foto

Zdeněk Miler

  • nar. 21.2.1921
    Kladno, Československo
  • zem. 30.11.2011 (90 let)
    Nová Ves pod Pleší, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zdeněk Miler se narodil v Kladně. Od útlého dětství rád kreslil a zcela přirozeně směřoval k dráze výtvarníka. Vystudoval Státní grafickou školu v Praze a od roku 1938 pokračoval studiem na VŠUP u profesorů Jaroslava Bendy a Antonína Strnadla. Představoval si, že ho bude živit volná umělecká malba, jenže zasáhla válka. Studium musel přerušit, a protože malířstvím by se ve válečných časech neuživil, nastoupil více méně z nouze koncem roku 1941 jako výtvarník do Baťových ateliérů kresleného filmu ve Zlíně. Po válce dokončil školu a přešel do studia Bratři v triku, které v Praze vedl Jiří Trnka. Tomuto studiu dal i tvář - vyrobil pro něj firemní logo, když namaloval tři kudrnaté kluky v námořnických tričkách.

U Trnky se Miler naučil řemeslu animace i základům scénáristiky a byl připravený na samostatnou animovanou tvorbu. Jeho prvním filmem se stala temná pohádka O milionáři, který ukradl slunce na motivy literárního díla Jiřího Wolkera. V 50. letech se začal systematicky věnoval ilustrátorské tvorbě, zaměřil se na tvorbu pro děti a vedle ilustrací řady knih vyrobil i velké množství leporel a omalovánek. Jeho tvorba je spojena nerozlučně např. s dílem Františka Hrubína. V 50. letech začal také samostatně vystavovat. Svoji ilustrátorskou činnost spojil s nakladatelstvím Albatros, pro které postupně ilustroval přes čtyřicet knih. V roce 1999 obdržel od tohoto nakladatelství ocenění Zlatá paleta za více než 5 milionů prodaných výtisků knih, na kterých se podílel. O dva roky později obdržel i Cenu za celoživotní práci s dětskou knihou. Ilustroval např. Cesty formana Šejtročka nebo Kubulu a Kubu Kubikulu.

Slavná chvíle Zdeňka Milera přišla, když v roce 1954 dostal zakázku na film o výrobě plátěné košilky. Miler chtěl najít zvířecí figurku, která by celý snímek spojovala a pokud možno se v animovaném filmu dosud neobjevila. Na krtka údajně přišel během procházky, když zakopl o krtinu, a zvolil si jej proto, že s tímto zvířátkem dosud nepracovalo disneyovské studio. Zpočátku měl s postavičkou spoustu práce, jak ji polidštit, protože zvířátko mu podle ilustrací v odborné literatuře připadalo ošklivé a vzdálené postavě sympatického hrdiny. V rámci úprav byl nucen zavrhnout motiv košilky a na svět přišly spolu s krtkem kalhotky s kapsami. Výroba filmu trvala neuvěřitelné dva roky, ale výsledek stál za to. JAK KRTEK KE KALHOTKÁM PŘIŠEL slavil obrovský úspěch a na filmovém festivalu v Benátkách získal hlavní cenu Benátského lva. Postupně vzniklo více než 50 filmů s krtečkem v hlavní roli, které byly částečně iniciovány televizními společnostmi z Německa. Na sériích o krtkovi pracoval Miler až 18 hodin denně a vytvořil fenomén, který je snad s výjimkou Spojených států známý po celém světě. Úspěchu příběhů o krtkovi pomohla nejen originalita a roztomilost postavičky, která vše řeší s vtipem a nikdy se nemračí, ale i to, že krtek s výjimkou prvního filmu nemluví. On i jeho přátelé pouze vydávají zvuky citoslovcí, které jsou vlastně záznamem dětských hlasů výtvarníkových malých dcer. Děj příběhů je posouván pouze kresbou a mimikou, která je srozumitelná všem dětem. Za dobu padesáti let, po kterou se Miler své postavě věnoval, prošel jeho hrdina jen dvěma úpravami. Zrušil mu ocásek a zkrátil čumáček, aby krtka omladil. Protože Miler nestíhal ke všem filmům psát náměty a scénáře, jejich autory se stali přední spisovatelé Hana Doskočilová a Ivan Klíma.

