Plakáty
Pilot Jake Barnes se po smrti své ženy odstěhuje i se synem a dcerou na Aljašku. Když se jeho letadlo posléze ztratí v bouři, vydají se ho děti hledat na vlastní pěst. V následujících dobrodružstvích jim vydatně pomůže lední medvídě, které zachrání před pytláky.
Jake Barnes po smrti manželky opustil Chicago a s oběma dětmi – starším Seanem a mladší Jessie – odešel do Quincy na Aljašku. Je pilot, létal s velkými dopravními letouny, teď ale dopravuje poštu a zásoby v malém lehkém letadle. Zatímto Jessie se s domorodým kamarádem Chipem projíždí na kanoi a užívá si krásné přírody, její bratr Sean by byl nejraději zpět v Chicagu. Nelíbí se mu tady a otci dokonce vyhrožuje, že se vrátí na kontinent. Když jednou musí Jake za špatného počasí letět k nemocnému, dcera Jessie s ním jako obvykle zůstává v radiovém spojení. V téže době se vydává na lov jistý Colin Perry s pilotem Koontzem. Brzy se jim podaří zastřelit samici ledního medvěda – což je přísně zakázané. Zůstane po ní mládě. I to muži chytí a Perry se je chystá prodat za velké peníze Číňanům. Jake se dostane do prudké bouře a nakonec letadlo spadne: zůstane viset v nebezpečné poloze na skále. Záchranné práce se sice ihned rozbíhají, ale bezvýsledně. Přestože měl Jake nejprve namířeno k Ďáblovu palci, špatné počasí ho možná přimělo změnit směr a není tedy jasné, kde přesně je. Sean je netrpělivý, zdá se mu, že záchranáři nedělají pro jeho otce vše. Nakonec se vypraví hledat ho sám a Jessie se k němu přes jeho protesty připojí. Děti musí sjet peřeje a pak pokračují pěšky. Narazí na tábor pytláků, kde najdou kůži zabité medvědice a mládě zavřené ve velkém sudu. Bez váhání je pustí na svobodu a snaží se co nejrychleji zmizet. Medvídě, kterému začne Sean posléze říkat Cubby, je od té chvíle neúnavně následuje...
Po smrti manželky sa Jake Barnes so svojimi deťmi, Seanom a Jessie, presťahoval na Aljašku. Bývalý pilot sa dnes živí doručovaním toaletného papiera po nehostinných kopcoch. Počas mimoriadnej dodávky počas búrky sa jeho lietadlo zrúti kdesi v kopcoch a Jake je nezvestný. Sean a Jessie však majú pocit, že úrady sa dostatočne nestarajú o urýchlenú pomoc, rozhodnú sa celú záležitosť prevziať do vlastných rúk. Pre oboch sa začína jedno veľké dobrodružstvo... (oficiální text distributora)
gouryella
Prumerny dobrodruzny snimek, kery zaujme predevsim nadhernou neokoukanou prirodou a prijemnym vykonem tehdy jeste hodne mlade Thory Birch.(28.7.2002)
Dobrodružstvo odohrávajúce sa v divokej Aljaške mohlo byť mierne strhujúcejšie, či už po príbehovej ale i strihovej stránke je tam dosť cítiť určitá nekompabilita, moc tu k lepšiemu dojmu urobí krásna scenéria a ten ľadový medveď. ║Rozpočet $23miliónov║Tržby USA $11,829,959║Tržby Celosvetovo $13,200,000║ /50%/(20.4.2006)
tron
"Už si niekedy počul výraz ´hypotermia´?“ Komentár obsahuje spoilery. ALJAŠKU si vždy pozriem rád znova, hoci je taká podpriemerná. A pritom nemusela byť. A v tom je pointa: kebyže sa režisér a scenáristi sústredia na dospelého diváka, mohli sme mať dočinenia s pôsobivým aljašským dobrodružstvom s psychologickým pozadím. Stačilo, keby bol otec od začiatku mŕtvy a deti (Thora Birchová a Vincent Kartheiser) hľadali jeho mŕtvolu; snímka by získala fatálne horkastú príchuť predčasného dospievania typu PRI MNE STOJ!. Takto je to len rozprávka s nakoniec šťastne dojímavo vyslobodeným oteckom... Ale prečo plakať nad rozliatym mliekom, máme čo máme – nič výnimočné. Načo je komu dobrá úchvatná výprava a podarený medveď, keď je snímka tvorcami ponižovaná hlúpymi a zbytočnými vedľajšími rovinami (pytliaka nedokázal kvalitne zahrať ani Charlton Heston, režisérov otec) a prílišným sústredením sa na detského diváka?(5.12.2004)
genetique
Úplne klasické, príjemné a miestami dokonca aj napínavé rodinné dobrodružstvo s krásnou scenériou aljašskej prírody. 55%.(1.4.2006)
BioGrower
"Nasleduj medveďa." Podobných "aljašských" dobrodružných filmov je, povedzme, neúrekom, tento Hestonov počin s príznačným názvom Aljaška patrí, myslím, medzi tie vydarenejšie. Prostredie je nádherné, herci "včetne" mladučkej Thory Birch, či oscarového pytliaka Charltona Hestona vskutku príjemní, a hoci je to skôr rodinný ako dobrodružný film, občas podobná ľahká rodinná zábavka nezaškodí. A prirodzene nesmie chýbať ani typický americký "happyend". Na víkendové, prípadne sviatočné poobedie viac než vhodné.(21.3.2008)
Crocuta
Snímek plný klišé a stupidit, ilustrující představu některých filmařů, že film rodinný = film blbý. Hvězdička jen za přírodu. Ovšem jeden unikát "Aljaška" obsahuje - lední medvídě - záchranáře, před jehož snaživostí a dovednostmi blednou i tak proslulá jména jako Goro, Skippy nebo komisař Rex.(28.9.2010)
Orlau32
Velmi pěkný film hlavně díky nádherné přírodě Aljašky. Dobrodružný film pro starší děti s nádherným roztomilým ledním medvídětem, které "zlikviduje " dva lovce-lumpy, kteří jenom chráněné přírodě škodí.(16.12.2007)
sidzej
Zrucne natocene rodinne dobrodruzstvo s uzasnou prirodnou sceneriou, dobrou hudbou a skvelou kamerou. Pribehovo ci herecky je to uz slabsie ale v ramci zanru stale nadpriemer.(16.2.2010)
E..
Šooneee, Šooneee, bože! Prostředek filmu jsem prospala a jediný, co mě mrzí je, jak méďa háže sníh:) V tomhle filmu nečekejte víc než stupidní děj, stupidní herce, stupidní dialogy a nesmrtelný pády. Jedna hvězda za méďu:)(21.2.2011)
Jaňo
90%ná trapošina s hláškami ako: "Nasleduj medveďa" alebo "Nikdy sa nevzdávaj." Potrebujete počuť viac???(21.3.2008)
haushinkaa
Nádherná příroda, příjemná hudba a úžasný medvídek. Nic víc, nic míň.(19.2.2011)
Kurčatow
Vlastně ani nechápu, proč jsem u toho zabil 2 hodiny času... Bylo to dost dementní i na americký rodinný dobrodružný film.(15.12.2007)
horacko
Typicky americky film so stastnym koncom, ktory bol isty uz po prvych 20 minutach. Nic nove mi ten film neponukol....iba obycajny typicky happy end a ubohe dialogy typu nikdy sa nevzdavaj...nevideli sme to uz snad tisic krat? Ta jedna hviezdicka je tam snad len kvoli tej krasnej prirode v Alijaske.(22.2.2009)
lskala
Cliffhanger pro děti. Klišé a patos jako symbol výchovy... Jedna hvězdička za pár epických horských záběrů a solidní hudbu. 35% - 2**(28.9.2010)
AngelusCZ
Viděl sem to v televizy a to jen proto že tam hraje herec z Angela. Ovšem to co tam herci předváděli bylo katastrofální. Herci vypadají neprofesionálně.Strašná hudba.Děj je o ničem. Hvězdu za velmi pěknou přírodu jinak hrůza!!!(13.5.2011)
Luqi
Aj som chcel dať 3 hviezdičky. Napriek tomu, že dospelí z toho asi moc nemajú, keďže príbeh ja strašne naivný ale vravel som si, že je to predsa len film určený viac pre pre deti. Ale potom, na konci, prišiel ten medveď jednu zožral. Veru ten záver asi nemohli natočiť trápnejšie................ Inak pochvala za ten splav. Paradoxne najťažšie scény a v porovnaní so zbytkom filmu natočené najlepšie..............(6.2.2010)
Honzíno
Věř medvědovi! Chvíli sníh, chvíli tráva. Všechno tu známe, ale že na týhle velký řece jsou peřeje jako kráva, jsem nikdy neslyšel, taťka zaparkuje s hydroplánem na špičce skály. Tolik logických (zbytečně!) bot ve slibném rodinném námětu zamrzí.(19.2.2011)
klúčik
Film - nič moc, ale príroda prekrásna 30%.(25.12.2008)
AD P
Detska rozpravka, ktorej vsak hodne napomaha krasna Aljasska priroda.(23.5.2010)
Odpadlik
Celkem naivní, běžný příběh "přemoudřelé děti musí zachránit tatínka", ale za krásnou krajinu, kam bych se hned vydal, dávám tři hvězdičky.(30.12.2008)