Reklama

Reklama

O milionáři, který ukradl slunce

Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1948, 10 min

Režie:

Zdeněk Miler

Předloha:

Jiří Wolker (povídka)

Scénář:

Zdeněk Miler

Obsahy(1)

Příběh beze slov vyprávěný prostřednictvím obrazů, vizuálního dojmu a hudebního doprovodu. Úsporná klasická animace provedená v černobílé - pouze tužkou, pracující s kontrasty ploch, světlem a stíny. Bohatý a mocný muž onemocní a k uzdravení potřebuje světlo, slunce. Stovky jeho dělníků postaví na kopci za městem stavbu, do které milionář ukryje slunce, aby svítilo jen jemu. Budova však taje a praskne pod obrovským žárem. Slunce se odkutálí pryč a malinká holčička jej svým vláčkem dopraví zpět na oblohu. (mau)

(více)

Recenze (36)

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

Umělecký animovaný film o milionáři, který krom celého průmyslového města chtěl vlastnit i samotné Slunce. Troufalý čin. Což se také nevyplatilo. Hlavní postava je chamtivá, panovačná a krutá a doplatí na to. Komunistickou ideologii bych zde dával stranou. Jde zde především o nádhrenou perokresbu. Stíny a jas vytváří skvělý celek. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

výtvarná stránka a animace se mi líbila, i když si myslím, že konec krátkého filmu byl odfláknut - výtvarník si mohl víc pohrát s hrou světla a stínů, když se tam koulelo slunce. Ideologický podtext je jasný, ale atmosféru to mělo fajn. Dávám slabé 3*. [ PŘÍBĚH: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Reklama

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Ještě předtím než udělal Zdeněk Miler svého nezapomenutelného Krtečka, dosáhl mezinárodního ohlasu filmem O milionáři, který ukradl slunce. Jde o nezvykle temný a atmosférický animák, který mě dokázal naprosto okouzlit, přestože je docela prostinký a jednoduchý... Tento film patří mezi moje vůbec nejoblíbenější animované filmy. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu něco mimořádného a nadčasově mravního. Ideologii dotoho nezatahuji. Citlivě snímání a úsporná černobílá animace umožňují působivou obrazovou výpověď tušových perokreseb s grafickým rukopisem. Snímek je opravdu silně depresivní, což podtrhuje i jeho ozvučení. Milerův první samostatný počin který získal ve své době i Zvláštní cenu předsedy Biennale prof. Pontiho - v Benátkách v roce 1948. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jako sci-fi docela zajímavé (the best of je holčička s vozíčkem), ale jako podobenství nevím. Čekal bych, že milionář zjistí spíš to, že když není den, ty jeho námezdné síly nepracují. A od námezdných sil jsem čekal, že už do těch fabrik nepůjdou (jako jasně, šli komunisticky budovat "pro sebe", ale přece jen...). vlastně je to takové vachrlaté, ačkoliv animace je značně atmosférická a depresivní, zvláště ty nemocniční vidiny. Jenže příběhově, poselstvím je to dnes tak nějak poněkud mimo mísu. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Film je inspirován stejnojmennou pohádkou od Jiřího Wolkera. (zdeny99)

Reklama

Reklama