Reklama

Reklama

O milionáři, který ukradl slunce

Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1948, 10 min

Režie:

Zdeněk Miler

Předloha:

Jiří Wolker (povídka)

Scénář:

Zdeněk Miler

Obsahy(1)

Příběh beze slov vyprávěný prostřednictvím obrazů, vizuálního dojmu a hudebního doprovodu. Úsporná klasická animace provedená v černobílé - pouze tužkou, pracující s kontrasty ploch, světlem a stíny. Bohatý a mocný muž onemocní a k uzdravení potřebuje světlo, slunce. Stovky jeho dělníků postaví na kopci za městem stavbu, do které milionář ukryje slunce, aby svítilo jen jemu. Budova však taje a praskne pod obrovským žárem. Slunce se odkutálí pryč a malinká holčička jej svým vláčkem dopraví zpět na oblohu. (mau)

(více)

Recenze (36)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Podivuhodný a působivý přepis slavné sociální balady Jiřího Wolkera, vytvořený moderní metodou grafické animace, kdy obraz není vůbec plynulý, nýbrž se s perfektním načasováním střídají jednotlivé obrázky. Samotný děj je pochopitelně prudce ideologický, však co bychom od roku 1948 mohli čekat. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu něco mimořádného a nadčasově mravního. Ideologii dotoho nezatahuji. Citlivě snímání a úsporná černobílá animace umožňují působivou obrazovou výpověď tušových perokreseb s grafickým rukopisem. Snímek je opravdu silně depresivní, což podtrhuje i jeho ozvučení. Milerův první samostatný počin který získal ve své době i Zvláštní cenu předsedy Biennale prof. Pontiho - v Benátkách v roce 1948. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Záměr, nezáměr. Umění, neumění. Artistní, neartistní. Ta animace mě neskutečně rozčilovala. K tomu navrch Wolkerova tezovitá pohádka. To nemohlo dopadnout dobře. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv je tu tento kreslený film dobře hodnocen a přesto, že předlohou je známé Wolkerovo dílo, nemohu se dostat na víc než 2*. Snímek na mě působil příliš ponuře (ano, může zato i černobílé zpracování) a technika, kterou je natočen (sekané pohyby), mě jako diváka také příliš neuchvátila. Znovu bych se na to možná podíval, ale už s nutnou dávkou sebezapření. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Ještě předtím než udělal Zdeněk Miler svého nezapomenutelného Krtečka, dosáhl mezinárodního ohlasu filmem O milionáři, který ukradl slunce. Jde o nezvykle temný a atmosférický animák, který mě dokázal naprosto okouzlit, přestože je docela prostinký a jednoduchý... Tento film patří mezi moje vůbec nejoblíbenější animované filmy. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nepěkná animace stále aktuální pravdy, že kdo má hodně, chce ještě víc. Příliš škaredé zpracování Wolkerovy sociální pohádky. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Zdeněk Miler zde tak trochu promítnul svůj vztah ke Kladnu. Celá ta industriální nálada sálající z tohoto krátkého animovaného filmu na vás dopadá tak těžce, že se jí zkrátka nelze vyhnout. Tim Burton ještě nebyl ani na houbách a pan Miler už pre-definoval žánr. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Život na Zemi je zázrak. Vždy je ve Vesmíru něco za něco. I mezi lidmi. Jak málo by stačilo, a život by zde nebyl. Třeba jen kdyby se planeta Země pohybola jen kousek mimo dráhu, kterou každoročně obkrouží. Atd. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Wolkrova myšlenka sociální rovnosti se odráží v jeho baladách. Své základní krédo "Kdybych já měl miliony, co bych si s nimi počal? Lidských žalů a bolů vysušil bych močál." rozvádí i v této "pohádce", kterou nastavuje zrcadlo zbohatlíkovi. Ve svém debutu dokázal Zdeněk Miler zachytit wolkerovsky baladickou atmosféru. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jako sci-fi docela zajímavé (the best of je holčička s vozíčkem), ale jako podobenství nevím. Čekal bych, že milionář zjistí spíš to, že když není den, ty jeho námezdné síly nepracují. A od námezdných sil jsem čekal, že už do těch fabrik nepůjdou (jako jasně, šli komunisticky budovat "pro sebe", ale přece jen...). vlastně je to takové vachrlaté, ačkoliv animace je značně atmosférická a depresivní, zvláště ty nemocniční vidiny. Jenže příběhově, poselstvím je to dnes tak nějak poněkud mimo mísu. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Pro mě novinka, že milionáři kradou i slunce:-) Ještě že ho ta holka vrátila zpátky na oblohu a může nám svítit:-) Jinak ale průměrný "snímek", který si nezaslouží tak vysoké hodnocení. Rok vzniku pro mě není omluvou. Nicméně já dávám čisté tři hvězdy. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

výtvarná stránka a animace se mi líbila, i když si myslím, že konec krátkého filmu byl odfláknut - výtvarník si mohl víc pohrát s hrou světla a stínů, když se tam koulelo slunce. Ideologický podtext je jasný, ale atmosféru to mělo fajn. Dávám slabé 3*. [ PŘÍBĚH: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Ninkaa 

všechny recenze uživatele

Wolkerovu pohádku si pamatuji dobře z dětství a líbí se mi dodnes, Milerovo pojetí mne však příliš neoslovilo, škoda... ()

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

Umělecký animovaný film o milionáři, který krom celého průmyslového města chtěl vlastnit i samotné Slunce. Troufalý čin. Což se také nevyplatilo. Hlavní postava je chamtivá, panovačná a krutá a doplatí na to. Komunistickou ideologii bych zde dával stranou. Jde zde především o nádhrenou perokresbu. Stíny a jas vytváří skvělý celek. ()

Reklama

Reklama