Vedle krtka přišel Miler i s dalšími hrdiny a filmy. V letech 1960-61 natočil didaktickou filmovou sérii o štěňátku, které díky své zvídavosti osvětlilo dětem fungování přírodních procesů. V roce 1961 vznikla výchovná pohádka O NEJBOHATŠÍM VRABCI NA SVĚTĚ a v roce 1967 animovaný snímek SAMETKA podle rozhlasové hry amerického spisovatele Corwina, který napsal snímek o housence, která stepovala. Ve druhé polovině 70. let vznikla úspěšná série filmů o cvrčkovi. Vedle toho vznikla např. pohádka O KOHOUTKOVI A SLEPIČCE. Celkem natočil na sedmdesát filmů pro děti a dva snímky pro dospělé - RUDOU STOPU a ROMANCI HELGOLANDSKOU, ve které zabrousil na neprobádanou půdu animovaného hororu.

Jeho tvorba se stala skvělým vývozním artiklem československé kinematografie a získal za ni desítky ocenění na nejrůznějších festivalech a přehlídkách. V roce 2006 mu bylo uděleno státní vyznamenání Medaile Za zásluhy 1. stupně. Pro studio Bratři v triku pracoval až do roku 2002, kdy odešel do důchodu. Životní partnerkou Zdeňka Milera se stala výtvarnice Emílie Milerová, která se zaměřila na krajinářskou malbu. Narodily se jim dvě dcery - Kateřina a Barbora.

Milan "gudaulin" Černý

Režijní filmografie

2011 Krtek
2002 Krtek a žabka
2000 Krtek a rybka
Krtek a vlaštovka
1999 Krtek a flétna
Krtek a pramen
Krtek a šťoura
1997 Krtek a houby
Krtek a maminka
Krtek a metro
Krtek a myška
Krtek a sněhulák
Krtek a zajíček
1995 Krtek a kachničky
Krtek a kamarádi
Krtek a oslava
Krtek a robot
Krtek a uhlí
Krtek a weekend
1994 Krtek a hodiny
1992 Krtek a orel
1988 Krtek filmová hvězda
1987 Krtek a medicína
1984 Krtek ve snu
1982 Krtek ve městě
1979 Cvrček a basa
Cvrček a bombardón
Cvrček a pila
Cvrček a slepice
1978 Cvrček a housličky
Cvrček a pavouk
Cvrček a stroj
Příběhy cvrčka a štěňátka (TV seriál)
1977 Romance Helgolandská
1976 Krtek a karneval
1975 Krtek a buldozer
Krtek a koberec
Krtek a vejce
Krtek fotografem
Krtek hodinářem
Krtek na poušti
Krtek o vánocích
1974 Krtek a muzika
Krtek a telefon
Krtek a zápalky
Krtek chemikem
1972 Krtek malířem
1971 Krtek a paraplíčko
1970 Krtek a ježek
Krtek a lízátko
Krtek a televizor
1969 Krtek a zelená hvězda
Krtek a žvýkačka
Krtek v Zoo
Krtek zahradníkem
1968 Krtek a tranzistor
1967 Sametka
1966 Krtek a raketa
1964 O čtverečce a trojúhelníčkovi
1963 Krtek a autíčko
Krtkova dobrodružství (TV seriál)
Rudá stopa
1961 O nejbohatším vrabci na světě
1960 Jak sluníčko vrátilo štěňátku vodu
Jak štěňátko dostalo chuť na med
Jak štěňátko chtělo malé pejsky
1958 Měsíční pohádka
1957 Jak krtek ke kalhotkám přišel
1953 O kohoutkovi a slepičce
O makovém koláči
1951 Kdo je nejmocnější
1950 Brigáda
1948 Červená Karkulka
O milionáři, který ukradl slunce

Herecká filmografie

Dokumentární

1986 Miler
Přijď, at' zase omládnu
1957 To jsou Bratři v triku

TV pořady

2005 Večerníček má narozeniny (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(46)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace