý snímek plný burácení leteckých motorů, vůně benzínu a odvážných mužů na archaických letounech. ..a malá perlička na závěr- filmové německé eso Ernst Kessler je až neskutečně podobné esu skutečnému, pilotovi par excellance- Ernstu Udetovi..! ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo v Elginu a v San Antoniu. Některé letecké záběry pak byly pořízeny nad Floridou. (Terva)
  • Když Waldo Pepper zkouší chodit po křídlech a vylézá z kabiny, na prvním záběru má kalhoty šedé, na druhém záběru jsou černé a na dalším zase šedé. (Terva)
  • Postava Ernsta Kesslera (Bo Brundin) je inspirována německým stíhacím esem Ernstem Udetem. (Agent frog)

Reklama

Reklama