foto

Rock Hudson

  • nar. 17.11.1925
    Winnetka, Illinois, USA
  • zem. 2.10.1985 (59 let)
    Beverly Hills, Los Angeles, California, USA

Biografie

Jedna z posledních velkých filmových hvězd, jež se zrodila ze studiového systému. Dřívější listonoš, mechanik a řidič nákladních aut se rozhodl prorazit do filmu plně spoléhaje na svůj vzhled. Původním jménem byl sice Roy Scherer, ale lovec talentů Henry Wilson pro něj vymyslel kombinací zeměpisných názvů Rock of Gibraltar a Hudson River jméno nové. Po první maličké roličce ve FIGHTER SQUADRON(1948) Warner Bros zakotvil u Universal-Internatinal. Bral hodiny hraní, přednesu, jízdy na koni, šermu a zpěvu. Učil se, jak nejúčinněji a nejspolehlivěji zapůsobit na filmové publikum. Objevoval se co nejvíce na veřejnosti a pózoval mnoha fotografům, díky čemuž se jeho tvář objevovala v bulvárním tisku ještě dříve, než si vůbec zahrál ve svém prvním filmu Universal International UNDERTOW (1949).

Přes naprostou hereckou nezkušenost naráz prorazil vedlejšími rolemi v ONE WAY STREET, WINCHERSTER '73, PEGGY, THE DESERT HAWK(vše 1950), THE FAT MAN, AIR CADET, TOMAHAWK, IRON MAN, BRIGHT VICTORY(vše 1951),U ŘEKY, HERE COME THE NELSONS(oba 1952), dříve než dostal svoji první hlavní roli ve SCARLET ANGEL(1952), westernu se skromným rozpočtem, v němž si zahrál protějška Yvonne De Carlo. Po několika dalších vedlejších rolích se předvedl v důležitějších úlohách ve filmech jako THE GOLDEN BLADE, BACK TO GOD'S COUNTRY(oba 1954). Poté už získal roli, která ho natrvalo proslavila, když ztvárnil opileckého kovboje, jenž se stane uznávaným lékařem, v remaku hitu z roku 1935 MAGNIFICENT OBSESSION (1954). Dočkal se svých doposud nejlepších kritik a samotný film se stejně jako originál potkal s obrovským kasovním úspěchem.

Hudson pokračoval ve své slibně rozjeté kariéře po celá padesátá léta velkorozpočtovými filmy Universal-International, střídaje akční žánr s melodramatickými "soap operami". Jeho nejvýznamnějšími snímky z těchto kategorií byly: BENGAL BRIGADE (1954), CAPTAIN LIGHTFOOT, ONE DESIRE, ALL THAT HEAVEN ALLOWS (vše 1955), NEVER SAY GOODBYE, BATTLE HYMN, PSANÉ VE VĚTRU, FOUR GIRLS IN TOWN (vše 1956), THE TARNISHED ANGELS (1957), TWILIGHT FOR THE GODS (1958) a THIS EARTH IS MINE (1959). Dostával to nejlepší, co mohla Universal-International nabídnout, přesto si z této doby pamatujeme především role, jež ztvárnil jako propůjčený jiným společnostem. George Stevens ho obsadil do role individualistického velkostatkáře Bicka Benedicta ve velkolepé adaptaci románu Edny Ferber OBR, za níž získal svoji "jedinou" nominaci na oscara. Zahrál si tu partnera Elizabeth Taylor, se kterou uzavřel celoživotní přátelství. David O. Selznick si ho pak vybral do role sanitního řidiče ve zpracování Hemingwayova románu SBOHEM, ARMÁDO (1957).

Zpátky v Universal zahájil Hudson novou fázi své kariéry komedií PILLOW TALK (1959) s Doris Day, kde se vypořádal s nově nastoupeným trendem odvážnějších, čím dál tím více rozpustilých filmů. Většinu šedesátých let strávil u Universal a zahrál si mimo jiné v THE LAST SUNSET, COME SEPTEMBER, LOVER COME BACK (vše 1961), THE SPIRAL ROAD (1962), A GATHERING OF EAGLES (1963), MAN'S ME NO FLOWERS (1964), A VERY SPECIAL FAVOR (1965), BLINDFOLD (1966) a TOBRUK (1967). Řídké herecké výlety mimo Universal v tomto období představují psychologický thriller Johna Frankenheimera SECONDS (1966), napínavé drama ze studené války, odehrávající se v Arktidě ICE STATION ZEBRA (1968) - jeden z nejlepších Hudsonových filmů vůbec, a western z doby občanské války THE UNDEFEATED (1969), v němž si Hudson zahrál s Johnem Waynem.

Sedmdesátá léta přinesla krach studiového systému a zároveň pokles Hudsonovy popularity. Objevil se např. v neúspěšném DARLING LILI (1970), HNÍZDĚ (1970), černé komedii PRETTY MAIDS ALL IN A ROW (1971), SHATDOWN (1973), EMBRYO (1976), AVELANCHE (1978), se svými blízkými spolupracovníky Elizabeth Taylor, Tony Curtisem a Kim Novak v ROZBITÉM ZRCADLE (1980) a v THE AMBASSADOR (1984). Teď se však už více soustředil na svoji televizní činnost, především na roli v populárním seriálu "MCMILLAN AND WIFE" (1971-77). Zahrál si ve spoustě televizních filmů a hostoval i ve veleúspěšné "DYNASTII".Ve svých posledních filmech vypadal Rock čím dál tím více unaveně a vyzáble. V této době totiž již bojoval s AIDS a v roce 1985 prohrál. Avšak dříve než zemřel, Hudson vystoupil na veřejnost s detaily nemoci a toho, jak k ní přišel. Až teď se celý svět dozvěděl šokující novinu: Rock Hudson, idol všech ženských srdcí, byl ve skutečnosti tajným homosexuálem a jeho dřívější manželství bylo pouze pragmatickým svazkem.

Jeho dlouholetý partner Marc Christian po Hudsonově smrti vysoudil Rockův majetek. Také proto, že Hudson pokračoval v sexuálních stycích s ním, aniž by mu řekl, že trpí AIDS.

Pohrobek

Herecká filmografie

Filmy

2007 Quand la peur dévore l'âme
1984 Velvyslanec
Válka v Las Vegas (TV film)
1982 World War III (TV film)
1981 The Star Maker (TV film)
1980 Beatrice Arthur Special, The (TV film)
Rozbité zrcadlo
Superstunt II (TV film)
1978 Avalanche
1976 Embryo
1973 Showdown
1971 Doris Mary Ann Kappelhoff Special, The (TV film)
Hezké holky, jedna jako druhá
Once Upon a Dead Man (TV film)
1970 Darling Lili
Hnízdo
1969 Neporažení
Ruba al prossimo tuo
1968 Polární stanice Zebra
1967 Tobruk
1966 Znovuzrození
1965 A Very Special Favor
Naslepo
Podivné manželství
1964 Man's Favorite Sport?
Send Me No Flowers
1963 Srocení orlů
1962 Spiral Road, The
1961 Italské prázdniny
Lover Come Back
Poslední západ slunce
1959 Noční rozhovor
This Earth Is Mine
1958 Twilight for the Gods
1957 Battle Hymn
Sbohem, armádo
Something of Value
The Tarnished Angels
1956 Gigant
Never Say Goodbye
Psané ve větru
1955 All That Heaven Allows
Captain Lightfoot
One Desire
1954 Bengal Brigade
Nádherná posedlost
Taza, Son of Cochise
1953 Back to God's Country
Beneath the 12-Mile Reef
Gun Fury
Sea Devils
Seminole
The Golden Blade
The Lawless Breed
1952 Has Anybody Seen My Gal?
Here Come the Nelsons
Horizons West
Scarlet Angel
Zátočina řeky
1951 Air Cadet
Bright Victory
Iron Man
The Fat Man
Tomahawk
1950 I Was a Shoplifter
One Way Street
Peggy
Shakedown
The Desert Hawk
Winchester '73
1949 Undertow
1948 Fighter Squadron

TV seriály

1982 The Devlin Connection (TV seriál)
1981 Dynastie (TV seriál)
1980 Marťanská kronika (TV seriál)
Marťané (E03)
Osídlenci (E02)
Expedice (E01)
1978 Wheels (TV seriál)
1971 McMillan & Wife (TV seriál)

Dokumentární

2018 Hollywood, No Sex Please! - a.z.
2015 Children of Giant - a.z.
2013 Elizabeth Taylor a bitva o amfAR - a.z.
2011 Reagan - a.z.
2010 Rock Hudson: Dark and Handsome Stranger - a.z.
2009 50 años de (TV seriál)
2005 Budd Boetticher: A Man Can Do That (TV film)
James Dean: Forever Young
Movies That Shook the World (TV seriál)
2003 Return to 'Giant' - a.z.
2001 Cleopatra: The Film That Changed Hollywood (TV film)
1997 The Silver Screen: Color Me Lavender - a.z.
1996 James Dean: A Portrait (TV film)
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
Vampira - a.z.
1992 Rock Hudson's Home Movies
1975 Elizabeth Taylorová zblízka (TV film)
1974 James Dean Remembered (TV film)
1969 Hollywood: The Selznick Years (TV film)
1968 Man Who Makes the Difference, The
1967 Mondo Hollywood - a.z.
1965 Verifica incerta - Disperse Exclamatory Phase - a.z.
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
Marilyn - vyp.
1957 The James Dean Story
1955 Warner Pathé News Issue # 87

Host

Fanoušci tvůrce