Reklama

Reklama

Baramui paiteo

  • Jižní Korea 바람의 파이터 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film vypráví životní příběh korejského mladíka jménem Choi Bae-dal, který se stal zakladatelem karate stylu Kyokyushinkai. Nyní se jeho styl učí asi ve 120 zemí a má více než 12 milionů žáků. Můžeme se těšit na propracované bojové scény, které se vyvíjejí jako postava sama. Přes imigranta, zachránce mladých japonských dívek až k mistru karate. Spravedlnost bez síly je marná, ale síla bez práva je jen zločin. (BUD-SFIS)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (100)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Životný príbeh Bae-Dal Choia - zakladateľa jedného z najtvrdších karate štýlov - Kyokushinkai. I keď viac ako životný príbeh by sa hodilo pomenovanie "voľné inšpirované", pretože príbeh filmu vychádza z comicsovej verzie Bae-Dalových osudov a ako taký je notne štylizovaný do takmer "rozprávkového" hávu o boji jednotlivca, ktorý sa tvrdým tréningom premení z nikoho na majstra. Príjemným zistením je skutočnosť, že viac ako o súbojoch (ktorých si ale aj tak užijete dosť a aj napriek skutočnosti, že sa v ich nasnímaní využívajú občas až zbytočné prehnané viaceré optické triky - od vynechávania framov, cez časté strihy až po spomaľovačky a zrýchľovačky, sála z ich prevedenia neskutočná dravosť a živočíšnosť) je film o postavách, čím získava snímka presvedčivý rozmer drámy s jednoliatou atmosférou. K hodnovernému prekresleniu prerodu hlavnej postavy napomáha skvelý Yun-ho Yang, ktorý vás svojím výkonom doslova strhne. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Škoda, že sa to nesnažili viac natočiť ako biografický film, namiesto heroizovania legendy. Niektoré okamihy v Baedalovom živote sú tu preletené rýchlo, no zaslúžili by si viac priestoru a niektoré zase dosť zbytočné majú priestoru až až. Všetko to je sprevádzané prehnaným pátosom so spomalenými zábermi a múdrymi myšlienkami... Menej je niekedy viac, toto bolo trochu prepísknuté. ()

Reklama

Expendable 

všechny recenze uživatele

Kvality tohoto korejského filmu jsem docenil až po druhém shlédnutí, nejprve mě štvala trochu nudnější první část na úkor druhé a naprosto našlapané druhé. Nyní jsem si uvědomil, že to tak být musí a má to své kouzlo, nejdřív úvod a pak rozuzlení a zápletka. Je to velmi dobře zpracovaný film, který diváka strhne příběhem, scenérií, hudbou a herectvím a to vše je zakomponováno tak citlivě, že v určitých pasážích mi bylo do breku. Akční scény jsou také skvělé, ale nebyly náplní filmů. Nejvíc se mi líbila pasáž, kde Badeal odešel trénovat do lesa a pak se vrátil jako někdo jiný a scéna, kdy prosil svého mistra,a by ho trénoval a klečel den v dešti před jeho domem. Další velmi citlivá, když se šel omluvit vdově za to, že jí zabil manžela gangstera a nabídl jejímu synovi, že ho vezme do hor. Nebo loučení s japonskou dívkou. Celý film je výborný, ale tyto scény mě dostaly nejvíc. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Bojím se boje. Bojím se, že prohraju a budu ztracen. Ale víc se bojím, že přežiju a budu mrzák.…. Příběh o hrdinství, síle a obratnosti, kterak se drsným osudem zmítaný Korejec Choi Bae-dal stal ikonou pro dnešní asijské teenagery a mohl tak být zařazen mezi největší japonské hrdiny. Říká se, že cesta ke štěstí je dlážděna dobrými skutky. V případě Bea-dala jde spíše o utrpení a tvrdé rány. Není důvod nevěřit. Děj sice občas zabředne do méně zajímavějších chvilek, ale hlavně díky předváděnému bojovému umění znovu poutá moji pozornost. Hlavní hrdina není mýtus, ačkoliv tak některé věci mohou vypadat. Třeba když se stává poustevníkem a jeho výcvikové podmínky si v ničem nezadají s těmi, kterými nás ohromil Rocky na Sibiři. Jen zde by zbledl závistí i Yeti. Má to být efektní a je. Bohužel mnoho emocí ve mne příběh nevzbuzuje. Což je škoda, protože i díky hlavnímu představiteli je film důstojnou vzpomínkou. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE **** NAPĚTÍ ** Co uvidíme (možná) příště? Tak schválně: který mistr bojových umění ještě nemá svůj film? ()

balone 

všechny recenze uživatele

U většiny filmů, když je to hlavně o bojování, tak příběh slábne a veškeré ostaní prvky toho filmu jdou někam. Tady se však podařilo Korejcům skvělé historické drama, kde na jedné straně stojí korejec učící se karate a na druhé straně stojí celé Japonsko a jejich doja s různými dany. Film mě nadchnul snad všemi svými žánry to, že to bylo podle skutečného života je ještě více fascinující. Myslim si, že každý kdo má rád boj, historii, drama, romantiku, tak si vybere v tomto filmu to své. 90% za mne. (možná jen hudba mi občas přišla špatná) ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Skutečný Choi Bae-Dal, známnější pod jménem Masutatsu Oyama se narodil 27.7.1923 a zemřel 26.4.1994. Proslavil se jako zakladatel nejtvrdšího z karatistických stylů Kyokushinkai. Dnes velmi populární díky úspěchům jeho protagonistů v zápasech K1. Přestože se film inspiroval zejména comicsovým zpracováním jeho životních osudů, drží se poměrně i skutečných událostí. Oyama skutečně žil 14 měsíců v dobrovolné izolaci od okolního světa v horách, kde osaměle trénoval. Mnoho jeho následovníků se pokoušelo tento kousek více či méně úspěšně napodobit. Pravdivé jsou též jeho proslulé zápasy s býky, kterým holýma rukama usekával rohy. Celkově údajně zápasil s 52 býky a tři z nich zabil jediným úderem. Dodnes drží většinu světových rekordů v silovém přerážení. Utkal se v boji též s více než 200 mistry bojových umění a podle vlastních slov neprohrál jediný zápas. To se ale nikdy nepodařilo prokázat ani vyvrátit. (Vojcl)
  • Oyama je považován za japonského národního hrdinu, přestože byl původem Korejec a svým stylem porazil všechna tradiční japonská bojová umění. (Vojcl)
  • Ačkoli byl Oyama nekuřák, zemřel ve svých 70-ti letech na rakovinu plic. (Vojcl)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno