Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi námi žijí i Jiní, vyvolená kasta stoupenců sil Světla a Tmy, kteří magickou sílu těží z lidské energie. Její používání upravuje Dohoda, kontrolovaná Inkvizicí. V souladu s ní každé dobro musí být vyváženo zlem. Síly Tmy brání právo na neomezenou svobodu lidských činů a pravdu o kruté realitě, síly Světla neustále zvažují, zda svými skutky nevyvolají stupňování nežádoucích následků. Aby se nevymkly zavedenému řádu, vydávají i licence upírům, sajícím lidskou krev. Svou misi realizují Hlídky Světla a Tmy rafinovanou kombinací zásahů a v konstelacích, které připomínají souboje práva se zločinem či rejdy rozvědek. Nerozhodné výsledky jejich permanentní konfrontace pak připomínají situaci světa s jeho neutuchajícími konflikty a nejistotami, zmatením mravních hodnot. Atraktivní způsob zpracování oslovuje zejména mladé hlediště. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (530)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Rusové si hrají na písečku, pokukují přitom po výtvorech Američanů či Novozélanďanů a jejich výsledné dílo se tomu v základech dost podobá. Jenomže je navíc jaksi méně uhlazené, špinavější, ostřejší a samotný pohled na něj vyvolá dosti rozporuplné reakce. Timur Bekmabetov se bez jakýchkoliv skrupulí vyžívá ve všech hračičkách, které jsou momentálně na filmařském poli k mání. Zrychlovaná a zpomalovaná kamera, která navíc všechno snímá přes temné filtry, fašisticky rychlý střih, za který epileptici zaplatí záchvatem a před ostrým hudebním doprovodem plným burácejících samplů by pokorně sklonili hlavu i pánové z Media Ventures. Jenomže scénář (ač je jeho námět jakkoliv originální) chvílemi silně postrádá hlavu a patu, vzájemné vazby mezi postavami často nemají ani základ logiky a jako celek působí nesmírně chaoticky, což při výše zmíněném stylu vyprávění zmate i toho nejpozornějšího diváka. A jako poslední hřebík do rakve je dle mého to, že chvílemi je to vlastně nesmírná nuda a že ty dvě hodiny jsou možná trochu moc. Ač je počet hlavních postav vcelku omezený, jediný kdo opravdu za něco stojí je hlavní hrdina Anton, který ač má něco do sebe, dokáže i on diváka řádně zmást ve stylu „co to sakra dělá?“. Ale, ač dávám průměrné hodnocení, je to spíš proto, že to všechno působí nějak „divně“ (a taky proto nedokážu pochopit, jak by mohla fungovat myšlenka panslavismu, když mají naši východní bratři úplně jiné vnímání). Ale on se nám pan režisér do druhého dílu (který budu napjatě očekávat) polepší a bude to mnohem stravitelnější, než tento kousek. Charašó? ()

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

Říkala jsem si, že současný ruský film mám ráda. Jenže tento současný ruský film se sice odehrává v Moskvě a hrají v něm ruští herce, leč vypadá úplně stejně jako všechny ty hollywodské filmy pro nàctileté, které spolehlivě opakují jedno otřepané klišé za druhým. Ti zlí jsou vlastně upíři a ti hodní se od nich liší tím, že pijí krev sofistikovaněji, z termosky. Je to fantasy od tvůrců bez fantazie pro obdobně laděnou cílovou skupinu. Po celý film mi bylo naprosto jedno, zda zvítězí síly temna, nebo ty od světla. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jako videoklip skvělé, ale kromě opravdu dobře udělaného úvodního souboje s upírem a animované sekvence o prokleté dívce je to proti knížce ořezané a trochu zmatečně vyprávěné (i když mi orientace v ději problém nedělala). Ale oproti deňákům, které považuji za nejlepší část knižní série a naopak za vyloženě slabý film, je to docela slušné. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

přiznám se bez mučení, že tehle překombinovaný příběh jsem dost dobře nepobral... maníci v brejlích s baterkama a vytuněnejma sanitkama, barevný obrázky s technickýma zpomalovačkama a vránama jsou na celej film trochu málo... je to děsně kůl, ale neméně hloupý. jedním okem tam, druhým ven. dokoukal jsem to před 5 minutama a už jsem půlku zapomněl. naštěstí. 40% ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Rozhodně je to vizuálně nabušené, ale..Celé je to hodně divné. Příběh se točí ve spoustě dějových částech a okolo nepřehledného množství postav. Příde mi, že tady trochu vyhrála forma nad obsahem. Noční hlídka se mi jinak rozhodně líbila, jen vám neřeknu tak úplně proč.Nakonec mě taky mrzí, že podobné filmy netočíme i u nás... ()

Galerie (130)

Zajímavosti (11)

  • Anton Goroděckij (Konstantin Khabenskiy) je ve filmu vykreslen jako upír, pije krev a má upíří zuby. V knize je pouze mágem nižší kategorie. (Idoviren)
  • Od režiséra Timura Bekmambetova jsme u nás před Denní hlídkou mohli vidět svérázný historický film Gladiatrix (2001). Doma ale byl už dávno hvězdou, protože má za sebou stovky videoklipů a reklam, za což získal pověst ruského Ridley Scotta. (imro)
  • Film vznikl podle stejnojmenného prvního dílu i u nás známé úspěšné série pěti knih Sergeje Lukyanenka. Pokračováními jsou „Denní hlídka“, "Šerá hlídka", "Temná hlídka" a "Poslední hlídka". Tyto knihy, kterých se jen v Rusku prodalo téměř 3 miliony výtisku, budou též zfilmovany a mluví se i o americkém remaku. (imro)

Související novinky

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

21.08.2013

To je rozhodně odvážná představa. Studio MGM se už nějakou dobu ohání plány natočit novou verzi Ben-Hura. Nepůjde však o remake slavného filmu z roku 1959 (těžko můžete překonat totální klasiku,… (více)

Timur Bekmambetov v Hollywoodu

Timur Bekmambetov v Hollywoodu

09.12.2005

Ruský režisér Timur Bekmambetov si získal velmi příznivé ohlasy za svou drsnou sci-fi Noční hlídka. Ta posbírala, kromě řady pozitivních kritik, několika ocenění, $15 mil. i smutný statut… (více)

Reklama

Reklama