Reklama

Reklama

Sex, vraždy a detektiv Marlowe. Tohle město nabízí všechno, co je třeba. Příběh se odehrává ve městě bohatých Palm Springs (zde označovaných oblíbenou přezdívkou), kam se Marlowe přestěhuje se svojí movitou novomanželkou a kde si otevře detektivní kancelář, aby se neukousal nudou. Hned první případ ho zavede do oblíbeného terénu vražd, vydírání a čachrování s pozemky.
Filmová verze vznikla v roce 1998 v produkci společnosti HBO. Režií byl pověřen někdejší exponent Nového Hollywoodu Bob Rafelson (Malé životní etudy, Král z Marvin Gardens), který se vcelku věrně držel předlohy (kromě nepodstatného posunu času děje z 50. let do roku 1963) a do úlohy stárnoucího detektiva obsadil Jamese Caana.
Stejně jako v jiných Chandlerových předlohách (a jejich filmových zpracováních) ani zde nehraje hlavní roli detektivní zápletka, která slouží jen k rozehrání náležité atmosféry a vykreslení mondénního prostředí nóbl zločinců i zašlých temných zákoutí, v nichž se pohybují grázlíci menšího kalibru, kteří chtějí na tomto světě taky něco urvat. Philip Marlowe, přinucený hrát zpočátku roli milujícího manžela, se do své obvyklé formy dostává poněkud pomaleji, ale pořád strčí do kapsy většinu čmuchalů, které nám obrazovka nabízí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Tento román, který Chandler začal psát, ale už nestihl dokončit jsem bohužel zatím nečetl. Film mě příliš nebavil. James Caan jako Marlowe sice špatný není, ale jeho chlupatej hrudník mě příliš nevzal :-) Skvělá dobová výprava, i když upřímně nechápu, proč to bylo z konce 50. let přesazený do roku 1963. ()

PavelZava 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem šáhl pro detektivku drsné školy. Scénárista Tom Stoppard českého původu, rodák ze Zlína, vytvořil scénář pro zajímavou detektivku. Do strhující marlowské atmosféry a podmaňující hudby vstupuje nádherná žena do kanceláře detektiva Phila Marlowe. O této ženě po pár slovech zjistíme, že je jeho manželkou (wow). Po chvíli zvoní telefon a naléhavý hlas hledá detektiva, rozhovor je přerušen dvěma výstřely, hlas umlkne … Naučí tato nádherná žena starého psa novým kouskům, pochybuji, uvidíme … . Nezapomenutelná konverzace : Můžu Vám říkat Filipe ? Třeba Santa Clausi, když Vám to pomůže ! ()

Reklama

Zupan_ 

všechny recenze uživatele

Takto nejak si predstavujem kvalitný TV film na odľahčený večer zo slušným obsadením. Strašne sa mi páčil dôklad na dobovú atmosféru či už hudbou alebo postavami, presne podľa šablóny. Aj keď musím priznať že som sa vtom stratill veľmi rýchlo keďže postavy moc nepredstavovali a tlačilo to veľmi na zvraty. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Tak, Phille, jseš pod pantoflem. Celej život ses tomu vyhýbal a na starý kolena si vezmeš mladou šťavnatou kůstku. Hezké že? Trošku ale nechápu, čím přitahuje stařičký soukromý „dedektýf Babočka“ propastně mladší milionářskou dcerku. To mi přijde stejně absurdní, jako kdyby si starýho Mrázka ze čtyřky (i s tím jeho vypelichaným vořechem) namluvila Paris Hilton. No nic. Marlowa tentokrát „ztvárnil“ James Caan, který je sice sympaťák, ale pořád se tak nějak podivně a nepřirozeně šklebí…Nehledě k jeho úžasnému ultramimo výkonu ve scéně s chcíplou kočkou, kde nebylo poznat, jestli má strach… či byl napaden hejnem komárů… nebo ho někdo střelil prakem do brňavky. No nic. Příběhově standardní Marlowe: chvílemi nepřehledný maglajz postav, jmen, identit a motivací, který se vystříbří do celkem skousnutelého závěru. Provedením standardní HBO produkce: lepší televizní film, dobrá výprava, několik vyšumělých hvězdiček, několik „Stars“ vyhrabaných z odpadkového koše hollywoodských studií. Prostě celkově takové rozpačité „No nic“. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Příběhy Phila Marlowa jsou vždycky spletité, až nepřehledné. To je i případ tohohle filmu. Ovšem zároveň film obsahuje pasáže, které mě docela bavily. Ale jako celek jen průměr, ňák jsem se v tom ztratil a udržet nit se mi nepodařilo. James Caan jako Phil Marlow docela ušel. No a dál bych k tomu snad řek jen to, že Dina Meyerová má pěknej zadek, teda měla, už je to dost starej film. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama