Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době korejské války se láska Američana a Japonky střetává s předsudky a nedorozuměními v důsledku jejich rozdílného kulturního původu.  Hluboce propracované drama Sayonara se odehrává v Japonsku během Korejské války. Na dovolené se major americké armády Joe Kelly (Red Buttons) zamiluje do japonské dívky Katsumi (Miyoshi Umeki). Kvůli oficiální politice armády, která zakazuje sňatky mezi různými rasami, musí Kelly čelit vojenskému soudu. Jeho nejlepší přítel, letecké eso major Lloyd Gruver (Marlon Brando), se mu sňatek pokouší vymluvit, aby si jím „nezkazil“ život. Sám Gruver si má vzít dceru generála Webstera (Patricia Owens). Nakonec však Gruver přemůže své předsudky a souhlasí, že bude Kellyho svědek. Ještě později se ovšem Gruver zamiluje do krásné tanečnice jménem Hana-ogi (Miiko Taka). Obojí vyvolá prudkou odezvu ze strany americké armády a vojáci se musejí vrátit zpět do vlasti bez svých japonských manželek. Kelly své odloučení od Katsumi nemůže snést a oba spáchají sebevraždu... Snímek byl nominován na deset Oscarů, z nichž získal pět, např. v kategorii Nejlepší herec ve vedlejší roli (Red Buttons, jehož skomírající kariéra tak získala nový impuls) a Nejlepší herečka ve vedlejší roli (Miyoshi Umeki). Za zmínku také stojí, že pod japonským make-upem, v roli herce japonského divadla kabuki, se skrývá Ricardo Montalban. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Mol 

všechny recenze uživatele

Na netu kolujou český titulky, který nejsou nic moc. Dělal jsem je totiž já. Mno a když se k tomu nikdo jinej neměl a já jsem fanda Branda, tak nechci slyšet remcání. Film jsem viděl dá se říct tisíckrát při tom překladu takže, když jsem si ho pouštěl konečně v kuse s těma titulkama, tak už se pro mě nekonalo žádný překvapení na konec :D ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Marlon Brando prost nedokáže zklamat, i když je jasné, že v jeho podání asi nepůjde o klasickou romanci. Naopak v centru dění je téma rasové odlišnosti a skryté - i ne moc skryté - nenávisti, která je dána historickými událostmi. I když je film na první pohled hollywoodský, má téma, které je hlubší, ač je zvládnuto lehce povrchně. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Krásný snímek s romantickými prvky na pozadí válečného konfliktu. Slušnému hereckému obsazení vévodí v titulní roli Marlon Brando, jenž podává překvapivě silný výkon. I díky němu se pak divák snáze ztotožní s problémem, vyvstalým ze zápletky a udržuje se v napětí, jak to celé skončí. Na své si u tohoto snímku přijdou ale nejen milovníci romantiky, byť ta má v tomhle filmu své nezastupitelné místo. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Krasny romanticky film o laske on + ona, pricom ide o Druhu Svetovu Vojnu a laska medzi rasami su zakazane, manzelstvo detto. Preto sa dvojka Red Buttons - Miyoshi Umeki musi schadzat potajomky a tak, aby ich ludia nevideli, alebo videli co najmenej. Jemu sa jeho velku lasku snazi vyhovorit letecke eso v podani Marlona Brando. Okrem Branda som tu videl aj Jamesa Garnera a Patriciu Owens. Dialogy su na urovni, kulisy tiez, potesia nadherne exteriery. 89 % ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Major (Marlon Brando) a jeho přítel (Red Buttons) jsou američtí důstojníci, kteří jsou několik let po druhé světové válce v Japonsku perzekuováni armádou za lásku k japonským dívkám. Přes spoustu filmových Oscarů i Zlatých glóbů a dalších ocenění angažované téma filmu dosti zestárlo, jen kvalitní herecké výkony zůstaly. Tempo filmu je však hodně pomalé: Marlon se baví 10 minut s přítelkyní, pak jsou po dobu pár minut v divadle, nebo pro změnu konverzuje s rodiči přítlekyně, jindy má monolog k Japonce... Snímek, kdy se musíte vžít do japonského způsobu života. Film, který mne nijak zvlášť nenadchnul. Trailer: http://www.videodetective.com/movies/SAYONARA/trailer/P00208203.htm ()

Galerie (32)

Zajímavosti (8)

  • Miiko Taka, Miyoshi Umeki a James Stacy v tomto filmu debutovali. (Pumiiix)
  • Slovo Sayonara, které je v názvu filmu i jím film končí, je japonský výraz pro rozloučení. (hendrich6)

Reklama

Reklama