Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (9)

Svět podle Prota

Svět podle Prota (2001)

Skvělé duo Mark a Prot - symfonie vtipných, napínavých a místy i opravdu chytrých dialogů. Obyčejně je pro mne scifi film masáží mé fantazie a ospravedlňováním nekonečných technických nedokonalostí. Tento snímek však plyne klidně a vše je velmi příjemně objasněno - a já jsem mohl jen spokojeně přikyvovat a vnímat hudbu a barvy. Tento doplněk mne totiž na filmu uchvátil - podklad, který tvoří scénář, herecké výkony, režie.. je dobrý, ale jakmile je vše dokresleno tím všudypřítomným slunečním svitem a hudbou E. Shearmura, která připomíná odlesky diskokoule, můžeme mluvit o dokonalosti. A na závěr pár slov ke scénáři - nedejte na kritiku, je tak vyvážený, aby zaujal a přitom zanechal dlouhou stopu v divákovi.

Odplata

Odplata (1999)

Krutá extáze v barvách modré šedi. Gibson si ve filmech rád nechává ubližovat ("I got hammered"), a ještě radši ubližuje ostatním ("Shut up. I cured you"). Někdy už je ale ve filmech s ním těch stříkanců krve a křiku moc - to ovšem neplatí pro tento snímek, tady je toho tak akorát -). Celé to zabarvení připomíná staré gangstersky, příjemně ladí k zásadovosti Portera a k špinavým ulicím města. Je pravda, že to není zrovna šložitý snímek . Ale ne všechno musí být složité.

Lost Highway

Lost Highway (1997)

Lynch ale umí pokroutit realitu -) K přijetí tohoto filmu je potřeba nesnažit se pochopit surrealismus v jeho ryzí podobě. Tak jako u některých filmů obdivuji fantazii lidí, kteří tvořili kostýmy a kulisy, hudbu nebo běhali s kamerou, u Lost Highway obdivuji scénář a režii, jakožto výplody těch nejdivočejších fantazií. Ty dvě nebo tři presmyčky času a děje jsou dobrým nápadem (i když určitě ne inovativním), ale teprv ve spojení s Lynchovými obrazy (rudých závěsů, rtů, oboupohlavního zla, kouře nebo sexu), Pullmanovým číslem na sax a neskutečnou řadou alegorií dostává tenhle film neuvěřitelně přitažlivý výraz. A co se pod tím výrazem opravdu schovává? To už záleží jenom na divákovi, který film sleduje.

Pátý element

Pátý element (1997)

Jen samé klady! Masky - občas tak směšně nemotorné, což spolu s groteskně nechutným záporňákem skvěle podtrhává hudbu. Hudba - přestožě místy až přespříliš podmanivá, tak originální a umocňující realističnost budoucnosti. Kulisy - reálně nefungující nesmysly, rozprašovač humoru pro dialogy. Do dialogů skvěle sedí Bruce a jeho uřvaný/drsný způsob komunikace, stejně jako Millina holčičkovost/děvkovost. Všechno tohle doprovází téměř Brazilská či Runnerovská barevnost. Tuhle mandalu si pak nikdo nedovolí rozfoukat -) Dvě linie filmu, obě tak nabité a svižné, mne už dobrých pár let nenechávají klidně spát -)

Klub rváčů

Klub rváčů (1999)

Tenhle film nabudil tolik nedorostlých chlapců, aby se šli rvát do blízkého lesíka, že už jen proto je potřeba ho hodnotit jako kultovní -). Tenhle film přes svou dokonalost bravůrně ukazoval fiktivní náboženství moderní doby a pudů, mužství a lásky -) Skvělý scénář, skvělá režie, Hudba není podmanivá, což je také dobře. Pittova velká role rváče, skvělý humor,.. musíš vidět!