Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi námi žijí i Jiní, vyvolená kasta stoupenců sil Světla a Tmy, kteří magickou sílu těží z lidské energie. Její používání upravuje Dohoda, kontrolovaná Inkvizicí. V souladu s ní každé dobro musí být vyváženo zlem. Síly Tmy brání právo na neomezenou svobodu lidských činů a pravdu o kruté realitě, síly Světla neustále zvažují, zda svými skutky nevyvolají stupňování nežádoucích následků. Aby se nevymkly zavedenému řádu, vydávají i licence upírům, sajícím lidskou krev. Svou misi realizují Hlídky Světla a Tmy rafinovanou kombinací zásahů a v konstelacích, které připomínají souboje práva se zločinem či rejdy rozvědek. Nerozhodné výsledky jejich permanentní konfrontace pak připomínají situaci světa s jeho neutuchajícími konflikty a nejistotami, zmatením mravních hodnot. Atraktivní způsob zpracování oslovuje zejména mladé hlediště. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (530)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Velice rozporuplná záležitost. Na jednu stranu je Noční hlídka šílený, nepřehledný, zmatený, naspeedovaný fetiš a bordel pro nejotrlejší diváky, na stranu druhou člověk musí smeknout před ruským režisérem Bekmambetovem, protože tolik režijních a vizuálních nápadů/fines se málokdy v jednom filmu vidí. Povedlo se mu tam nacpat snad úplně všechno co současná moderní hi-tech kinematografie může nabídnout. Přirovnal bych to k dortu od Pejska a Kočičky s tím rozdílem, že tenhle není úplně tragický. Jen trošku poupravit přísady (scénář, mytologie) a šmakoval by maximálně. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Oproti knize strašně nevyrovnaé, zmatené a zjednodušené ne vždy ku prospěchu věci. Líbí se mi civilní herecké typy v hlavních rolích, dobře udělané komorní scény (fajn dialogy, sem tam vtípek), atmosféra temné Moskvy... O dost horší je to s vizuální stránkou, která se odehrává v duchu "dej Rusovi peníze, borščem se ti odmění". Příšerná hatlamanina hypermoderních efektů a kamerových triků pajcnutá s nesmyslnými zrychlovačkami vyznívá mnohy až (tragi)komicky a naprosto zabíjí atmosféru. Nechtěně to působí dost amatérsky a béčkově. Akční sekvence, které měly být vizuálním vrcholem, jsou tím pádem tuhé, studené, bez chuti a bez zápachu. Příběh naprosto postrádá gradaci a nějakou stavbu, vše se děje v podivně chaotickém spěchu, u ničeho se kamera nezastaví tak dlouho, aby si divák vytvořil přehled. Přesto je pár scén pěkně trefených, herecké podání uspokojivé (líbily se mi všechny ústřední postavy), hudba je ucházející a ta ruská touha být zápaďácky cool má něco do sebe. Váhám mezi dvoj a tříhvězdím, z úcty k předloze zaokrouhluju výš. ()

Reklama

Faye 

všechny recenze uživatele

.. „„Věčná bitva mezi Temnotou a Světlem, krutá, vyrovnaná, bez vítězů a poražených. Bude trvat až dokud se neobjeví člověk předurčený k tomu stát se "Velkým" Jestli se přidá na stranu Světla, Světlo zvítězí. Ale Ti co znají proroctví vědí, že si vybere Temnotu. Lehčí je uhasit světlo, než rozptýlit Temnotu.“ Upíři, čarodějnice, Denní hlídka, Noční Hlídka, lidé s kletbou a to vše v Moskvě. Tak na to jsem byla vážně zvědavá a s překvapením musím konstatovat, že se mi ten zmatek líbil i když jsem se v něm občas ztrácela. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Na filmové adaptace knižních sci-fi předloh jsem se vždy rád díval. Night Watch mě dost překvapilo jak po filmařské tak i příběhové stránce. Ruská novodobá produkce, která je rozhodně jiná než Hollywoodská a divák si na ni musí chvilku zvykat. Night Watch je nestandardní a divák na to musí brát ohled. Po celou dobu sledování filmu jsem musel myslet na "Mrazíka" , ale to byl asi jen paradox. Akční scény byly dost dobře vychytané a starý náklaďák na nitro neměl chybu. Celková kvalita dost kolísala, lepší scéna střídala horší a stejně tomu bylo i u příběhu. Když jsem si zde četl pochvalné recenze a Noční Hlídka byla přirovnávána k mixů Blada a Matrixu, čekal jsem celkem hodně Akce -> kulek a krve, . . . Akci jsem dostal to ano, byla jiná . . ostatně jako celý film, ale dobrá, sice se nestřílelo ani se nikdo neoháněl katanou, ale baterka má taky něco do sebe. Film je hodně originální, nápaditý, stylový a také občasně vizuálně úžasný, příběhová linie pro mě byla chaotická, hudba byla dobře vybraná. Nočnoj dozor si určitě zaslouží pozornost a jeho pokračování také Dněvnoj dozor. Slabší 4*. 65 % ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Po osmi letech jsem film viděla znovu, bohužel hned po přečtení knihy, a tak to na mě nemělo takový dopad, jako když jsem to viděla prvně. Přesto je to pořád film, na který se dá dívat a ukazuje zase něco Jiného. Jak jsem si tak četla svůj puberťácký komentář z „té“ doby, tak jsem si říkala, že jsem byla pěkná blbka, když jsem tak jednoduše vyspoilerovala věc, která jde sice odhadnout, ale dělat by se to nemělo. A proto píšu tenhle úvod. Pozor, následuje puberťácký výlev a spoiler. Film mi nedovoloval moc přemýšlet, proč se to a to děje, jelikož se neustále dělo něco dalšího. Nevadilo mi to, naopak se mi tento "styl" zalíbil ... Nejlepší zážitek pro mě byl konec, kdy se Anton dozvěděl, že Jegor je jeho syn, proč Zavulon hrál Playstation a co s tím vším má společného upírka se znetvořeným obličejem. Utvoření celkového pohledu na film když začaly titulky, mi zanechal na tváři zamyšlený výraz a to se mi líbí. :-) Prostě zajímavě vyjádřený ruský pohled na soboj mezi Dobrem a Zlem. Pane Lukjaněnko, jdu si vás přečíst! ()

Galerie (130)

Zajímavosti (11)

  • Snímek stál 4,2 mil. dolarů a jenom tržby v Rusku byly 464 206 725 rublů, což je asi 16,2 mil. dolarů. (imro)
  • Film vznikl podle stejnojmenného prvního dílu i u nás známé úspěšné série pěti knih Sergeje Lukyanenka. Pokračováními jsou „Denní hlídka“, "Šerá hlídka", "Temná hlídka" a "Poslední hlídka". Tyto knihy, kterých se jen v Rusku prodalo téměř 3 miliony výtisku, budou též zfilmovany a mluví se i o americkém remaku. (imro)

Související novinky

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

21.08.2013

To je rozhodně odvážná představa. Studio MGM se už nějakou dobu ohání plány natočit novou verzi Ben-Hura. Nepůjde však o remake slavného filmu z roku 1959 (těžko můžete překonat totální klasiku,… (více)

Timur Bekmambetov v Hollywoodu

Timur Bekmambetov v Hollywoodu

09.12.2005

Ruský režisér Timur Bekmambetov si získal velmi příznivé ohlasy za svou drsnou sci-fi Noční hlídka. Ta posbírala, kromě řady pozitivních kritik, několika ocenění, $15 mil. i smutný statut… (více)

Reklama

Reklama