Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slíbil jí, že z ní udělá hvězdu, jakou vždy chtěla být. Svůj slib splnil beze zbytku. Zaujala ho okamžitě, jakmile poprvé přišla do jeho ateliéru v bývalé továrně na klobouky. Díky své neobyčejné kráse a nepřehlédnutelnému charismatu, se mladá Edie Sedgwick stala takřka přes noc ikonou pro tisíce lidí. V polovině šedesátých let plnila titulní stránky prestižních módních časopisů, plátna kin a byla samozřejmě také ozdobou snad všech večírků. Konec její kariéry i života přišel ale stejně rychle a brzy, jako její závratný vstup do světel reflektorů. Ocitla se ve společnosti nejhorší spodiny. Věčně opilá, věčně zfetovaná, věčně bez peněz. Nedokázala se o sebe postarat a všichni se k ní obrátili zády. Přestože zemřela v pouhých 28ti letech, svět na ni nezapomněl. Nejméně dvě písně Boba Dylana jsou prý právě o ní, skupina The Cult pro ni také složila píseň a ve videoklipu dokonce použili originální Ediiny fotografie...

George Hickenlooper si vybral do hlavní role nádhernou Siennu Miller (Po krk v extázi/Layer Cake, Casanova). Světoznámého Andyho Warhola zde ztvárnil vynikající Guy Pearce (Memento, Proposition) a v postavě Ediiny velké lásky poznáme mladého Haydena Christensena (Star Wars II, III). Film se před příchodem do kin potýkal se spoustou problémů. Například Bob Dylan chtěl zabránit promítání tohoto snímku. Film podle něho prý naznačuje, že múza Andyho Warhola zemřela právě kvůli němu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Tento film mě zaujal již v roce 2006, kdy jsem se na něj neskutečně těšila. A byla jsem nadmíru spokojena. Pro někoho, kdo neví jaká byla doba v 60tých letech (já to na vlastní kůži sice taky nevim, ale zajímám se o to), tak mu to prostředí přijde hodně zvláštní. A ono doopravdy bylo. Andy Warhol byl podivín, kterého Guy Pearce zahrál tak přesvědčivě, že bych si od něj nějaký obraz snad koupila :D Ale hlavní pro mě byla Sienna Miller, která mi přijde neskutečně krásná a v tomto filmu svoji krásu patřičně využila. Nemohla jsem se na ní vynadívat...Film není nějak moc dlouhý, což je výhoda, jelikož tam nejsou zbytečnosti, prolíná se tam undeground s realitou a je tam dobrám ukázka toho, jak lidé z vyšší společnosti a se zájmem o současnot, naráží na lidi s vlastním nápadem...a nebo je to opačně? ;) Hayden Christensen v roli "Boba" byl jako blesk z čistého nebe a pohled na něj byl osudovým jak pro Edie, tak pro mě ;) Prolínání z léčebny a minulosti, kterou Edie prožila je velice příjemná a závěrečné titulky s krátkým vysvětlením, to byla jen tečka za výborným filmem :) ()

ninon 

všechny recenze uživatele

Líbivá marmeláda, bohužel. Režisér měl raději zůstat u dokumentu nebo minimálně vyhodit klišovité scény s Haydenem (naprosto chápu pozvednuté obočí Boba Dylana) a vyměnit Pearce (že přece hraje autistu, jak tu někdo v komentáři upozorňuje...no kucky kuck), zlatý Bowie jako Warhol. Sienna zřejmě jediný dobrý tah, nejen kvůli zjevné podobě. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Warholovu tvrobu vůbec neznám a jelikož jsem ještě povrchnější než o sobě říkal Andy Warhol ve filmu, šel jsem na film kvůli tý krasavici na plakátu. Bohužel ve filmu jsem naprosto postrádal tempo i emoce. Což je u příběhu, kde osud s člověkem zametá jak s uschlým hovnem dost zásadní. Sienna Miller si připisuje na své konto obě hvězdičky. Jednu za užasný herecký výkon a druhou za to, že mám zase v myšlenkách novou krásnou princeznu o které v noci můžu snít. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Drogová královna, která shodou okolností byla neuvěřitelně krásná, ale také velice lehkomyslná. Nezajímalo jí co bude zítra, nezajímalo jí co bude večer, zajímal jí právě ten okamžik, který je. A tak se z populární bohaté princezny stala feťácká šlapka. Její zvučné jméno, ale žije dál. 3* za Siennu Miller ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Holka Warholka to neměla lehký. Propadla iluzi, že se naplavila na něco úchvatnýho a jedinečnýho a že si to nemůže nechat ujít a tak se vyflákla na svoje obrázky, na sebe a stala se ozdobou na císařových nových šatech. Divná doba, kdy konzerva polívky a koláž ze zvratků vyvolávaly vzdechy obdivu, měla svoje kouzlo a vtip - jestli to celý nebyl vtip, ale i toho je třeba, aby se mohl obrátit list a bylo z čeho vystřízlivět před skokem do dalšího paradoxu. Factory girl je o jedný andělsky čistý mrkačce, která se vynořila z davu, byla při TOM a s důvěrou se nechala umazat. Já jsem si přečetla jen pár z většiny kritickejch komentářů a ty mě na rozdíl od filmu vůbec nebavily, tak jsem je stopla. Ať žije Sienna Miller! ()

Galerie (29)

Zajímavosti (13)

  • V originálním znění mluví matka Andyho Warhola česky. (HappySmile)
  • V originále řekne Andy Warhol jedno české slovo a tím je "dost". (HappySmile)

Související novinky

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama